Reporter: Ce a însemnat, pentru Bursa de Valori Bucureşti, listarea Fondului Proprietatea, în urmă cu trei ani de zile?
Ludwik Sobolewski: A fost, de atâţia ani, cea mai aşteptată listare, o companie cu un free-float ridicat şi aflată în topul lichidităţii. A fost un deschizător de drumuri pentru IPO-uri importante, mai ales după perioada crizei din 2008, şi un deschizător de drumuri pentru investitorii instituţionali străini care şi-au reorientat fluxurile de capital spre România, pentru listarea FP.
Reporter: Cum a contribuit FP la imaginea BVB pe plan internaţional? Dar pe plan local?
Ludwik Sobolewski: Pe plan local, s-a comportat ca o companie românească autentică, încercând să îşi desfăşoare activitatea cât se poate mai bine şi să se implice în comunitatea de business pentru a creşte standardele sectorului în care lucrăm. Iar promovarea guvernanţei corporative în rândul companiilor din portofoliu este doar un exemplu. Mai mult decât guvernanţa corporativă, a creat simţul şi nevoia pentru o relaţie cu investitorii la nivel profesionist. Iar conferinţele anuale cu investitorii şi parteneriatele pentru roadshow-uri în străinătate sunt o dovadă. Prin toate acestea, Fondul a atras atenţia investitorilor instituţionali străini către România.
Reporter: Cum vede BVB perspectiva desfiinţării Fondului Proprietatea?
Ludwik Sobolewski: Este într-adevăr un aspect de care trebuie să ţinem cont, mai ales din perspectiva unui potenţial ritm de derulare a IPO-urilor pentru companiile din portofoliul Fondului. Dacă vânzarea acestor companii se va realiza prin piaţa de capital locală, atunci va avea o contribuţie importantă la dezvoltarea pieţei de aici. Companiile româneşti au nevoie de finanţare pe termen lung pentru a construi modele sustenabile de business şi asta nu se poate realiza fără piaţa de capital locală.
Reporter: Care sunt măsurile adoptate de BVB pentru a face piaţa de capital locală mai prietenoasă faţă de investitori?
Ludwik Sobolewski: Bariele legale şi procedurale prezente trebuie înlăturate. Am format un grup de leaderi ai pieţei, practicieni şi reprezentanţi ai administraţiei publice, în luna noiembrie a anului trecut. Acest grup are scopul de a defini obstacolele majore care împiedică, în prezent, piaţa de capital românească să devină o structură modernă de generare a fluxurilor de capital. Eliminarea acestor bariere va oferi ca rezultat, pieţei de capital, fluxuri investiţionale mai mari către piaţa locală şi şansa de a deveni o pârghie pentru economia românească şi un factor care contribuie semnificativ la creşterea economică.