PLAN GUVERNAMENTAL: Autorităţile vor să reducă utilizarea pesticidelor agricole

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 17 septembrie 2013

Autorităţile vor să reducă utilizarea pesticidelor agricole

Agricultorii vor avea nevoie de certificate de instruire pentru a putea utiliza pesticide în întreţinerea culturilor agricole, iar utilizarea acestor substanţe va fi interzisă în zonele de lângă cursurile apelor, potrivit unei hotărâri de guvern publicată ieri în Monitorul Oficial.

Fie că este sau nu pe placul fermierilor, ţara noastră trebuie să implementeze o serie de măsuri pentru a se conforma la cerinţele europene cu privire la utilizarea produselor pentru protecţia plantelor (n.r. pesticide şi insecticide).

Prin Directiva europeană 2009/128/CE, Uniunea Europeană (UE) a stabilit un cadru comunitar pentru realizarea unei utilizări durabile a pesticidelor. Măsurile propuse se referă în special la îmbunătăţirea monitorizării, la formarea şi informarea utilizatorilor, precum şi la măsurile specifice de utilizare a acestor substanţe. Ţara noastră va implementa principalele prevederi ale acestui cadru prin "Planul naţional de acţiune privind diminuarea riscurilor asociate utilizării produselor de protecţie a plantelor", care a fost aprobat prin hotărâre de guvern.

Acest plan reprezintă un document strategic privind îmbunătăţirea continuă a utilizării produselor de protecţie a plantelor fiind conceput în vederea obţinerii unui impact scăzut asupra sănătăţii umane şi a ecosistemelor acvatice şi terestre precum şi stabilirea unui sistem adecvat de monitorizare a rezidurilor de pesticide în alimente, apă potabilă şi mediu.

Pesticidele sunt utilizate în agricultură, pentru a regla creşterea plantelor pe suprafeţele neagricole sau în alte scopuri. De asemenea, sunt utilizate pentru uciderea sau combaterea organismelor dăunătoare.

Acest plan stabileşte măsuri de formare a utilizatorilor, condiţiile în care pesticidele pot fi vândute dar şi organizarea unor campanii de informare a părţilor implicate (n.r. comercianţi, ultilizatori, orice persoană afectată de utilizarea pesticidelor).

De asemenea, potrivit acestui plan de acţiuni, echipamentele de aplicare a pesticidelor vor fi inspectate şi pulverizarea aeriană interzisă în general, cu anumite excepţii. Alte ţinte ale planului fac referire la protecţia mediului acvatic şi a apei potabile, protecţia zonelor sensibile - unde utilizarea pesticidelor va fi strict interzisă, gestionarea integrată a combaterii dăunătorilor şi stabilirea unor indicatori de risc.

Autorităţile plănuiesc să reducă riscurile asociate utilizării pesticidelor prin promovarea bunelor practici agricole şi organizarea unor cursuri de instruire pentru cei care utilizează sau distribuie pesticide. Acest lucru ar putea însă nemulţumi agricultorii care vor avea nevoie de certificările acordate în urma acestor cursuri, pentru a putea utiliza pesticide.

De asemenea, planul de acţiune prevede consolidarea unui sistem de control la nivelul reţelelor judeţene, care să verifice implementarea corectă a măsurilor prevăzute.

Armonizarea practicilor de la noi, cu privire la utilizarea pesticidelor, cu cele solicitate de UE implică şi reorganizarea sistemului de omologare a produselor de protecţie. Deoarce această reorganizare va exclude anumite produse, riscurile ca fermieri să apeleze la pesticide ilegale şi contrafăcute cresc. Din acest motiv, autorităţile prevăd şi monitorizarea mai atentă a comerţului de pe piaţa de profil.

Având în vedere că aplicarea măsurilor cerute de UE va necesita schimbări în ceea ce priveşte modul în care sunt utilizate pesticidele, autorităţile se aşteaptă ca noile reglementări să stârnească nemulţumiri în rândul fermierilor români. În acest sens, Ministerul Agriculturii împreună cu alte instituţii şi organizaţii implicate vor organiza diferite campanii de informare privind utilizarea corectă a produselor de protecţie a plantelor.

Cum unul dintre principalele obiective ale planului este şi cel de reducere a riscului de contaminare a solului, aerului şi a apelor de suprafaţă şi subterane, autorităţile vor promova tehnici care vor afecta cât mai puţin aceste zone. Una dintre măsuri este aceea de a stabili o limită între cursurile de apă şi zonele unde pot fi utilizate pesticide. Această limită de teren va reduce în unele cazuri suprafaţa pe care agricultorii pot folosi aceste substanţe.

O atenţie specială este acordată reducerii impactului asociat utilizării produselor de protecţie a plantelor asupra insectelor polenizatoare. Astfel, insecticidele periculoase pentru albine nu vor putea fi aplicate pe culturi în timpul înfloritului sau în sezonul activ al albinelor. Mai mult, apicultorii trebuie informaţi cu privire la activităţile de pulverizare asupra culturilor din apropierea stupilor. Aceştia vor trebui să îndepărteze sau să acopere stupii în timpul aplicării insecticidelor şi după tratament.

Autorităţile responsabile cu implentarea măsurilor, respectiv Ministerul Agriculturii, Ministerul Sănătăţii şi Academia de Stiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu - Şişeşti" vor organiza reuniuni bianuale de evaluare a rezultatelor înregistrate şi vor adapta măsurile în funcţii de acestea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb