Fondul Proprietatea a fost înfiinţat, în anul 2005, cu un scop nobil - despăgubirea persoanelor expropriate abuziv de statul comunist, România fiind singura ţară din Estul Europei care a decis restituirea la valoare reală a proprietăţilor confiscate.
În realitate, de acest vehicul au profitat o serie de "băieţi deştepţi", care s-au îmbogăţit în timp record, după ce i-au dat la o parte pe păgubiţii regimului comunist.
Până la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucureşti, care a avut loc în 2011, oamenii care aveau de primit sume mari au primit acţiuni FP la valoarea nominală de 1 leu/acţiune. Pe atunci, însă, nu aveau unde să şi le valorifice şi nici nu ştiau cât aveau de aşteptat până la listare, majoritatea dintre ei fiind în etate. "La colţ de stradă" sau pe aşa-numita "piaţă gri", îi aşteptau bine-voitorii gata să le cumpere acţiunile, însă la discounturi fabuloase, care au mers şi până la 90%.
George Băeşu, actualul şef al Autorităţii Naşionale pentru Restituirea Proprietăţilor, a declarat, în luna noiembrie: "Mai mult de jumătate din acţiunile la Fondul Proprietatea sunt date la persoane care ori nu le meritau ori ca urmare a supraevaluărilor. Asta înseamnă o fraudă cam de 1,5-2 miliarde de euro".
Declaraţiile lui George Băeşu au fost făcute, în contextul în care, fosta şefă ANRP, Crinuţa Dumitrean, şi Alina Bica, fosta şefă DIICOT, fuseseră arestate într-un dosar privind despăgubiri ilegale, care a scos la iveală modul în care se derula procesul de despăgubire.
Alţi doi membri ai comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, din care făcea parte şi Alina Bica - Lăcrămioara Alexandru şi Dragoş Bogdan - au fost acuzaţi de abuz în serviciu, în cazul supraevaluării unui teren din Capitală, în 2011.
Prejudiciul statului ar fi, potrivit DNA, de 62.548.113 euro.
Procurorii DNA susţin că, după emiterea deciziei de despăgubire, la data de 15 martie 2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obţinut titluri de conversie în acţiuni la Fondul Proprietatea, listat la bursă din data 25 ianuarie 2011, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru pătrat).
Unul dintre aceşti oameni de afaceri este Gheorghe Stelian, apropiat al omului de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea.
Gheorghe Stelian figurează în topul celor care au cumpărat drepturi litigioase şi care au luat despăgubiri pentru terenuri, într-un raport al Curţii de Conturi pentru perioada 2007-2012.
După ce Fondul Proprietatea a fost listat, conversia despăgubirilor în acţiuni nu s-a mai făcut la valoarea de 1 leu/acţiune (înainte de listarea FP, pentru 100.000 de lei în despăgubiri se emitea un titlu de conversie pentru 100.000 de acţiuni), ci în funcţie de preţul acţiunii Fondului Proprietatea pe Bursă.
Reprezentanţii ANRP explicau, în 2011: "Pentru conversiile realizate în săptămâna 2 - 6 mai (2011), ANRP utilizează preţul mediu ponderat calculat pentru primele 60 de zile de tranzacţionare, comunicat de Bursă în data de 19 aprilie 2011 (respectiv 0,6167 lei/titlu), iar pentru conversiile realizate începând cu data de 9 mai 2011, se va utiliza preţul mediu ponderat calculat pentru ultimele 60 de sedinţe de tranzacţionare a acţiunilor Fondului. Cea de a 60-a zi de tranzacţionare a acţiunilor Fondului este 18 aprilie 2011. Conform prevederilor legale începând cu data de 19 aprilie 2011, Bursa de Valori Bucureşti calculează, publică pe web-site-ul propriu şi comunică ANRP preţul mediu ponderat pentru ultimele 60 de zile de tranzacţionare, zilnic, după închiderea şedinţei de tranzacţionare".
După cazul Bica, Fondul Proprietatea a transmis că nu a fost implicat în luarea deciziilor de compensare cu acţiuni la Fond, această responsabilitate fiind de competenţa Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.