Piperea: "De circa un an şi jumătate unele bănci au început să îşi corecteze contractele"

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 martie 2014

Piperea: "De circa un an şi jumătate unele bănci au început să îşi corecteze contractele"

Avocatul Gheorghe Piperea, alături de mai mulţi parteneri, a înfiinţat Asociaţia Parakletos, care urmăreşte combaterea clauzelor abuzive

Piperea: "Prima ţintă vor fi unele bănci care practică aceste clauze, dar vor fi vizaţi şi asiguratorii, operatorii de telefonie mobilă şi chiar CNADNR"

Unele bănci au început să îşi corecteze contractele, de aproximativ un an şi jumătate, astfel încât riscul deţinerii unor clauze abuzive în cadrul acestora să fie mai mic, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, avocatul Gheorghe Piperea, care a precizat: "Pe termen mediu şi, lung, aceste procese duc la recapătarea încrederii în aceste instituţii. De circa un an si jumătate, băncile chiar au început să corecteze contractele. Cei care au văzut din mine un coşmar, vor vedea că îi voi ajuta pe termen lung". Domnia sa a anunţat, totodată, înfiinţarea Asociaţiei Parakletos, care a fost constituită "cu scopul de a promova şi apăra drepturile şi interesele consumatorilor, atât pe plan intern, cât şi pe plan internaţional". Potrivit membrilor fondatori ai Parakletos, "Asociaţia urmăreşte combaterea abuzurilor de putere economică, materializate în special prin inserarea clauzelor abuzive în contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, precum şi combaterea practicilor abuzive, agresive sau dăunătoare ale profesioniştilor în relaţiile cu consumatorii".

Gheorghe Piperea, membru fondator, a declarat: "Până în momentul de faţă, sunt 700 de membri aderenţi la Asociaţie. Pentru a demara procesele, este nevoie ca Parakletos să aibă 3.000 de aderenţi si cel puţin 10 filiale judeţene. Probabil că entuziasmul celor care au aderat se datorează evenimentului de la începutul anului, în care au fost decizii definitive, favorabile clienţilor. Chiar Curtea de Casaţie a dat astfel de decizii. Vrem să intervenim în procesele declanşate deja de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), pentru a-i ajuta. Sunt în jur de 11 procese în care băncile sunt date în judecată. BCR are trei procese, iar Volksbank două. Vrem să ne implicăm, să ajutăm instanţa să dea soluţiile corecte". Totodată, domnia sa a mai spus că Asociaţia îşi propune să se implice cât mai curând în cazurile de acest fel, menţionând că nu numai instituţiile bancare vor fi vizate de aceste procese, ci şi operatorii de telefonie mobilă, asiguratorii şi chiar CNADNR: "Cel mai târziu, în luna iunie Asociaţia se va pune pe picioare. CNADNR percepe tarif participanţilor la trafic, nu taxă. Este prestator de servicii, nu autoritate, poate fi dat în judecată", a precizat Gheorghe Piperea, care a mai afirmat: "Când câştigăm un proces cu un comerciant, decizia se va aplica tuturor contractelor de acelaşi tip din portofoliul acestuia". Avocatul a fost completate de membrii fondatori ai Asociaţiei, care au declarat: "Ne-am săturat să stăm cu mâinile în sân. Ne-am implicat, am făcut un pas înainte. Am vrut să ajungem astăzi să reprezentăm în mod legal consumatorii români. Vrem să-i facem să conştientizeze problemele pe care le au şi să îi educăm în acest sens. În loc să fim mulţumiţi şi să ne simţim în siguranţă când ne procurăm servicii de telefonie, cablu sau asigurare, devenim paranoici şi stăm cu teama că ceva putred se poate întâmpla oricând cu privire la actele semnate".

Avocatul Gheorghe Piperea a mai declarat că deţine funcţia de preşedinte interimar al Parakletos şi că Piperea şi Asociaţii, casa sa de avocatură, nu se va implica foarte mult în activitatea Asociaţiei: "Poziţia pe care o deţin este temporară. Mă voi retrage în postura de membru fondator după ce se va pune pe picioare Asociaţia. Piperea şi Asociaţii nu se va implica foarte mult. Asociaţia îşi va alege singură casele de avocatură cu care va lucra".

"Finanţarea Parakletos se realizează deocamdată prin contribuţii proprii. Ulterior, se va face prin cotizaţie. Nu toţi membrii vor fi cotizanţi. Ne adresăm tuturor consumatorilor care la un moment dat ar putea fi afectaţi de aceste clauze. Membrii cotizanţi vor avea drept de vot. Cotizaţia se bazează pe voluntariat", a mai specificat avocatul, care a informat că valoarea cotizaţiei anuale este de 120 de lei (10 lei lunar). Totodată, Gheorghe Piperea a explicat de unde vine denumirea "Parakletos": "Recunosc că este un termen cvasinecunoscut si că are o conotaţie religioasă. Face referire la o persoană care îţi este alături, care în momente de criză te poate ajuta", a adăugat domnia sa, care a conchis: "Încă nu avem logistica necesară, dar până la sfârşitul anului vom putea consilia şi educa publicul. Nu ne-am constituit pentru a face procese, ci pentru a ajuta. Probabil vom începe chiar din şcoli şi licee".

Membrii fondatori ai Parakletos sunt Gheorghe Piperea, Ana-Maria Masoud, Ilie Bălăşoiu, Calu Monica şi Bogdan-Constantin Istrate. Preşedintele Asociaţiei este Gheorghe Piperea, în timp ce vicepreşedinţi sunt Beatrice Aldea, care se va ocupa de aspectele financiare, şi Ana-Maria Masoud, resposabilă cu problemele organizatorice.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. 'vor fi vizati si asiguratorii...'Ce vi se pare abuziv?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb