Piaţa imobiliară rezidenţială din SUA - în pragul unei căderi masive

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Companii / 25 august 2022

Călin Rechea

Un fenomen foarte rar a avut loc în urmă cu aproape două luni pe piaţa titlurilor ipotecare din Statele Unite, aproape imediat după anunţarea unui nou record al inflaţiei din ultimele patru decenii: au dispărut cumpărătorii.

Pentru Louis Barnes, broker de credite ipotecare la Cherry Creek Mortgage, cu o vechime de 44 de ani pe piaţă, dispariţia cumpărătorilor reprezintă un semnal de avertizare cu privire la o cădere iminentă a pieţei imobiliare rezidenţiale şi a pieţei titlurilor ipotecare.

Analistul financiar Karl Denninger a oferit recent un exemplu de evaluare a impactului creşterii dobânzilor asupra preţurilor de pe piaţa imobiliară rezidenţială.

Astfel, pentru o casă de 300 de mii de dolari finanţată cu un credit a cărui dobândă este de 3%, rata lunară (principal şi dobânda) este de circa 1.265 de dolari. Dacă dobânda creşte la 6%, atunci valoarea casei trebuie să scadă până la 210.960 dolari pentru a se menţine rata lunară. Rata ar trebui să crească până la circa 1.799 de dolari dacă se menţine valoarea casei la 300 de mii de dolari.

În plus, diferenţa dintre cele două rate lunare, de circa 550 de dolari, nu mai poate fi utilizată pentru alte scopuri, adică se poate ajunge la o scădere semnificativă a consumului agregat din economie.

Cum perspectivele unor creşteri salariale care să compenseze creşterea dobânzilor şi a preţurilor de consum sunt aproape inexistente, mai rămâne varianta căderii preţurilor de pe piaţa imobiliară şi transmiterea efectelor sale la nivelul întregii pieţe financiare.

În perioada trecută de la "îngheţarea" temporară a pieţei obligaţiunilor ipotecare din Statele Unite, mai mulţi indicatori arată iminenţa unei accentuări a tendinţei negative a preţurilor de pe piaţa imobiliară rezidenţială.

Conform unei ştiri recente de la Wall Street Journal, preţurile ridicate din ultima perioadă şi creşterea dobânzilor au condus la scăderea indicelui accesibilităţii locuinţelor până la 98,5 puncte în iunie 2022, cel mai redus nivel din iunie 1989, când a fost de 98,3 puncte (vezi graficul 1).

Piaţa imobiliară rezidenţială din SUA - în pragul unei căderi masive

Indicele este calculat şi publicat lunar de Asociaţia Naţională a Agenţilor Imobiliari din SUA (NAR), iar o valoare de 100 de puncte arată că familia mediană are exact venitul necesar pentru a putea contracta un credit ipotecar.

În secţiunea dedicată indicelui accesibilităţii de la NAR din Investopedia se arată că "declinul major al indicelui coincide cu pieţe imobiliare supraîncălzite, în care preţurile avansează mai rapid decât veniturile populaţiei, iar aceste perioade sunt urmate adesea de crize financiare".

În aceste condiţii, cererea pentru creditele ipotecare a înregistrat un declin masiv în anul curent, conform datelor de la Mortgage Bankers Association (MBA). Indicele cererii a scăzut cu peste 53% în săptămâna încheiată la 17 august 2022 faţă de sfârşitul anului trecut, până la 273,3 puncte, cel mai redus nivel din octombrie 1997 (vezi graficul 2).

Piaţa imobiliară rezidenţială din SUA - în pragul unei căderi masive

Pe marginea informaţiilor de la NAR, Zerohedge scrie că indicele accesibilităţii locuinţelor este mai mic decât în perioada vârfului bulei imobiliare din 2006 şi aminteşte că în 1989 dobânda medie pentru creditele ipotecare rezidenţiale era de circa 10,3%.

"Fie dobânzile vor înregistra scăderi puternice, fie preţurile de pe piaţa imobiliară rezidenţială vor înregistra o scădere substanţială", este concluzia Zerohedge.

Datele de la Freddie Mac (Federal Home Loan Mortgage Corporation) arată că dobânzile sunt încă departe de scăderi puternice, după avansul accelerat din acest an (vezi graficul 3).

Piaţa imobiliară rezidenţială din SUA - în pragul unei căderi masive

Dobânzile fixe pentru creditele de 30 de ani au crescut cu 2,6 puncte procentuale în săptămâna încheiată la 26 iunie 2022 faţă de începutul anului, până la 5,81%, un maxim al ultimilor 14 ani. În aceeaşi perioadă, dobânzile fixe pentru creditele de 15 ani au crescut cu 2,5 puncte procentuale, până la 4,92%.

În ultimele două luni, dobânzile publicate săptămânal de Freddie Mac au scăzut până la circa 5,1%, respectiv 4,5%, şi nu este deloc sigur că o aşa-numită pivotare a Federal Reserve, prin care să se renunţe la majorarea dobânzii de politică monetară sau să fie temperată majorarea acesteia, va conduce şi la scăderea dobânzilor pentru creditele ipotecare.

Deocamdată se observă un alt fenomen. Pe fondul scăderii puternice a venitului real la nivelul gospodăriilor şi a creşterii dobânzilor, "creditorii ipotecari din SUA încep să intre în faliment", după cum scrie Bloomberg.

Este vorba aici despre instituţii financiare nebancare, care sunt subcapitalizate, conform declaraţiilor unui profesor de la University of California, Berkeley. Datele prezentate de Bloomberg arată că două treimi din primii 20 de creditori ipotecari sunt instituţii financiare nebancare, care pot avea probleme de finanţare pe fondul dificultăţilor de securitizare a creditelor ipotecare.

Un astfel de caz este First Guaranty, o companie al cărei acţionar majoritar este gigantul financiar PIMCO (Pacific Investment Management Company). Cererea de intrare în insolvenţă arată că s-a ajuns în această situaţie ca urmare a scăderii puternice a valorii creditelor acordate în prima parte a acestui an, după cum subliniază Bloomberg.

În aceste condiţii nu au existat suficiente credite pentru securitizare, iar creşterea dobânzilor a făcut imposibilă obţinerea finanţărilor pentru continuarea activităţii.

First Guaranty avea 600 de angajaţi înainte de intrarea în insolvenţă, iar în 2021 a acordat credite ipotecare cu o valoare nominală de 10,6 miliarde de dolari.

Acum se aşteaptă noi miracole de la Federal Reserve, care să permită nu doar salvarea pieţei imobiliare, ci a întregii economii americane şi globale.

Dar mai poate fi menţinută economia globală pe linia de plutire doar prin miracolele băncilor centrale? Şi cât va mai dura miracolul încrederii în miracole într-o eră în care trebuie să ne închinăm necondiţionat doar în faţa ştiinţei?

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. SUA a experimentat pana acum cateva luni, un boom imobiliar ca in 2007.Cresteri anuale de peste 20%,licitatii ad hoc la imobil facute de agenti,panica la cumparare.Este absolut normala o scadere de minim 30% a pretului.

    1. si romania a avut boom nominal de 40%-50% 80% la unele cocioabe.... (pe bune vorbesc) doar ca stau baltite in specula si nu se vand pe net de peste 2 ani....

      Intrebarea se pune.... Si daca "cad " nominal in trepte pe ani de zile... tot pe un platou ceva mai inalt fata de trecut vor cadea (nominal vorbind)... Ele ating minime si maxime istorice doar in raport cu veniturile generate de pietele locale. Acum sunt toate umflate cu pompa... GLOBAL!!! 

      Iar in Romania e o problema: Se exprima "preturile in euro" FALS!!! Preturile se exprima in unitatile de cont curent al fiecare tari Ro - Lei... dar asa se poate con verti indicele imobiliar de pe net de samsari in lei se se poate vedea parasutarea preturilor nominale pe regiuni in raport cu veniturile generate real din zonele respective. 

      Mai este un indicator preturi procentuale imobiliare impartite la procente saltari inflatie pe trimestre sau anual = ieftin sau scump DOAR CA..... si veniturile nominale au cicluri cand sunt real puternice si real prabusite! 

      s c cret 

    the mortgage up 50% YOY wages up just 5% and inflation 9% = wages -4% and mortgage up in real term by 41% but relative to income up buy 45%

    wage relative to energy price = minus 40% if you have a mortgage ARM and is up buy 40% or 30% YOY you are squeeze cost in energy price, mortgage price and real wage crash = negative earnings project in 2025-2026-2028... in the economy. 

    calitatea creditelor acordate pe piața imobiliară în ultimii ani începe să se apropie de nivelul slab de calitate din '05 06 07 când mă uit la valori. 

    este controversat pentru mine să spun, deoarece narațiunea generală despre asta spune că există doar împrumuturi bune pe piață. dar datele dacă te uiți la „raportul datorie/venit” măsoară care este plata ipotecii și cât sunt plățile debitorului pentru serviciul datoriei ca relație cu venitul. Raportul dintre datorie și venit este acum mare, așa cum a fost în '06 07 - la vârful ultimei bule imobiliare. Sugerând că împrumutații de astăzi sunt la fel de lipsiți de capacitatea sau incapacitatea lor de a-și permite plățile ipotecare lunare. 

    Acesta este ceva care va încuraja închiderile / executarile să crească în următorii doi ani, ceea ce va face prăbușirea imobiliară și mai gravă. 

    Acest fenomen a fost observat Global in mai multe piete ce au fie cicluri inaintate fata de USA fie cicluri ceva mai inspate. 

    Acest fenomen se suprapune cu ciclul dobanzilor reale si ciclul de expansiune si contractie a creditelor bancare globale, in functie de pietele ce au semnale pozitive sau negative de inflatie si deflatie pe trend. 

    Exemplul cel mai bun este Italia ce este in spatele ciclurilor globale, ea se afla in faza de revenirea anemica; Spania Este in Revenire, Grecia in Revenire, Cipru in Revenire.... Ca si data trecuta cand USA cade alte economii vor avea defazat intrari de capital si arcuiri finale procentuale la creditele ipotecare ca pe urma sa cada si ele pe trendul istoric ce urca si coboara periodic din minime in maxime din maxime in minime. 

    The real interest mortgage payment - este intotdeauna exprimata ca procent din venituri si costuri totale in raport cu locuinta in momentul accesari creditului; unde in romania au sarit rate de la 2000 la 2800 sau de la 1400 la 1800 unde nu se ia in calcul si busitura pretuilui la energie ce are sa loveasca portofelul si veniturile ce nu vor mai creste in termeni real pe o perioada buna de ani... nominal poate real intra la tocat din bula in vale... asa plateste gov mereu distractia trecuta. 

    Deci cine inca se tine de speculat ar face bine sa tina mereu un ochi aruncat de dobanzi ca procent din veniturile pietei plus intretinere etc cost cu casa si sa vada daca preturile cerute sunt deplasate sau nu de realitate; cel putin cand avem imobiliare ce se adreseaza "saracilor"!!! ca doar nu ai pretentie sa vinzi o cocioaba de sarac unuia cu venit de "bogat" - cica investitor. 

    inca un lucru ce nu se ia in considerare: stie cineva ce se intampla cand dobanzile vor cadea iar pe minime sau pe negativ si in acelasi timp cad si imobiliarele si in acelasi timp o bomba cu ceas de M3 va sta gata gata sa se descarce in piata la cules de oferte /active in timp ce saracimea va fi incatusata in creditarea trecuta?  

    Va zic eu - hiperinflatie / inflatie dar nu aia declarata!!! asa cum a fost in perioada 2010-2012-2015... banii in active intrase cu o viteza colosala de impingea nominal in sus multe preturi la consum de saracul nu mai putea si zicea PIUA domn SEMACA nu mai TRAGE ca eu plec din tara sa platesc rata asta afurisita ca aici nu e de munca si salariile reale sunt mici in timp ce costurile ma cocoseaza. 

    dupa calculele mele urmeaza aur in lei sa zburde la deal... venituri nominale inca mai au de urcat in bula aur (asta daca nu vine mai rapid soc extern din usa sau germania sau rusia etc)... oricum vad o stagnare scadere pe moment a veniturilor in grame aur ceea ce imi zice ca este o incetinire ca volum a creditelor in piata (ca acceleratie procentuala fata de trend); chiar daca inca sumele de creditare cresc ca volum vad ca incetinesc. 

    Veniturile puternice in aur sunt paralele cu puterea de productivitate si expansiune credit pe ascendent; cand veniturile in aur se prabusesc atunci se prabuseste real si piata si apare isteria. PS: vexi anii 80 spre 90 si isteria din 90 inainte si dupa .... cum minime venituri in grame aur si minime active in grame aur. 

    s c cret 

    1. E masiv mesajul . Nu îl pot citi

      da se masoara si in diverse comoditati! cati balili putea cumpara in martie 2020?

      inflatia si deflatia se ascund pe cilul in diferite comoditati. 

      am graficul istoric si la raportul venituri case aur in raport cu alte comoditati; am si cate kg orez 1 venit minim in romania in 2007... am si din 90... am mai multe rapoarte de pret...  

      de obicei urmares veniturile cu aur caci inversa relaiei se afla pe balanta bancii centrale interne sau daca nu exporta rata de levier catre alta banca centrala cu valuta prima. 

      ce e interesant la banca centrala din romania e ca afacut rapid deprice la aur si simultan a varsat nominal in piata; doar ca unele active in termeni reali arata ca au coborat in 2022 in raport cu 2020.... (vorbim de piata financiara). 

      un alt raport este comoditatile in raport cu financiarul: cat petrol per MP imo! deci pentru cei ce incaseaza profiturile din bula petrolului pot sa spuna ca imo ieftin; pentru cei ce fac parte la o parte din detineri aur pot sa spuna ca imo ieftin... nu pot sa spuna lafel muncitorimea de rand ce este sugrumata / urmeaza. 

      s c cret 

    Corectia a început și la noi, mai ales la terenurile de 500 - 1000 mp fără utilități dar și la apartamentele/casele înșiruite construite în zone proaste. Cleștele se va strânge încet spre centru. Rețineți, un preț corect la apartament e ala care se amortizează prin închiriere în maxim 15 - 18 ani.

    1. mesaj distorsionat!

      sa se amortizeze la 15 18 ani ...? ia fa invera ecuatiei sa vezi ce capraturi iti da! 

      eu am cumparat la cap raturi mult mai bune si am vandut la caprateuri la care spui tu prin comenturi; chiar si mai sus de ata...in ani. 

      In fiecare CRIZA si inainte de CRIZA terenurile ca procent din "pret imoo" sufera elasticitati colosale din cauza CREDITULU! Cladirea / capitalul nu sufera atata elasticitate... costul capitalului de lucru se palanseaza in sus pe alt platou nominal cand buseste energia ca si cost saltat in piata in timp ce "terenurile" intra dupa sub apa pe negativ.... 

      se numeste ciclul de credit bancar si este mereu si mereu balansat de politicile gov in raport cu energiea! 

      Coand nu se mai face credit ca VOLUM se va face saltare de costuri in energie; gov detine monopol in tandem cu banca centrala principala si banca centrala secundara pentru a redeistribuii banii in piata si pentru a echilibra trezoreriile cat si pentr a da alt impuls de investitii, impuls viitor ce da impuls la alt credit nou si la alte formari de capacitati noi si la alte socuri de productivitate / munca noua remunerata nominal mai sus din care sa culeaga chirii / randamente statul investitorii si bancile... si jocul se repeta. 

      Pentru ca ISARESCU NU ZICE VA ZIC EU: fiecare criza economica financiare este legata de PRETUL TERENURILOR!!! caci pe expansiunea procentuala a aprecierii terenurilor si a scoaterii de randamente din teren in raport cu chiriile pietei se fac CREDITE!!! Dezvoltatorul is face socoteala in anticipare de costuri si da drumul la treaba... cand piata este FOARTE FOARTE OPTIMISTA se intampla ca se afla EXACT PE VARFUL ISTORIC DIN CICLUL SI TRENDUL TERENURILOR ( atentie preturile la teren au un trend ascendent cu cicluri de var si spargere si au si un trend descendent cu cicluri de varf si spargere in termen reali pe zeci de ani - a nu se confunda cu cresterile nominale!!! ci cu rapoartele procentuale istorice) defazat procentual imobiliarele vor continua sa aibe aprecieri pentru ca inca se va investi capital nominal in capitalul fizic fapt ce inca va mai mentine reevaluarea periodica a activelor de catre creditori; dar cand cazatura terenurilor incepe sa treaca fulgerator pe langa mentinera aprecierii imobiliarelor -stocurilor fixe creeate de noi - atunci incepe sa traba balantele bancilor in jos -si nu numai a bancilor si a GUVERNELOR ce detin monopol pe TERENURI ce sunt eliberate in trepte nominal pe ascedent de unde isi echilibreaza bugetele (deficitul si excedentul fara a lovii inca in taxe - cand lovesc in taxe inseamna ca valoarea reala a ternurilor incepe sa stagneze si va incepe sa se prabuseasca in termenireal dupa propagarea treptata a taxelor; dar nu inca si imobiliarul ce va avea inca incarcat in el costurile propagate in piata de energie taxe etc scumpiri.. nu inca...). 

      Joaca cu extragere de capital nominal din terenuri e veche si a lovit mereu in populatie prin infometare dupa fiecare buumulet.... de ce in "infometare" pentru ca viteza de multiplicare a "Creditului" peste masa monetara real existenta in circulatie si depozite este de 10X mai mare la fiecare 1% procent dobanda crescuta. 

      Deci: se pleaca cu dobanzi de 0% de obicei le gasest cand este excedent gov deci un fel de apropiere corecta datorie cu masa monetara (in realitate nu e chiar apropiere e sufocare saraci in a mentine costurile cu creditul gov prin trai scump la utilitati; dupa politica vov si banca centrala slabeste hatul si da startul la nou credit) de la 0% la 1% dobanda banii se inmultesc de 10X... de la 0% la 2% de 20 X si asta doar in sistemul reglementat financiar .. de shadow banking nu mai vorbim unde sepoate duce la 10-20-30X peste factorul de multiplicare din piata a dobanzii existente atunci cand avem extazuri speculative). 

      Problema e cand incep panicile... nu sunt bani reali in piata cand viteza banilor /creditului incetineste ca sa se stinga datoria trecuta... atunci incepe iar SUGRUMAREA PIETEI prin politici GOV de taxare si manipulare pret energie... chiar si cu buna stiinta ca va fi speculata in cartel de speculatori (asta si doreste real govul sa sugrume piata ca sa echilibreze trezoreriia cand incepe sa schimbe cilul din deficit in excendent). Govul in realitate este multumit de mai mult nominal incasat in taxe si tv de la populatie; chiar daca se joaca cu procentele de tot felul!! Atentie exista o diferenta mare intre procente si sume cand ne juca cu datorii nominale in trecut!!! Putem sa pictam procentele la ceva in jos si sa incasam nominal in sus ca sa echilibram datorie nominala trecuta... 

      Exemplu: datorie 1000 lei gov 

      cetatean impozitat /tva etc procente 19% din 100 lei per bun / servicu unde cetateni ce consuma sunt 10 

      cetatean impozit /tva 7% din 1000 lei per bun / servicu unde cetateni ce consuma sunt 6 

      Care din cele doua exemple se apropie mai rapid de echilibrarea datoriei gov ca procent din datorie si ca suma? 

      s c cret 

      Si cand estimezi ca vor incepea sa scada preturile terenurilor?

      sa cada e mult spus... sa cada interesul procentual poate... pe anumite regiuni deja saturate in raport cu veniturile locale si cu puterea de cerere / productie.

      a nu se confunda "nominal" cu cadere!!! 

      a cadea si au urca poate sa fie in mai multe rapoarte de calcul! 

      un exemplu bun este: Vezi cand o sa il apuce CRIZA PE BOC si o sa iti dai seama daca ceva prin regiunea aia se inpute!!! 

      Ceva de genul CRIZA LUI BOC si prin alta regiune trecuta (Bucuresti nu dam nume)! 

      Vezi ce crize ii apuca pe politicienii nostri cand nu vor mai putea duce deficitul la infinit si vor trebuii sa se duca catre excedent! - un barometru simplu 

      Vezi ce dobanzi ofera bancile la credite (daca te duci la shopin yoy sau pe net) si o sa iti dai seama de sanatatea zonelor / regiunilor (vezi ca dobanzile variaza de la lona la zona exact cu variaza de la zona la zona si rata procentuala de inflatie; ex cand isarescu zice inflatie 15% nu inseamna in toata tara ci in unele regiuni este mai mare de atat -gen cluj constanta buc iar in altele mai mica sau chiar negativa gen hunedoara vulcan zone nespeculate financiar inca) 

      Inflatia si deflatia nominala este intotdeauna rezultatul masei monetare - a creditului ca formare in regiune sau a exportului si importului de credit din alte regiuni. 

      Imi DORESC sa fie Catul la guvernare pe 2024 dar nu am sanse sa se indeplineasca visul; risca sa fie BATUT de popor... mai bine sa raman saracutul in umbra... a barcat profitul pe seama platii viitoare a natiei. 

      Un alt aspect usturator este: Cand statele unite va face delatie asta inseamna ca detinatorii de dolari vor arunca dolari simultan cand detinatorii se vor afla spre sau in bulele lor financiare.... deci dupa ce vor arunca dolarii vor observa ca nu mai au umbrele sa le deschida la vale... si vor face cale intoarsa la banca centrala in impuls de cerere.... iar banca va cere la schimb alte trezorerii de vor bubuii iar bondurile celor indatorati... vor vinde alte detineri si vor anula alte capacitati de productie vechi... 

      Iluzia unui leu puternic are sa arunce parabolic costurile plasate in viitor de vor plage si geme unuii din oameni (in principiu saracii). 

      Este de o nesimtire crasa ca rata de crestere a salariilor prin guverne sa fie lai mare ca rata inflatiei chiar si in deflatii.... in timp ce media prostilor sarac e plata... dar asta este alt subiect... 

      s c cret 

    central bank and gov: "they trap people in the game and they slaughter them", this is what happens over and over the cycle.

    s c cret 

    Citisem zilele trecute pe "baha news" ca vanzarile imobiliare din Sua au scazut in iulie '22 cu 29.6% fata de iulie '21.

    1. vanzarile au scazut, nu preturile

      in america se repeta acelasi film prost ca in trecut doar ca la unplatou nominal mult mai sus.

      ce se intampla acum la ei se numeste formarea primei cocoase "dromader" ... banca centrala va face in juma de an maxim pivot ATENTEI - MIC ce va elibera si ultimii doritorii de datorie nominala la rata mica dar cu povara nominala la sold principal inca mare. Ultima "fuga" in datorie va forma adoua / ultima cocoasa a CAMILEI FINANCIARE DROMADER... caci calculele mele arata ca pe urma banca centrala va face iar pivot si va duce pravale piata financiara. 

      De ce cred ca va face banca centrala 1 pivot optimist si pe urma un pivot pesimis! 

      Daca si numai daca rata somajului se va mentine ok (ceea ce eu nu cred pe baza rapoartelor de la companii mari) banca va continua ridicarea pana in iarna moment in care suprapus se vor aduna dosare de demisii in lant; simultan chiar daca avem dobanda inalta la banca centrala bancile comerciale /locale vof fi putin disperate si se vor juca cu dobanzile ipotecare in concurenta pentru a atrage si ultima farama de creditare / bani din piata; daca o vor juca bine vor baga si ultima turma de indatoriati pana in iarna daca nu se duce naiba ultima cocoasa dromader si ramane pur si simplu un platou pe varf ce va incepe fortat undeva prin 2023 cel tarziu 2024 sa cada pravale. 

      Energia inchide mereu fiecare ciclu de credit!!! Cat de grav va fi procentual scumpirea energiei in raport cu veniturile nominale (daca sau nu vor tine pasul) anunta daca mai urca su coboara. 

      Atentie vorbim de bola in raport de pret in CPI!! deci CPIul inca nu a consumat pe alocuri surplusul de nominal din conturi si nici nu a distrus inca venitul discretionar... deci trebuie timp pentru propagare efecte. 

      In UK deja incepe rocada (procentual vorbind) intre imobiliare ca apreciere nominala si energie / utilitati... smnal clar de apropiere de varf si a bule financiare din uk... dar asta numai in conditiile in care govul nu va salta nominal si veniturile pentru a recupera gapul! Ceva asemanator cu Romania anii 87-88-89 cand veniturile nu crestea pe cat crestea bula financiara si energia / alte costuri... ceva de genul si acum prin piete (depinde de piete). 

      Nicul a cazut secerat saracul degeaba, caci cu ceva ani inainte romania a stat in deflatie.... fapt ce preconiza cat se poate de clar o bomba cu cear in costuri plasata in viitor. 

      Cu cat o tara sta mai mult in deflatie sau cade cu atat mai rau o sa arda inflatia!! Este exact ca la un dus... cu cat mai mult stai sub apa rece cu atat te activezi/regenerezi si mobilizezi iar pielea nu sufera imediat.... daca treci pe urma instant la apa oparita se duce naiba toata energizarea / mobilizarea si pregatirea de actiune catre ceva... si dai in panica severa caci se topeste pielea la propriu. 

      Asa si cu economia! 

      si preturile in scadere sunt bune dar nu pentru mult timp caci te arde in viitor in alta parte; din acest motiv se doreste "echilibrul" ! 

      s c cret 

      da bine referitor la pret sunt unii ce arunca preturile cu peste 40-50-70-80-% fata de medeia pietei oricum cu preturi in bula... iar cand aia speculatori cica le copoara cu 20 sau 10% cica au scazut preturile... au scazut pe naiba... face omul exit si is incazeaza un profit mai mic decat preconiza - ata.

      cand piata cade ca pondere nu vezi flipuiri vezi executari in masa - mai e ceva pana acolo ca sa se descarce in piata.... sunt in medie 2-3-4 ani de propagare a executarilor adunate pe balantele bancare la cei ce nu pot sa mai plateasca ratele usturatoare cand costurile in alta parte cresc. 

      Ne afla inca in ochiul uraganului! Sa ne bucuram de soare inca zi!  

      Sau cine nu e greier sa faca bina in a pregati obloane si altele necesare. 

      s c cret 

      Asta am si spus. Probabil preturile urmeaza, e nevoie de timp, 12-24 luni.

    Nobel-ul pe finanțe comportamentale din 2017 se întreabă unde-i criza că el n-o vede!

    Adevărul că la "foamea " noastră altfel gândim! O fi bine o fi rău? 

    La mine in oras deja a inceput incetinirea, urmaresc de o vreme anunturile si sunt cateva imobile care sunt pe piata de 3-6 luni, am notat preturile pe o foaie, si verific saptamanal, dar numai la un imobil am observat o usoara scadere de 400 euro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb