FONDUL PROPRIETATEA - TREI ANI DE LA LISTARE / DAVID SMART, "FRANKLIN TEMPLETON": "Performanţa economică a României - foarte bună comparativ cu alte pieţe emergente şi de frontieră"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 22 ianuarie 2014

David Smart este de părere că mediul investiţional din România a înflorit concomitent cu listarea Fondului Proprietatea.

David Smart este de părere că mediul investiţional din România a înflorit concomitent cu listarea Fondului Proprietatea.

România a avut o performanţă foarte bună comparativ cu alte pieţe emergente şi de frontieră, cosideră David Smart, Global Head of Sovereign Funds and Supranationals la "Franklin Templeton".

"Cred că, în ultimul an, un an şi jumătate, s-au accentuat diferenţele dintre anumite pieţe", a spus David Smart, prezent la conferinţa "The Central & Eastern European Forum 2014", organizată de "Euromoney", la Viena, săptămâna trecută.

Domnia sa a continuat: "Un exemplu ar fi Mexic versus Brazilia - brazilienii au rămas în urmă. România se încadrează în categoria pieţelor în care funadamentele economice se îmbunătăţesc".

Potrivit lui David Smart, pe piaţa de capital din România au avut loc evenimente încurajatoare: "Am văzut câteva privatizări (n.r. Nuclearelectrica şi Romgaz). Le privim drept începutul unei călătorii, dar mai sunt foarte multe lucruri de făcut pentru dezvoltarea pieţei. Alte privatizări sunt programate în acest an şi sperăm că momentul creat, în special de succesul Romgaz, se va păstra".

David Smart a menţionat că Franklin Templeton are un interes major pe bursa românească, pentru că este administratorul celui mai mare fond în România - Fondul Proprietatea.

Reprezentantul FT consideră că bursa românească este subreprezentată la nivelul economiei.

Domnia sa a spus: "Un ziarist mi-a amintit, la finalul anului trecut, că am spus, în 2012, că piaţa de capital din România este «ridicol de subreprezentată» (n.r. în economie). Uitându-mă pe cifre, poate că termenul «ridicol» este puţin exagerat, însă ponderea de 9% din PIB arată, aşa cum am spus, că vorbim despre începutul unei călătorii şi nu despre finalul uneia.

Ca manager al FP, avem un interes deosebit în dezvoltarea pieţei bursiere, pentru că ne dorim mai multă lichiditate pentru companiile din portofoliu. Vorbind despre rulaje, tranzacţionarea acţiunilor Fondul Proprietatea reprezintă aproximativ 50% din media de la BVB. Aşa că argumentul meu privind reprezentativitatea pieţei de capital prin raportul capitalizare pe PIB este şi mai pronunţat, dacă privim lichiditatea zilnică. Intru mereu în belele pentru că fac comparaţia cu Bursa din Varşovia, însă nu văd de ce România nu ar putea să meargă în această direcţie".

David Smart este de părere că mediul investiţional din România a înflorit concomitent cu listarea Fondului Proprietatea: "Investitorii internaţionali activişti au trezit piaţa, iar transparenţa şi calitatea raportărilor s-au îmbunătăţit. Dar, şi aici, mai sunt multe de făcut. Sunt multe companii care merg în direcţia cea bună, iar noi vom lucra, în acest sens, împreună cu factorii de decizie şi legiuitorul".

Prezent la evenimentul de la Viena, Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, a prezentat ţara noastră drept o piaţă plină de oportunităţi pentru investitori. Domnia sa a spus: "Europa Centrală şi de Est este o zonă în schimbare, dar foarte diversă. Avem pieţe relativ mature, precum Polonia, şi pieţe cu dinamism şi oportunităţi, precum România, avem şi «mări, sau lacuri seci»".

Sobolewski a precizat că piaţa ECE se mişcă în interior, adăugând că România s-a clasat a doua după Varşovia, la numărul de IPO-uri, dar şi după valoarea ofertelor, în 2013. Statul român a derulat ofertele iniţiale ale Nuclearelectrica şi Romgaz, în toamna anului trecut, prin Bursa de Valori Bucureşti.

La forumul organizat de "Euromoney", pe 14-15 ianuarie, participă anual peste o mie de delegaţi din regiune, dar şi din afara ei. Factorii de decizie, oamenii de afaceri şi comentatorii se întâlnesc, la Viena, cu investitorii locali şi internaţionali să stabilească agenda financiară a anului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb