PIAŢA SMARTPHONE-URILOR, ÎN CREŞTERE CU 45% Samsung, Apple şi Huawei conduc piaţa globală de smartphone-uri

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 31 octombrie 2013

Samsung, Apple şi Huawei conduc piaţa globală de smartphone-uri

Companiile Samsung, Apple şi Huawei sunt cei mai importanţi trei jucători din lume în ceea ce priveşte industria de smartphone-uri, potrivit raportărilor referitoare la trimestrul al treilea al anului curent, realizate de compania de cercetare Strategy Analytics. Astfel, dacă primele două poziţii sunt adjudecate de mai multă vreme de cei doi giganţi, surpriza vine din partea producătorului Huawei, care a reuşit să depăşească compania sud-coreeană LG şi să urce pe locul trei.

Samsung a vândut 88,4 milioane de smartphone-uri în trimestrul al treilea al anului, mai mult cu 55 de procente faţă de totalul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. În plus, compania s-a bucurat şi de o creştere a cotei de piaţă, aceasta ajungând de la 32,9%, în trimestrul trei din 2012, la 35,2% în perioada similară a acestui an.

Gigantul american Apple a înregistrat vânzări mai mari cu 25,6 procente faţă de trimestrul al treilea din 2012, ajungând la 33,8 milioane de unităţi vândute. Potrivit Strategy Analytics, cota de piaţă a Apple a ajuns la 13,4%, faţă de cele 15,6 procente înregistrate în urmă cu un an.

Compania chineză Huawei a avut vânzări ce au totalizat 12,7 de telefoane inteligente în perioada de referinţă a cercetării, într-o creştere spectaculoasă de 67 de procente comparativ cu trimestrul al treilea al anului trecut. De asemenea, cota de piaţă a producătorului s-a majorat cu 0,7%, crescând de la 4,4%, în trimestrul trei din 2012, la 5,1% în perioada similară a acestui an.

Poziţia a patra în lista întocmită de Strategy Analytics revine companiei LG, care a vândut 12 milioane de smartphone-uri, în creştere faţă de perioada similară a anului trecut, când vânduse cu de 71 de procente mai puţin. În acelaşi timp, cota de piaţă a LG a crescut uşor, de la 4,1% la 4,8%.

Pe locul al cincilea se află compania Lenovo, cu vânzări de 10,8 milioane de unităţi vândute în trimestrul al treilea al anului curent. De asemenea, Lenovo a înregistrat creşteri spectaculoase comparativ cu perioada similară a anului trecut, compania vânzând în 2013 cu 68% mai mult, în timp ce cota de piaţă s-a majorat de la 3,7% la 4,3%.

Per total, industria globală a smartphone-urilor a crescut în trimestrul al treilea al anului curent cu 45 de procente. Astfel, potrivit companiei de cercetare care a realizat studiul, de la 172,8 milioane de unităţi vândute în urmă cu 12 luni, totalul a crescut la 251,4 milioane.

Rezultate peste aşteptări pentru Nokia în trimestrul trei

Compania Nokia a înregistrat un record din punct de vedere al vânzărilor Lumia în trimestrul trei al anului, potrivit MarketWatch. De asemenea, pierderile au scăzut spectaculos, de la 959 de milioane de euro în trimestrul al treilea al anului trecut, la 91 de milioane de euro în perioada similară a acestui an, în condiţiile în care analiştii din piaţă estimau că Nokia va înregistra pierderi de 217 milioane de euro. Grupul american Microsoft a anunţat, la începutul lunii septembrie, că va prelua operaţiunile de producţie de telefoane mobile şi servicii ale Nokia pentru 5,44 miliarde de euro (7,2 miliarde de dolari), tranzacţie în urma căreia grupul finlandez va ieşi dintr-un domeniu de activitate în care odată era lider mondial în timp ce producătorul programelor de operare Windows intră pe piaţa hardware. Potrivit unui comunicat de presă comun, 32.000 de angajaţi de la Nokia vor fi transferaţi către Microsoft ca urmare a acestei tranzacţii.

Nokia, unul dintre pionierii telefoanelor mobile, a pierdut teren în faţa rivalilor Apple şi Samsung Electronics după lansarea iPhone în 2007.

Estimare: 51 de milioane de iPhone-uri vândute trimestrul viitor

Compania Apple ar putea vinde peste 51 de milioane de iPhone-uri în trimestrul viitor, stabilind astfel un nou record, potrivit analiştilor Canaccord Genuity, citaţi de publicaţia Cnet. Conform acestora, odată cu venirea sezonului sărbătorilor de iarnă, cererea de iPhone 5S va exploda pe piaţă. Gigantul american a înregistrat vânzări totale de 33,8 milioane de iPhone-uri în trimestrul trecut şi de 47,8 milioane de unităţi în ultimul trimestru al anului 2012. În ceea ce priveşte tabletele, vânzările acestora au înregistrat valori mai scăzut în trimestrul trecut, cu 14,1 milioane de iPad-uri vândute. Pentru trimestrul care corespunde sărbătorilor de iarnă, estimările arată că vânzările de iPad-uri vor creşte până la 24,2 milioane de unităţi.

Motorola pregăteşte smartphone-ul modular

Compania Motorola a dezvăluit Project Ara, o iniţiativă care are drept obiectiv construirea şi lansarea de smartphone-uri modulare, anunţă publicaţia The Verge. Potrivit companiei, noul proiect va trebui "să însemne pentru componentele hardware ceea ce a însemnat sistemul de operare Android pentru software". Astfel, compania plănuieşte să creeze un smartphone ale cărui componente (display, procesor, memorie etc.) pot fi achiziţionate de oriunde şi montate de oricine pe telefoane.

Conform sursei citate, Motorola va colabora cu Phonebloks, care, de asemenea, are interese similare în ceea ce priveşte dezvoltarea de smartphone-uri modulare. Potrivit companiei, componente pot fi orice, începând cu o nouă baterie sau tastatură şi culminând cu gadget-uri dintre cele mai neobişnuite. Dezvoltatorii care vor ajuta la construirea modulelor pentru Motorola vor începe să producă primele componente începând cu această iarnă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb