Pierderile de apă, o criză invizibilă De Ziua Mondială a Pierderilor de Apă, specialiştii atrag atenţia asupra soluţiilor pentru reducerea risipei

A.F.
Miscellanea / 4 decembrie

Pierderile de apă, o criză invizibilă De Ziua Mondială a Pierderilor de Apă, specialiştii atrag atenţia asupra soluţiilor pentru reducerea risipei

În fiecare zi, din reţelele din întreaga lume, se pierd aproximativ 450 de miliarde de litri de apă potabilă. Anual, pierderile financiare echivalente acestui volum sunt estimate la peste 35 de miliarde de dolari. Mai mult, în contextul accesului redus la apă potabilă pentru o parte, din ce în ce mai mare, a populaţiei planetei, specialiştii mai fac un calcul: dacă doar 30% din cantitate fi economisită, 800 de milioane de oameni ar putea beneficia de apă potabilă deja tratată. Pentru a acorda atenţia cuvenită acestei probleme cu impact global şi a trage un semnal de alarmă cu privire la necesitatea unor acţiuni rapide, în anul 2019, ziua de 4 decembrie a fost declarată Ziua Mondială a Pierderilor de Apă, o iniţiativă a Grupului de Specialişti în Pierderile de Apă al Asociaţiei Internaţionale a Apei (IWA).

Problematica pierderilor de apă este, însă, mai mult decât risipa unei singure resurse. Consumul major de energie necesară pompării apei, care nu ajunge niciodată la consumator contribuie la creşterea emisiilor de dioxid de carbon, amplifică problemele climatice şi afectează bugetele operatorilor, care, în final, sunt nevoiţi să transfere o bună parte dintre aceste construi către cetăţeni. Odată cu trecerea timpului, situaţia devine cu atât mai presantă, în condiţiile degradării continue a infrastructurii de distribuţie, mai ales în oraşele mari, unde procesul de modernizare este scump şi de durată îndelungată. În România, spre exemplu, aproximativ 44,5% din apa potabilă distribuită se pierde înainte de a ajunge la consumatori, conform raportărilor Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC).

Această risipă nu doar că afectează populaţia şi operatorii, dar generează costuri suplimentare semnificative din consumul energetic şi întreţinerea infrastructurii, inclusiv la suprafaţă, unde o pierdere ascunsă poate provoca surpări, care ajung chiar să pună vieţi în pericol.

"Înlocuirea completă a milioane de kilometri de conducte doar pentru că se constată pierderi, nu este, din păcate, o măsură realistă. Oraşele cresc, infrastructurile se extind, iar resursele financiare sunt limitate. Pentru a putea interveni acolo unde contează cel mai mult, este nevoie de soluţii inteligente, care să ofere o imagine clară a punctelor critice. Klarwin aduce în România tehnologii de ultimă generaţie, care detectează pierderile cu o precizie extraordinară şi permit prioritizarea reparaţiilor şi optimizarea costurilor operaţionale", spune Sabina Pistol, Manager Water Platform, Klarwin.

În faţa unei probleme atât de complexe, tehnologia devine principalul aliat în combaterea pierderilor. Sistemele moderne de detecţie pot identifica rapid şi precis orice fisură sau avarie ascunsă. Una dintre aceste soluţii, disponibile şi pe piaţa din România, vine de la compania elveţiană Gutermann, lider global în dezvoltarea tehnologiilor inteligente pentru gestionarea pierderilor de apă. Sistemul denumit Zonescan AI foloşte senzori acustici, uşor de instalat în reţeaua existentă, care permit o monitorizare continuă, în timp real. Cu ajutorul lor, operatorii pot localiza avariile cu o precizie mai mică de un metru şi pot interveni, la timp, pentru remediere.

Eficienţa acestor soluţii a fost dovedită deja în România, unde senzorii Zonescan AI monitorizează permanent peste 400 de kilometri de reţea de distribuţie. Într-un singur an, utilizarea acestor sisteme a dus la economisirea a peste 100.000 de metri cubi de apă. Mai mult, studiile de impact efectuate de producător arată o recuperare a investiţiei în sistem, într-un timp record. Unul dintre operatorii regionali care a implementat soluţia a estimat o amortizare în mai puţin de două luni, doar prin economiile realizate din reducerea consumului energetic necesar pompării.

Într-un context global dominat, în acelaşi timp, de schimbări climatice şi creştere demografică, presiunea asupra resurselor de apă este din ce în ce mai mare, astfel că, implementarea soluţiilor de monitorizare şi reducere a pierderilor nu mai reprezintă o opţiune, ci o necesitate. În România, Klarwin joacă un rol cheie în sprijinirea operatorilor şi autorităţilor locale în adoptarea acestor soluţii. Compania, lider european în domeniul filtrării, separării şi purificării apei, colaborează cu parteneri globali pentru a aduce pe piaţă tehnologii avansate care ajută la crearea unui sistem mai eficient şi mai sustenabil de gestionare a resurselor.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7393
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0043
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.7351

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb