Pierdere de 115 milioane USD, la nouă luni, pentru Rompetrol Rafinare

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii / 15 noiembrie 2012

Pierdere de 115 milioane USD, la nouă luni, pentru Rompetrol Rafinare

Trimestrul al III-lea a adus profit

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului Rompetrol, a raportat o pierdere de circa 115 milioane USD pe primele nouă luni, în creştere uşoară faţă de perioada similară a anului trecut (113 milioane USD).

În trimestru al III-lea 2012, rezultatele operaţionale consolidate ale Rompetrol Rafinare sunt net superioare celor din aceeaşi perioadă din 2011. Indicatorul EBITDA (profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) a înregistrat aproximativ 51 milioane USD, iar rezultatul net a fost de aproximativ 17 milioane USD, faţă de valoarea negativă de 49,6 milioane, înregis­trată în trimestrul al III-lea 2011.

Cifra consolidată de afaceri a companiei în aceeaşi perioadă a fost de aproximativ 1,1 miliarde USD, în scădere cu 16% faţă de nivelul obţinut în perioada similară din 2011, arată un raport al Rompetrol Rafinare.

Rezultatele financiare au fost influenţate de creşterea semnificativă a marjelor de rafinare de la aproximativ 13 USD/tonă, în trimestrul al III-lea 2011, la aproximatiov 80 USD/tonă, în aceeaşi perioadă din 2012, pe fondul unei diferenţe medii dintre benzină şi ţiţei de 50 USD/tonă, până la nivelul de 214 USD/tonă, în timp ce diferenţa la motorină a crescut cu 31 USD/tonă, până la nivelul de 142 USD/tonă.

La aceste rezultate a contribuit şi creşterea cursului valutar, de 20% pentru RON/USD şi de 6% pentru RON/EURO, în perioada analizată, în timp ce diferenţa dintre ţiţeiul Ural Şi Brent a înregistrat o scădere de 71%. Tranzacţionarea ţiţeiului Ural la un preţ superior faţă de cel Brent a fost cauzată de diminuarea exporturilor din Iran către Europa şi Asia pe fondul sanc­ţiunilor economice impuse de UE.

Valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare (rafinăriile Petromidia şi Vega, Rompetrol Petrochemicals şi Rompetrol Gas) în perioada ianuarie-septembrie 2012 s-a ridicat la 1,289 miliarde USD.

Compania a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, valoarea totală a aportului în primele nouă luni ale anului ridicându-se la peste 907 milioane USD.

Segmentul de rafinare, care cuprinde rafinăria Petromidia şi rafinaria Vega Ploieşti, a înregistrat, în cel de-al treilea trimestru, o creştere semnificativă a rezultatului operaţional (EBITDA), de 45,7 milioane USD, de la un nivel negativ de 18 milioane USD, coroborată cu îmbunătăţirea rezultatului net de 24 milioane USD, de la o valoare negativă de 49,7 milioane USD.

Performanţele din trimestrul III al anului au contribuit la îmbunătăţirea rezultatelor generale obţinute de segmentul de rafinare în primele nouă luni. Astfel, EBITDA a cres­cut de la 1 milion USD, în 2011, la 11 milioane USD, în timp ce rezultatul net nu a variat semnificativ faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, având o valoare negativă de 88 milioane USD, faţă de nivelul de 84 milioane înregistrat în 2011.

În primele 9 luni din 2012, cantitatea de materie primă procesată de Rompetrol Rafinare (rafinăriile Petromidia şi Vega) a fost de 2,995 milioane tone, cu 4% mai mică comparativ cu aceeasi perioadă a anului trecut, fiind negativ influenţată de condiţiile nefavorabile de piaţă şi, în special, de condiţiile meteo severe din trimestrul întâi al lui 2012.

Vânzările de carburanţi ale companiei în perioada ianuarie-septembrie s-au ridicat la peste 2 milioane tone, 46% din carburanţii comercializaţi fiind livraţi la export, atât către companii ale Grupului (Rompetrol Moldova, Rompetrol Bulgaria, Rompetrol Ucraina, Rompetrol Georgia), cât şi către alţi parteneri tradiţionali din regiunea Europei Centrale şi de Est (Turcia, Serbia sau Grecia).

Rompetrol Rafinare a finalizat, în trimestrul al III-lea, lucrările la instalaţia de Recuperare Sulf, ultima fază a programului de creştere a capacităţii de procesare a rafinăriei Petromidia la 5 milioane tone de materie primă/an, în urma unei investiţii de 47 milioane USD.

În 2012, Rompetrol Rafinare şi-a bugetat un program de investiţii care se ridică la 83 milioane USD, din care circa 42% au vizat programul de extindere a capacităţii de prelucrare a rafinăriei Petromidia, început în 2006 şi având o valoare totală de 380 milioane USD.

La acestea se adaugă peste 220 milioane USD în proiecte de infrastructură care să susţină creşterea capacităţii de procesare a rafinăriei - construcţia terminalului marin din largul Mării Negre pentru aprovizionarea cu ţiţei, triplarea capacităţii de tranzit a produselor petroliere prin Dana 9 a portului Midia, reabilitarea parcului de rezervoare ţiţei şi produse finite şi construcţia terminalului de import-export gaz petrolier lichefiat.

De asemenea, compania a alocat suplimentar peste 50 milioane USD pentru proiecte de mediu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb