PLASAMENTE ALTERNATIVE Arta, ca o vacanţă

Marius Tiţa
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 1 august 2023

Pictură de Dimitrie Stiubei, la Muzeul Marinei de la Constanţa

Pictură de Dimitrie Stiubei, la Muzeul Marinei de la Constanţa

Marius Tiţa

A fost ultima vânzare a sezonului 2022- 2023. Mă rog, penultima, că ultima a fost una cu bani. Adică e numismatică. Cea de care vorbim a fost pe la mijlocul lunii, şi a fost un fel de "vânzare de zi", la care, spre deosebire de cea de seară, preţurile sunt mult mai mici, pentru lucrări de mai mică importanţă, dar semnăturile sunt grele şi foarte grele. În cazul licitaţiei Artmark de "Licitaţie de Artă Modernă şi Contemporană" preţul de adjudecare nu a trecut de două mii de euro. Doar o dată, totuşi.

O reţetă de vis a reuşit Rudolf Negely, artist despre care se ştiu extrem de puţine lucruri, spre nimic consistent, dar lucrările cu semnătura sa se vând intens la noi. La vânzarea în discuţie s-au dat cinci lucrări de acest autor, pentru un total de 7.450 de euro. Patru sunt peisaje de ţărm de mare, cu barcă în zare, unul este terestru, un peisaj citadin.

Marinarul pictor al marinelor, Dimitrie Ştiubei, a fost prezent în licitaţie cu patru lucrări, un singur ulei, două guaşe şi o guaşă cu acuarelă. Cel mai mult, 900 de euro, a primit o imagine dinamică, cu un vas ce sparge valurile. Următorul, care a primit 700 de euro, uleiul pe pânză, este mult mai domol, nu are niciun vas, ci stânci înconjurate de apă. S-au mai primit 350 şi 300 de euro.

Tot patru lucrări a avut în licitaţie şi Rudolf Schweitzer-Cumpăna, una, "Răţuşte", atingând preţul de 1.900 de euro. O alta, ulei pe carton, s-a dat cu o mie de euro, iar desenele au primit 200, respectiv, 175 de euro. Artistul piteştean, cu tată elveţian, a scăzut masiv la "bursa" licitaţiilor, dar îmi place să cred, de fapt, mai mult să sper, că îşi revine, uşor. La o licitaţie din iunie, "Peisaj din Veneţia" a primit trei mii de euro, iar pentru o "Uliţă din sat", 2.500. În martie, la licitaţia Artmark cu numărul 500, "Târg la Bacău", de Rudolf Schweitzer-Cumpăna, a fost adjudecat cu 6.000 de euro. Au fost numeroase apariţiile artistului în licitaţiile acestui an, astfel că nu putem spune că frecvenţa sporită este cea care a dus la scăderea nivelului de preţ. Poate că apariţia susţinută în licitaţii a dus la creşterea de acum a preţului pentru un Schweitzer-Cumpăna.

Cele mai multe oferte, şase, au fost în numele lui Constion, enigmatic chiar dacă aflăm că îl cheamă Constantin Ionescu. Cea mai scumpă adjudecare sub acest "drapel" a fost, totuşi, de 1,4 mii de euro.

Mai de vară, nudurile au apărut în serii de câte trei, fiecare cu autori diferiţi. Şi în poziţii diferite. "Lectura" lui Ion Niţescu ni se arată mai degrabă în neglije, de ulei pe carton, preţul de adjudecare fiind de 500 de euro. Teribil de diafan, "Budoir"-ul lui Samuel Bogdanovici nu a fost adjudecat, este disponibil. În schimb, "Modelul" lui Ion Stănescu, intens conturat, cu anumite tensiuni în poziţia adoptată, a primit 1.200 de euro. Un alt nud de acest artist, în poziţie clasică, a fost adjudecat cu o mie de euro.

Revine Samuel Bogdanovici, în aceeaşi notă de voaluri transparente, şi primeşte 700 de euro. Gheorghe Teodorescu-Romanaţi, cu un nud semiîntors, clasic, a primit 600 de euro. Destul de mult, pentru că lucrarea are dimensiuni medii, deloc mari. Din domeniul graficii, un abil desen de L. A. Biju, în creion roşu, a fost vândut cu 400 de euro. O superbă "Salomee", de contemporanul Radu Dărângă, a primit 250 de euro, iar un nud pe divan de Henri H. Catargi s-a dat cu 300. Preţul cel mare al categoriei "nud în grafică", cel de 1.200 euro, a fost realizat de o scenă de plajă semnată de Pallady.

Lucrările în tehnica graficii fac obiectul preferat al licitaţiilor cu nume mari şi preţuri acceptabile. Astfel, o scenă orientală, "Intrare în moschee", cu personaje şi perspectivă, de Ştefan Popescu, s-a dat cu 900 de euro, chiar în deschiderea licitaţiei. Statuara scenă cu turci la cafea, deci tot orientală, de Catargi, a fost vândută cu 250 de euro. După "Nud la plajă", Pallady a primit o mie de euro pentru o "Lectură", cam înghesuită în pagină şi foarte îmbrăcată. "În parc", o simpatică scenă cu două personaje, probabil o bonă şi un copil uimit, a fost adjudecată cu 800 de euro, mai mult chiar decât se spera, în acel joc al estimărilor.

De la Costin Petrescu, un artist uriaş, cunoscut mai ales pentru scena Ateneului, a apărut în licitaţie un elegant portret de epocă, realizat în dulce atingere de cărbune şi emoţii de pastel. Fiind portret, lucrarea s-a dat cu doar 400 de euro. De dimensiuni mult mai mici, un desen în aceleaşi tehnici, o femeie citind pe un scaun, în lumina vermeeriană a ferestrei, a primit 550 de euro. Este realizată de Ludovic Bassarab, artist născut acum 155 de ani, la Galaţi. Acuarela realizată de o specialistă a domeniului, Maria Brateş Pillat, reprezentând un "Vas cu trandafiri", a fost adjudecată cu 350 de euro. De dimensiuni sensibil mai mari, dar mai schematice, "Florile" pictate de Iulia Hălăucescu, o altă specialistă a acuarelei, s-au vândut cu 300 de euro.

Plină de detalii, o acuarelă despre o "Curte interioară", de Nicolae Grant, a fost vândută cu 700 de euro. Să nu uităm că, la o licitaţie Artmark din martie, o acuarelă de Nicolae Grant, un interior plin de detalii, a fost vândută cu 4.250 de euro. A fost chiar mai mult decât o pictură în ulei de acelaşi autor, cum a fost, de exemplu, "Lumina caldă a dimineţii", care a fost adjudecată, la şedinţa cu numărul 500, cu doar 3.250 de euro. În acest context să amintim de "Verandă la Goleşti", pictura în ulei vândută la sfârşitul anului 2022 cu şapte mii de euro.

Casele de licitaţie se retrag, ca toată Europa, în vacanţa de august, şi ca ele, şi noi. Vom cam lăsa deoparte pasiunea de a cumpăra lucrări de artă şi ne vom mulţumi cu cele din muzeele pe care le vizităm. E drept că şi costurile vacanţelor actuale îţi cam îngheaţă apetitul pentru achiziţii din alt domeniu decât din cel turistic. Dar, fiind vremea vacanţelor, să ne bucurăm, aşadar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb