Conflicte nerezolvate la timp pot "exploda" oricând şi pot afecta nu doar relaţiile bilaterale dintre două state ci chiar şi comerţul la nivel global.
Japonia şi Coreea de Sud au revenit la un conflict legat de compensaţiile pentru munca forţată a sud-coreenilor pentru firme japoneze în cel de-Al Doi-lea Război Mondial. Disputa riscă să perturbe livrările globale de smartphone-uri şi cipuri.
La baza conflictului se află compensaţiile solicitate Japoniei de către Seul pentru munca forţată prestată de sud-coreeni. Disputa s-a agravat săptămâna trecută, când Japonia a anunţat că va înăspri limitele impuse exporturilor a trei materiale esenţiale pentru produsele electronice de consum avansate. Restricţionarea exporturilor de materiale către Coreea de Sud ar putea afecta giganţii tehnologiei, cum ar fi Samsung Electronics şi SK Hynix, care furnizează cipuri către Apple şi Huawei.
Conflictul scoate în evidenţă controlul deţinut de Japonia asupra unei componente vitale a lanţului global de furnizori, pe care premierul japonez Shinzo Abe o foloseşte ca garanţie, înainte de alegerile parlamentare. Potrivit news.ro, ministrul sud-coreean al Industriei, Sung Yun-mo, a cerut Japoniei "să nu mai facă afirmaţii lipsite de fundament", referindu-se la un articol din presa japoneză de săptămâna trecută.
Articolul a citat un oficial al Partidului Liberal Democrat al premierului Abe potrivit căruia o parte din flourura de hidrogen exportată în Coreea de Sud a fost livrată ulterior în Coreea de Nord. Flourura de hidrogen, o substanţă al cărei export a fost limitat de Japonia, poate fi folosită pentru arme chimice. Autorităţile japoneze afirmă că au observat "circumstanţe nepotrivite" în controlul exporturilor Coreii de Sud, dar nu au oferit amănunte. Coreea de Sud va analiza toate planurile posibile pentru contramăsuri, a spus Sung.
Japonia este nemulţumită din cauza lipsei de reacţie a Coreii de Sud faţă de o decizie a justiţiei din octombrie anul trecut, care a ordonat companiei japoneze Nippon Steel să acorde compensaţii persoanelor care au efectuat muncă forţată. Potrivit Japoniei, problema muncii forţate a fost rezolvată în 1965, când cele două ţări şi-au reluat relaţiile diplomatice. Cele două ţări au o istorie dificilă, care datează din perioada colonizării de către Japonia a Peninsulei Coreene, între 1910 şi 1945, în care s-a folosit munca forţată penru companii japoneze.
Japonia a avertizat marţi că ar putea lua noi măsuri împotriva Coreii de Sud. În aceeaşi zi, Coreea de Sud a ridicat această problemă la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC). Ambasadorul japonez a spus la OMC că nu este vorba despre un embargou comercial ci despre o evaluare operaţională necesară pentru controlul exporturilor în funcţie de riscurile de securitate şi că a trecut de la proceduri simplificate în comerţul cu Coreea de Sud la proceduri normale. Coreea de Sud nu poate exclude adoptarea unor contra-măsuri pentru daunele provocate companiilor sale, a declarat preşedintele Moon Jae-in.