Plafoanele bugetare, puse în acord cu decizia CCR

G.M.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 martie 2019

Odiseea bugetului de stat pe anul în curs continuă. După ce punerea lui în practică a fost amânată de preşedintele Klaus Iohannis prin contestarea, la Curtea Constituţională, pachetului legislativ adoptat de coaliţia majoritară PSD-ALDE din Parlament, acum legea bugetului de stat se află pe masa Legislativului, deşi CCR a respins obiecţiile ridicate de şeful statului.

Cu toate acestea, Klaus Iohannis a retrimis bugetul de stat la Parlament, motivând că magistraţii constituţionali au stabilit că legea privind plafoanele stabilite de Guvern şi care au stat la baza alcătuirii bugetului public este contrară normelor din actul fundamental al ţării.

Pentru a nu mai exista niciun dubiu cu privire la bugetul pe anul în curs, Executivul a adoptat în şedinţa de ieri o ordonanţă de urgenţă prin care sunt stabilite plafoanele pentru 2019. Conform notei de fundamentare a actului normativ adoptat de membrii cabinetului Dăncilă, pentru anul 2019, deficitul bugetar este estimat la -2,76% din Produsul Intern Brut (PIB), iar cheltuielile de personal la 10% din PIB, în timp ce pentru anul viitor, deficitul bugetar este estimat la -2,33% din PIB, iar cheltuielile de personal vor fi de 9,7% din PIB.

Pentru anul în curs, plafonul propus pentru datoria guvernamentală, conform metodologiei UE, este de 40%, luând în considerare potenţialele prefinanţări ce vor putea fi atrase în condiţiile favorabile ale pieţelor financiare, precum şi eventualele evoluţii sub aşteptări atât ai indicatorilor macroeconomici, cât şi ai pieţelor financiare. Acest plafon este obligatoriu pentru anul 2019.

Conform aceleiaşi note de fundamentare, în acest an, plafoanele privind finanţările rambursabile, care pot fi contractate de către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, precum şi cele privind tragerile din finanţările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate de către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, vor fi în sumă de 1,2 miliarde de lei fiecare. Valoarea aferentă finanţărilor rambursabile, care poate fi autorizată pentru o unitate/subdiviziune administrativ-teritorială, este de maximum 100 milioane de lei anual. Plafonul privind emiterea de garanţii de către Guvern, prin Ministerul Finanţelor Publice şi de către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, pentru anul 2019 va fi de 8 miliarde de lei. În privinţa plafoanelor de contractare şi de tragere acordate din disponibilităţile contului curent general al Trezoreriei Statului la solicitarea Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, pentru finanţarea proiectelor de investiţii în cadrul Fondului de Dezvoltare şi Investiţii, acestea vor fi în 2019 de 5 miliarde lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb