Plan de măsuri pentru readucerea românilor din străinătate

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 14 februarie 2008

Guvernul a aprobat, în şedinţa de ieri, o notă a Minis­terului Muncii, care cuprinde un plan de măsuri pentru readucerea în ţară a românilor care lucrează în străinătate, prima acţiune în acest sens fiind o bursă a locurilor de muncă pentru construcţii, organizată la Roma. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, după şedinţa de Guvern, că în România există "o problemă serioasă" în ceea ce priveşte lipsa forţei de muncă şi că a cerut Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES) să elaboreze un plan de acţiuni concrete pentru rezolvarea situaţiei. În acest sens, Guvernul a aprobat planul de măsuri, prima dintre ele fiind organizarea unei burse a locurilor de muncă pentru românii care muncesc în construcţii, în Roma, la care angajatorii din România vor prezenta o ofertă de 1.500 de locuri de muncă.

Potrivit premierului Tăriceanu, pe lângă oferta salarială şi contracte de muncă cu durată nedeterminată, românii vor mai fi atraşi de angajatori şi cu alte stimulente, cum ar fi tichete de masă sau cazare.

Totodată, şeful Executivului a mai spus că reprezentanţii firmelor italiene care activează în România au apreciat ideea şi vor să acopere deficitul de forţă de muncă pe care îl au cu românii care vor să se întoarcă din Italia. Tăriceanu a recunoscut că nu toţi românii care lucrează în străinătate se vor întoarce şi a apreciat acest fapt ca fiind "un avantaj" al calităţii României de stat membru UE, dar a explicat, în acelaşi timp, că mulţi din românii care lucrează afară ar putea câştiga salarii mai mari în România.

Ministerul Muncii a realizat, în ianuarie, un sondaj în rândul companiilor din construcţii, referitor la deficitul de forţă de muncă în acest domeniu. Deşi la întrebarea dacă ar fi dispuşi să participe la burse ale locurilor de muncă în Spania şi Italia, pentru readucerea românilor pe piaţa internă a muncii, aproape două treimi din angajatori au răs­puns că nu pot participa, Ministerul Muncii va organiza, în 23 februarie o astfel de bursă, în Italia.

Potrivit directorului Direcţiei de Management şi Mobilitate a Forţei de Muncă din Ministerul Muncii, Mihaela Matei, la bursa de la Roma, din 23 februarie, se aşteaptă să participe aproximativ zece firme din România, care ar dori să angajeze peste o sută de persoane, dar vor fi căutaţi peste 4.000 de lucrători, deficitul semnalat de fimele chestionate. Evenimentul se va desfăşura la sediul Centrului pentru Migraţie, Azil şi Integrare Socială, Via Assisi nr. 41.

După cum a reieşit din sondajul realizat de minister, cererea cea mai mare este pentru persoane înalt calificate, în majoritate ingineri constructori. Referitor la câştiguri, oficialul MMFES nu a putut preciza o valoare, salariile urmând a fi negociate între patron şi angajat, dar a spus că se vor menţine, probabil, în media salariilor din România, în domeniul cons­trucţiilor. Mihaela Matei a adăugat totuşi că angajatorii vor încerca să-şi atragă viitorii salariaţi nu numai cu salariul, dar şi cu alte facilităţi. "Le vom explica totodată românilor interesaţi să se întoarcă faptul că, în România, li se asigură contracte de muncă legale, vor fi asiguraţi la sistemul de sănătate şi de pensii, pentru că în multe situaţii românii muncesc ilegal şi nu beneficiază de aceste drepturi", a spus Mihaela Matei.

Directorul MMFES a mai explicat că organizarea acţiunii este în sarcina ministerului, angajatorii urmând să-şi achite cheltuielile de deplasare şi cazare. Pentru informarea românilor vor fi împărţiţi fluturaşi în comunităţile de români, vor fi emise comunicate de presă care vor apărea în ziarele în limba română din Italia, ministerul fiind ajutat în demersul său de Ambasada Româ­niei, consulat, primăria din Roma, precum şi de diferite organizaţii neguvernamentale ale românilor.

Potrivit Mihaelei Matei, în zona Lazio-Roma lucrează legal, în domeniul construcţiilor, aproximativ 17.000 de români, iar potrivit datelor neoficiale tot atâţia români lucrea­ză la negru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb