Eforturile Italiei de a asigura finanţarea pentru menţinerea activităţii rafinăriei deţinute de Lukoil în Sicilia, în pofida noilor sancţiuni ce vor fi impuse Rusiei luna viitoare, se confruntă cu dificultăţi, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmite Agerpres.
Rafinăria ISAB, la care lucrează aproximativ 1.000 de angajaţi, este deţinută de firma elveţiană de trading Litasco SA, care vinde 89% din producţia rafinăriei. La rândul său, Litasco este controlată de grupul Lukoil.
Rafinăria din Sicilia, una dintre cele mai sărace regiuni italiene, este responsabilă pentru 20% din capacitatea de rafinare a ţării, iar activitatea sa va fi afectată după ce pe 5 decembrie va fi impus embargoul asupra petrolului rusesc transportat pe mare.
Ieri, ministrul Industriei, Aldo Urso, a declarat că este necesară menţinerea activităţii ISAB după 5 decembrie şi a cerut o întâlnire pe 18 noiembrie cu reprezentanţi ai companiei. În aceeaşi zi, sindicatele vor să declanşeze o grevă de opt ore în zona industrială unde operează ISAB.
Unitatea este dependentă complet de ţiţeiul rusesc furnizat de Lukoil, după ce băncile creditoare au oprit finanţarea şi nu mai furnizează garanţiile necesare pentru achiziţionarea petrolului de la furnizori alternativi.
Lukoil nu este afectat de sancţiuni, dar furnizorii şi creditorii ISAB nu vor să aibă relaţii comerciale cu o entitate rusească, în urma conflictului din Ucraina.
Luna trecută, autorităţile italiene au pus la dispoziţia Lukoil o aşa-numită "scrisoare de confort" pentru a ajuta o rafinărie pe care grupul rus o deţine în Sicilia să obţină finanţare de la bănci prin care să cumpere petrol non-rusesc şi să poată funcţiona în continuare. De asemenea, sunt în derulare negocieri cu reprezentanţii principalelor bănci italiene, Intesa Sanpaolo şi UniCredit, privind finanţarea acordată ISAB.
O vânzare a rafinăriei unui cumpărător din afara Rusiei ar evita închiderea ISAB. Dar săptămâna trecută Litasco a respins oferta de la fondul american Crossbridge şi traderul de materii prime Vitol.
Sursele susţin că Guvernul italian ar putea decide achiziţionarea unei participaţii minoritare în rafinărie.