Pierderi de peste 265 milioane de euro pentru "Rompetrol Rafinare"

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 mai 2004

Potrivit standardelor internaţionale de contabilitate, rezultatele se schimbă semnificativ: profit ce depăşeşte 9.000 de miliarde de lei

Diferenţele provin, în principal, din tratamentul contabil diferit aplicat conversiei în obligaţiuni a datoriilor istorice către bugetul de stat

"Rompetrol Rafinare" ("Petromidia") Constanţa a încheiat anul trecut cu o pierdere netă de 10.888 miliarde de lei (peste 265 milioane de euro), sumă care reprezintă 90,2% din pierderea totală. Diferenţa de 8,9% rezultă din evoluţia preţului ţiţeiului pe plan internaţional, în sensul că, în anul 2003, preţul mediu a fost de 207,05 dolari/tonă, faţă de cel în baza căruia s-a creionat bugetul, respectiv 179,95 dolari/tonă. În consecinţă, costurile cu materia primă au crescut cu 84.036.124 dolari. În schimb, preţul produselor nu a crescut în acelaşi ritm cu cel al materiei prime, în special pe piaţa internă.

Cantitatea de ţiţei şi alte materii prime prelucrată în 2003 a fost egală cu cea din anul 2002, asigurîndu-se o încărcare continuă a instalaţiilor, la o medie lunară de circa 253.758 tone/lună.

Potrivit standardelor internaţionale de contabilitate, rezultatele companiei sînt cu totul altele. În acest sistem, "Rompetrol Rafinare" a raportat un profit de peste 9.000 de miliarde de lei.

Bogdan Cîmpianu, analist la "Global Valori Mobiliare", ne-a declarat că diferenţele care apar între cele două raportări provin, în principal, din tratamentul contabil diferit aplicat conversiei în obligaţiuni a datoriilor istorice ale companiei către bugetul de stat. Astfel, în conformitate cu standardele internaţionale de raportare, (IFRS) înregistrarea instrumentelor financiare se face ţinînd seama de valoarea justă (fair value), nu de valoarea nominală a acestora. Diferenţa între valoarea nominală şi valoarea justă a emisiunii de obligaţiuni "Rompetrol Rafinare" (circa 415 milioane de dolari) s-a constituit în venit, în cadrul exerciţiului curent, numai în IFRS, deoarece OMF 94/2001 nu permite aplicarea acestui tratament.

Cifra de afaceri a societăţii constănţene a crescut cu 18,5% faţă de anul 2002, ca urmare a valorificării superioare a produselor finite obţinute, precum şi a creşterii productivităţii.

Faţă de anul 2002, cînd rezultatul operaţional (EBITDA - rezultat înainte de plata dobînzilor, impozitare şi amortizare), era negativ, de 2.914,5 miliarde de lei, la 31.12.2003, acest indicator înregistrează o valoare pozitivă, de 325,9 mililiarde de lei, ceea ce demonstrează profitabilitatea societăţii. EBITDA este cel mai relevant indicator al activităţii unei firme, nedistorsionat de diferenţele dobînzii primite sau plătite, ori de variaţiile ratei impozitului şi a amortizării.

Compania "Rompetrol Rafinare" înregistra, la finele anului trecut, o datorie totală de 31.017,9 miliarde de lei. În componenţa acesteia intră şi datoriile de 23.456,2 miliarde de lei ce trebuie plătite într-o periodă de peste un an, şi care, de fapt, au fost transformate în obligaţiuni, în conformitate cu OUG 118/24.12.2003. Acestea cuprind: TVA, accize, contribuţia la fondul special al drumurilor publice, majorări, dobînzi şi penalităţi de întîrziere datorate şi neachitate de către "Rompetrol Rafinare" la data de 30.09.2003. Conversia a fost făcută în obligaţiuni scadente pe o perioadă de 7 ani.

Rezultatul financiar negativ înregistrat la sfîrşitul anului trecut a fost determinat, în cea mai mare parte, de cheltuieli ce reprezintă majorări, dobînzi, penalităţi calculate pentru debitele restante către bugetul statului şi bugetele speciale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb