FONDUL PROPRIETATEA Greg Konieczny:"Suntem hotărâţi să listăm Fondul Proprietatea la Londra"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 21 ianuarie 2015

"Listarea secundară ne va permite să atragem investitori noi în Fond şi să îi ajutăm să se familiarizeze cu principalele companii din economia României şi ar trebui să micşoreze semnificativ discountul dintre activul net al Fondului şi preţul acţiunii".

"Listarea secundară ne va permite să atragem investitori noi în Fond şi să îi ajutăm să se familiarizeze cu principalele companii din economia României şi ar trebui să micşoreze semnificativ discountul dintre activul net al Fondului şi preţul acţiunii".

(Interviu cu Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea)

Greg Konieczny: "GDR-urile presupun mai multă muncă şi sunt mai costisitoare"

Reporter: Care este forma în care intenţionaţi să realizaţi listarea Fondului Proprietatea la Londra (în cazul în care acţionarii prelungesc mandatul în acest sens), având în vedere că ASF nu a aprobat regulamentul pentru titluri de interes?

Greg Konieczny: Suntem hotărâţi să listăm Fondul pe Bursa de Valori de la Londra prin intermediul certificatelor de depozit (global depositary receipts - GDR) sau titlurilor de interes (depositary interests - DI) (dacă ASF aprobă reglementările necesare) în prima jumătate a anului 2015. Ambele dintre aceste rute necesitau modificări la reglementările în vigoare la momentul primei decizii a acţionarilor şi, în urma consultărilor cu consultanţii noştri şi cu potenţiali investitori, s-a decis că opţiunea prin titluri de interes este mai atractivă pentru investitori, motiv pentru care am prioritizat această cale. Am îndeplinit toţi paşii care au depins de noi pentru a realiza dorinţa acţionarilor de a lista Fondul la Londra până la finalul anului trecut dar, deşi ASF a finalizat amendamentele la proiectul de regulament şi deşi proiectul a trecut printr-o perioadă de consultare publică, în data de 26 noiembrie a anului trecut Consiliul ASF a anunţat că nu a aprobat Regulamentul privind listarea pe pieţele străine din Uniunea Europeană prin intermediul titlurilor de interes ale acţiunilor listate în România deoarece nu a întrunit majoritatea voturilor, astfel încât calendarul original pentru listare nu a putut fi respectat.

Cu toate acestea, dacă mandatul pentru listare va fi prelungit, în cazul în care ASF nu îşi modifică poziţia cu privire la titlurile de interes, vom alege opţiunea certificatelor de deposit, care acum pare mai fezabilă. Din punct de vedere juridic, GDR-urile sunt un instrument separat faţă de acţiunile Fondului, aşadar e nevoie de mai multă muncă şi costuri mai ridicate pentru a pregăti o listare prin intermediul acestor instrumente decât prin titlurile de interes, dar noi vom depune toate eforturile pentru a realiza listarea în cadrul calendarului propus, dacă aceasta este decizia acţionarilor.

De asemenea, am dori să reiterăm faptul că listarea la Londra va avea beneficii clare pentru acţionarii noştri, companiile din portofoliu şi piaţa de capital locală. Accesul la o bază mult mai largă de investitori străini, creşterea acoperirii în cadrul rapoartelor de analiză şi vizibilitatea sporită a Fondului, a companiilor din portofoliul Fondului şi a României, sunt doar unele dintre modalităţile prin care listarea secundară ar fi un eveniment pozitiv nu doar pentru Fondul Proprietatea, ci şi pentru piaţa de capital locală. Listarea secundară ne va permite să atragem investitori noi în Fond şi să îi ajutăm să se familiarizeze cu principalele companii din economia României şi ar trebui să micşoreze semnificativ discountul dintre activul net al Fondului şi preţul acţiunii. Mai mult, exemplele recente ale Electrica şi Romgaz arată că temerile că lichiditatea ar putea migra spre piaţa nouă sunt exagerate. De asemenea, pentru moment nu există IPO-uri/SPO-uri programate pentru anul 2015, iar noi credem că listarea Fondului la Londra, precum şi evenimentele dedicate relaţiilor cu investitorii, pe care le organizăm înainte şi după listare ar trebui să menţină interesul investitorilor pentru România.

Reporter: Cum au fost afectate planurile FP pentru scăderea discountului de amânarea listării la Londra?

Greg Konieczny: Deşi listarea la Londra ar trebui să contribuie la micşorarea discountului faţă de activul net al Fondului, există alte măsuri corporative pe care le implementăm pentru a îndeplini acest obiectiv, cum ar fi răscumpărările de acţiuni şi distribuţiile de numerar.

Reporter: Cum vă explicaţi faptul că ASF nu a aprobat regulamentul pentru titluri de interes, având în vedere că aţi declarat că relaţiile cu echipa ASF sunt mult mai bune decât erau cele cu CNVM?

Greg Konieczny: Deşi noi, ca Manager de Portofoliu, cât şi acţionarii noştri, am fost dezamăgiţi de decizia Consiliului ASF de a respinge Regulamentul privind Titlurile de Interes, ne menţinem angajamentul de a continua dialogul şi colaborarea cu ASF pentru a determina împreună cea mai benefică soluţie şi pentru piaţa de capital din România. În acest moment costurile de tranzacţionare prin titluri de interes ar fi mult mai ridicate la Londra decât la Bucureşti, iar acest lucru ar trebui să sporească volumele de tranzacţionare, deoarece mulţi deţinători de titluri de interes ar prefera să execute tranzacţiile pe BVB. Noi sperăm în continuare că membri din Consiliul ASF îşi vor revizui poziţia referitoare la titlurile de interes.

Reporter: Cum priviţi evoluţia pieţei de capital din România, în cei patru ani de la listarea Fondului Proprietatea?

Greg Konieczny: Piaţa de capital locală a evoluat semnificativ în ultimii patru ani, iar potenţiala promovare la statutul de piaţă emergentă, în special, arată cât de departe a ajuns. Piaţa şi bursa de valori au evoluat aproape din toate punctele de vedere: numărul şi mărimea companiilor listate, volumul mediu zilnic de tranzacţionare şi, într-o anumită măsură, cadrul de reglementare. Cu toate acestea, mai sunt multe de făcut: nivelul lichidităţii e în continuare destul de scăzut, piaţa e în continuare supra-reglementată, există prea multe taxe, comisioane şi bariere care împiedică investitorii să intre în piaţă, iar bursa de valori încă tot nu este văzută ca o alternativă de finanţare pentru antreprenorii privaţi, după cum putem vedea şi dacă ne uităm la numărul de companii private care sunt listate pe Bursa de Valori Bucureşti. Noi susţinem cu tărie toate eforturile depuse pentru a accelera dezvoltarea pieţei de capital şi credem că iniţiativele recente, cum ar fi proiectul Great Barriers Shift care îşi propune să elimine cele opt bariere care previn dezvoltarea pieţei şi proiectul STEAM propus de către ASF reprezintă paşi importanţi înainte spre îndeplinirea acestui obiectiv.

Reporter: Cum a evoluat relaţia FP cu statul român, în această perioadă?

Greg Konieczny: Relaţia noastră cu statul s-a îmbunătăţit constant într-o mare măsură, având în vedere că acum suntem percepuţi ca parteneri de dialog credibili şi oneşti.

Reporter: Aţi angajat evaluatori pentru evaluarea participaţiilor din portofoliu? Intentionaţi să folosiţi aceste evaluări în negocieri pentru vânzarea pachetelor din portofoliu?

Greg Konieczny: Majoritatea companiilor nelistate din portofoliul nostru au fost evaluate de către doi evaluatori independenţi: KPMG şi E&Y. Cele mai recente evaluări au fost incluse în raportul VAN al Fondului pentru finalul anului 2014. Deoarece aceste valori sunt publice, ele pot fi luate în considerare în cadrul discuţiilor cu potenţialii cumpărători interesaţi de deţinerile noastre.

Reporter: Aveţi informaţii noi, după alegeri, referitoare la listarea companiilor de stat? Când vă aşteptaţi să vedem listarea Portului Constanţa, Aeroporturi Bucureşti şi Salrom?

Greg Konieczny: Credem că autorităţile au mai mult decât suficientă expertiză pentru a continua programul de privatizare în cazul Hidroelectrica şi CE Oltenia, şi credem de asemenea că unele dintre celelalte companii din portofoliul nostru, respectiv Portul Constanţa, Aeroporturi Bucureşti şi Salrom sunt candidate solide pentru privatizare. Susţinem cu tărie angajamentul statului de a lista pachete din întreprinderi de stat pe bursa de valori şi sperăm să vedem acţiuni concrete luate în acest sens în anul acesta.

Reporter: Ce distribuţii intenţionaţi să oferiţi acţionarilor în acest an?

Greg Konieczny: Ca urmare a unei interpretări oficiale primite din partea ASF care limitează posibilitatea Fondului de a distribui dividende, ne menţinem angajamentul de a face returnări de capital către acţionari anual. Distribuţia în numerar pentru fiecare an va fi echivalentă cu 100% din suma rezultată din veniturile din dividende de la companiile din portofoliu, plus dobânzile aferente lichidităţilor, minus cheltuieli operaţionale, impozite şi repartizările obligatorii la rezerve conform reglementărilor în vigoare. Pentru anul 2015 am recomandat deja o distribuţie de numerar în valoare de 0.05lei/acţiune care ar trebui să fie aprobată de AGA care va avea loc săptămâna aceasta. În acelaşi timp, această distribuţie în numerar nu limitează returnări suplimentare de numerar şi răscumpărările de acţiuni pe care le-am putea face anul acesta.

Reporter: A aprobat ASF comisioanele suplimentare de 2.00% pentru distribuţiile către acţionari, în perioada 30 septembrie 2014 - 31 octombrie 2015, şi de 1%, în perioada 1 noiembrie până la finalul mandatului?

Greg Konieczny: În urma unor modificări recente la legislaţia privind Fondul Proprietatea, aprobate de către Parlament (Legea 10/2015), am depus la ASF cererea noastră de aprobare a Amendatului nr. 2 la noul Contract de Administrare, care include şi comisioanele pentru distribuţii.

Reporter: Aţi anunţat că doriţi să vindeţi companiile de distribuţie - EON, Enel, GDF. În ce stadiu sunt negocierile?

Greg Konieczny: Purtăm în prezent discuţii cu Electrica. De asemenea, monitorizăm tranzacţia Enel, care ar putea să ne ofere posibilităţi de ieşire din acţionariat.

Reporter: În ce stadiu este vânzarea pachetului de acţiuni Petrom?

Greg Konieczny: Am anunţat în luna martie a anului trecut faptul că, parte a angajamentului său continuu de a creşte valoarea pentru acţionari şi de a îmbunătăţi lichiditatea activelor din portofoliul Fondului, Fondul analizează opţiunile sale strategice pentru a-şi reduce potenţial participaţia în OMV Petrom S.A. la o deţinere de sub 15%, în funcţie de condiţiile de piaţă adecvate şi de aprobările necesare. Când vor apărea noi evoluţii materiale legate de această tranzacţie le vom anunţa întregii pieţe, ca de obicei, printr-un raport curent.

Reporter: Ce evenimente interne şi externe consideraţi că vă vor influenţa activitatea în 2015?

Greg Konieczny: Pe plan intern ne aşteptăm la continuarea creşterii interesului pentru acţiuni, susţinută de ratele dobânzilor la un nivel minim record şi la creşterea în AUM (n.r. active sub administrare) a fondurilor de pensii şi a fondurilor mutuale. În acelaşi timp, potenţiala rezervă de acţiuni noi va fi limitată datorită faptului că noi IPO-uri mari ar putea fi amânate până în 2016 (Hidroelectrica). De asemenea, ne aşteptăm la continuarea creşterii economice a României (creşterea PIB-ului ar trebui să ajungă la cel puţin 3%) şi la un mediu politic stabil, în lipsa unor alegeri programate pentru anul acesta.

În ceea ce priveşte evenimentele externe, principalele motoare ar trebui să fie evoluţiile economice ale UE şi preţul petrolului.

Reporter: Ce alte măsuri luaţi în calcul pentru reducerea disocuntului, în afară de listarea la Londra?

Greg Konieczny: Vom continua să ne concentrăm pe reducerea discountului de tranzacţionare şi ca atare ne propunem să luăm şi alte acţiuni corporative în acest sens, alături de listarea secundară. Aceste acţiuni, care vor crea de asemenea valoare pentru acţionarii noştri, includ răscumpărări de acţiuni, distribuţii în numerar, road-show-uri internaţionale, precum şi eforturile noastre de a promova standarde mai bune de guvernanţă corporativă în companiile din portofoliul nostru, care pot îmbunătăţi eficienţa şi transparenţa acestora, astfel crescându-le valoarea. În plus, vom continua să depunem eforturi pentru a îmbunătăţi în continuare rezultatele financiare ale companiilor din portofoliul nostru şi pentru a reduce proporţia activelor nelistate din portofoliu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb