Susţinerea dezvoltării carierei didactice a devenit motiv de controversă politică, dar şi de bucurie şi de emoţie pentru profesori. Un proiect european generos, menit să ofere o "gură de oxigen" pentru o categorie socio-profesională care se confruntă cu multiple probleme, s-a transformat într-un subiect de scandal electoral.
Accelerarea procesului de acordare a celor 150 de euro către profesori a deranjat, inclusiv pe o bună parte dintre aceştia, care consideră că această precipitare nu face decât să înmulţească speculaţiile care vorbesc de o mită electorală în masă, iar tocmai de aceea mai mulţi dascăli au anunţat că refuză să primească aceste sume. Pe de altă parte, au apărut şi zvonuri, unele din surse cu greutate, conform cărora în 2015 profesorii vor fi obligaţi să returneze aceşti bani, stârnind şi mai mult confuzia. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a ţinut să facă unele precizări vizavi de acest subiect: "Resping categoric informaţiile conform cărora < profesorii ar putea fi obligaţi să dea înapoi cei 700 de lei acordaţi pentru dezvoltarea profesională >. Este o informaţie falsă şi o încercare de a atrage educaţia în campania electorală. Niciun profesor nu va fi obligat să returneze banii primiţi.Guvernul Ponta i-a tratat de fiecare dată cu respect pe profesori şi a susţinut educaţia, venind în întâmpinarea nevoilor cadrelor didactice. Una dintre măsurile adoptate în acest sens vizează acordarea unei sume forfetare în cuantum de 150 de euro (echivalentul în lei) pentru susţinerea dezvoltării carierei didactice. Reamintesc că, prin această măsură, Guvernul reaplică Legea nr. 315/2006, privind stimularea achiziţionării de cărţi sau de programe educaţionale pe suport electronic, necesare îmbunătăţirii calităţii activităţii didactice. Suma acordată era de 100 de euro. Prin Legea nr. 118 din 30 iunie 2010, Guvernul PDL a abrogat Legea nr. 315/2006. Astăzi, prin O.U.G. nr. 58/2014, guvernul Ponta reintroduce această subvenţie acordată profesorilor, cu două mari noutăţi: suma creşte de la 100 la 150 de euro şi se acordă atât profesorilor din învăţământul preuniversitar, cât si personalului didactic din învăţământul superior.". Pe de altă parte, în cadrul ministerului se vorbeşte tot mai mult de faptul că, indiferent de cine va fi premier la începutul anului viitor, Remus Pricopie nu se va mai afla la cârma Ministerului Educaţiei, aşa că, în conformitate cu tradiţia ultimilor ani, există posibilitatea ca noul ministru să vină cu o cu totul altă viziune, care să atragă după sine multiple schimbări.
Chiar dacă toate deciziile ultimei luni trebuie plasate sub umbrela electorală, să punctăm totuşi faptul că profesorii au mai primit două promisiuni generoase. Astfel, în urma semnării unui acord între Guvern şi sindicatele din învăţământ, executivul s-a angajat să crească toate salariile profesorilor cu 10% în 2015 şi să propună o nouă Lege a Educaţiei.