PIB-ul Germaniei, motorul economiei europene, a crescut peste aşteptări în trimestrul doi din 2018, înregistrând un avans de 0,5% comparativ cu precedentele trei luni, datorită majorării cheltuielilor statului şi a gospodăriilor, arată o estimare preliminară publicată, ieri, de Oficiul federal de Statistică (Destatis), transmit DPA şi Reuters.
Este al 16-lea trimestru de creştere consecutivă a economiei germane, contribuind la cea mai îndelungată fază de creştere economică din 1991, a subliniat Destatis.
Economiştii se aşteptau la un avans de 0,4% în trimestrul doi din 2018, informează Agerpres.
De asemenea, Destatis a revizuit în creştere datele privind primul trimestru din acest an, când PIB-ul Germaniei a înregistrat o expansiune de 0,4%, faţă de un avans de 0,3% previzionat anterior, mai relatează Agerpres.
"În pofida tuturor profeţiilor pesimiste, nu doar că se menţine avansul economiei, ci depăşeşte estimările. Momentan, este puţin probabil ca expansiunea să fie afectată de tensiunile comerciale globale sau de o supraîncălzire", a afirmat economistul Alexander Krueger de la Bankhaus Lampe. Acesta a avertizat că tarifele vamale anunţate de SUA ar putea afecta perspectivele economiei germane în semestrul doi din 2018.
Conform datelor oficiale, creşterea economică în trimestrul doi din 2018 a fost sprijinită de majorarea investiţiilor, a cheltuielilor statului şi a gospodăriilor. Şi exporturile au crescut, dar importurile au crescut şi mai mult, ceea ce sugerează că în perioada aprilie-iunie 2018 comerţul nu a contribuit la creşterea generală a economiei, apreciază Destatis.
Comparativ cu trimestrul doi din 2017, economia Germaniei a înregistrat o creştere de 2%, în timp ce analiştii se aşteptau la avans de 2,1%, potrivit surselor citate.