FONDUL PROPRIETATEA Drumul FP către Londra, blocat la ASF

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 21 ianuarie 2015

Drumul FP către Londra, blocat la ASF

Intermediarul pentru listarea FP la Londra, dezamăgit că ASF a împiedicat operaţiunea

Jefferies: "Deşi este frustrant, nu considerăm că această decizie pune capăt speranţelor pentru listarea secundară a FP"

Ştirea că Autoritatea de Supraveghere Financiară a respins, pe 26 noiembrie, regulamentul pentru titluri de interes, care ar fi permis Fondului Proprietatea să se listeze secundar la Bursa din Londra a fost dezamăgitoare pentru banca de investiţii "Jeffries", care face parte din consorţiul de intermediere pentru acesată operaţiune.

"Jefferies" notează într-o analiză din luna decembrie: "Până acum, avem o înţelegere redusă asupra motivelor pentru decizia ASF, care, sincer, ne-a luat prin surprindere.

Deşi este frustrant, nu considerăm această decizie ca finală pentru speranţele FP de listare la Londra. Poate exista o soluţie pentru depăşirea temerilor ASF legate de reglementarea titlurilor de interes. Dacă nu, ASF a aprobat, în noiembrie 2014, regulamentul care permite listările secundare prin intermediul certificatelor globale de depozit (GDR), care reprezintă o cale alternativă pentru listarea la Londra. GDR-urile ar presupune mai multă documentaţie, astfel că listarea ar putea avea loc în prima jumătate a anului 2015 şi are nevoie de o nouă aprobare a acţionarilor. Cel mai mare acţionar al Fondului, Elliott Associates a pus deja această propunere pe agenda adunării generale din ianuarie 2015".

Analiştii "Jefferies" consideră că, după un an cu o performanţă bună pentru Fondul Proprietatea, povestea fondului poate fi una de succes în continuare.

"În ianuarie 2014, notam motivele pentru care consideram că acţiunile FP sub subevaluate", precizează raportul citat, adăugând: "Pe scurt, am evidenţiat angajamentul managerului pentru distribuţia de capital, un progres potenţial pentru îndelung aşteptata listare secundară, un randament al dividendului atractiv şi potenţialul pentru creşterea câştigurilor de la companiile din portofoliu, ca urmare a reformelor şi liberalizării preţului pe piaţa enegetică".

Brokerii atribuie mare parte din aprecierea cotaţei acţiunilor Fondului Proprietatea interesului investitorilor pentru listarea secundară, performanţei operaţionale bune a unui număr din companiile din portofoliu, sentimentului pozitiv faţă de povestea macro a României şi absenţei unor piedici majore.

"În ciuda aprecierii acţiunii FP, vedem, în continuare, posibilitate de apreciere în această poveste, din continuarea contracţiei discountului, precum şi din valoarea încorporată în activul net", se mai arată în analiza citată.

Analiştii arată că discountul dintre cotaţie şi valoarea activului net al fondului este considerabil mai mare faţă de alte companii similare, inclusiv alte vehicule administrate de Templeton Group, cu aproape 10 puncte procentuale peste targetul din politica investiţională.

"FP continuă să vândă active pentru finanţarea distribuţiilor de capital"

Aşa cum arată vânzările de participaţii din portofoliul Fondului din ultimele 18 luni, respectiv 1,1% din OMV Petrom, 5% din Romgaz, 13,5% din Transelectrica, 14,99% din Transgaz, 23,6% din Conpet, FP continuă să vândă active pentru finanţarea distribuţiilor de capital, în urmărirea scopului său să reducă discountul, precizează Jefferies, care estimează: "În următoarele 12-18 luni, vedem schimbări în portofoliu, pe măsură ce vor fi vândute o serie de participaţii minoritare în companii de distribuţie şi producţie, pe măsură ce Hidroelectrica, Portul Constanţa şi Aeroporturi Bucureşti vor fi listate, iar Fondul va încheia vânzarea a cel puţin 5% din Petrom.

Peste 12-18 luni, portofoliul ar trebui să fie mult mai puţin concentrat şi să aibă o înclinaţie puternică spre acţiuni listate".

Acţionarii Fondului Proprietatea aveau programat, pentru Adunarea Generală din 21 ianuarie 2015, să decidă asupra prelungirii mandatului pentru listarea FP la Londra, până în iulie 2015, potrivit convocatorului completat la propunerea fondului american Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului.

Autorizarea Franklin Templeton Investment Management, administratorul Fondului, pentru derularea operaţiunilor de intrare pe piaţa londoneză ar urma să fie valabilă până la 10 iulie, în cazul aprobării de către acţionari.

Administratorul Fondului ar urma să primească mandat pentru listare "prin intermediul unor deţineri directe sau indirecte, cum ar fi certificate de depozit (depository receipts), titluri de interes (depositary interests) sau alte forme de proprietate indirectă".

Pe ordinea de zi a AGA se regăseşte şi un punct pentru o nouă reducere a capitalului social subscris al Fondului, de la 0,95 lei/acţiune la 0,9 lei/acţiune, prin restituirea acestei sume către acţionari.

Managerul Fondului Proprietatea îşi propusese să realizeze listarea secundară în toamna anului trecut, însă nu a obţinut aprobările necesare din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară

ASF, a decis, la sfârşitul lunii noiembrie, să nu aprobe proiectul de regulament care ar fi permis listarea unui emitent tranzacţionat la bursă în România pe o piaţă dintr-un alt stat membru UE prin intermediul titlurilor de interes, mecanism pe care Fondul intenţiona să-l folosească pentru listarea la Londra.

Administratorii Fondului Proprietatea (FP) şi-au exprimat dezamăgirea cu privire la decizia ASF.

Reprezentanţii FP au arătat, în luna noiembrie: "Aprobarea Regulamentului DI (n.r. titluri de interes) era ultimul pas necesar pentru a permite Fondului Proprietatea, un fond închis cu o valoare de 3,2 miliarde euro, să demareze listarea secundară pe Bursa de Valori de la Londra, în conformitate cu votul acţionarilor din cadrul Adunării Generale a Acţionarilor din 28 aprilie 2014. ASF a postat pe 26 noiembrie 2014 o notificare pe website-ul său, conform căreia Regulamentul DI nu a întrunit majoritatea voturilor necesare în cadrul şedinţei consiliului ASF. Nu a fost oferită nicio altă informaţie, care să explice raţionamentul acestei decizii".

Mark Mobius, preşedinte executiv Templeton Emerging Markets Group, spunea, în noiembrie, că unul dintre motivele pentru care Fondul doreşte listarea la Londra (n.r. pe lângă Bursa de Valori Bucureşti) este scăderea discountului dintre valoarea activului net şi preţ, atunci de 22%.

Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF pentru piaţa de capital, a explicat, în luna decembrie, pentru ziarul "BURSA", motivele pentru care ASF a respins regulamentul pentru titluri de interes: "Cazul Fondului Proprietatea, care în Adunarea generală a aprobat listarea duală, este de salutat. Dacă vă aduceţi aminte, eu am reacţionat în mai multe rânduri, spunând că listarea duală este necesară.

Singura problemă pe care am avut-o (n.r. cu decizia FP să se listaze la Londra prin titluri de interes) este că nu poţi să ceri să se redacteze un regulament pentru o singură entitate, atâta timp cât nu sunt rezolvate câteva probleme. Acesta este şi motivul pentru care, din punctul meu de vedere, aprobarea regulamentului pentru listarea duală pe bază de titluri de interes, pe care noi l-am redactat, nu a întrunit cvorumul.

Am să explic.

Primul argument era că nu avem încă un studiu al BVB cu privire la perioada de revenire a lichidităţii (n.r. în piaţa de bază), după listarea duală. În al doilea rând, era o acţiune de pionierat emiterea unui regulament pe care nici un alt stat membru al Uniunii Europene nu îl are, în afară de Marea Britanie. Eu aştept ca direcţia noastră de specialitate internaţională să notifice celelalte state europene cu privire la intenţia României să pună în aplicare un astfel de regulament. Este şi o chestiune de etică, de colaborare, în rândul structurilor de supraveghere din statele membre ESMA, ca astfel de decizii cu caracter de unicitate să fie aduse la cunoştinţa partenerilor europeni.

Vreau să înlătur orice altă suspiciune. Nu avem în momentul de faţă toate elementele care să ajute la adoptarea deciziei. Repet, regulamentul este întocmit. Sunt convins că, într-un termen rezonabil de timp, când vom avea feed-back-ul statelor europene şi studiul de impact, vom avea şi acest regulament pentru titluri de interes.

Pentru listarea duală, noi am extins regulamentul pentru GDR-uri pentru toţi emitenţii, a apărut, între timp, şi regulamentul european care permite interconectarea depozitarilor centrali şi care va deveni operaţional în scurt timp, după ce, vor fi emise standardele tehnice".

Prima emisiune de certificate de depozit realizată în baza reglementărilor ASF a fost făcută pentru acţiunile Romgaz Mediaş, în oferta desfăşurată în toamna anului 2013. Ulterior, au fost emise certificate de depozit listate pentru acţiunile-obiect al ofertei publice primare iniţiale de vânzare de acţiuni emise de SCDFEE Electrica SA Bucureşti, desfăşurată în iunie 2014. Certificatele de depozit ale celor două companii au fost listate la Bursa de Valori din Londra.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb