PLASAMENTE ALTERNATIVE Felix Aftene şi noi, animalele

Marius Tiţa
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 11 octombrie 2021

Felix Aftene la Muzeul Colecţiilor de Artă

Felix Aftene la Muzeul Colecţiilor de Artă

Marius Tiţa

Asistăm la o reaşezare a preţurilor pe piaţa de artă, dar una mică, mai mare ca altele, dar nu aşa de mare. Este mai mult o evoluţie, una normală, la 1,5 ani de pandemie şi 30 de capitalism. Sau, poate, un pic mai accentuată.

Un prolific artist vândut masiv, sau, mai bine zis, propus în loturi groase, cu expoziţii cuprinzătoare, cu albume, cu o bună prezenţă post-mortem, a revenit, după o mică pauză, tot în volum considerabil. Rezultatele produc confuzie, o parte au urcat semnificativ, altele, 17 din 31, au rămas neadjudecate. Culmea, s-a vândut doar una dintre cele nouă picturi cu nuduri feminine. În acest caz, ori încearcă piaţa să ne transmită ceva, ori asistăm la o clasică dezumflare a imaginii unui artist. Pe de altă parte, apariţia masivă în vânzare a lucrărilor unui artist nu a fost niciodată în măsură să îi crească deverul sau nivelul de preţ. Artistul de mai sus a suferit de la început de acest efect, dar, dată fiind bogăţia mare a ofertei, suma totală era în măsură să mulţumească. Un alt artist, dispărut în această primăvară, a apucat să pună pe piaţă o cantitate semnificativă de lucrări, cu un număr redus de subiecte, astfel că năvala produsă de mult prea mulţii deţinători de lucrări cu semnătura sa s-a lovit de un val de indiferenţă al pieţei saturate. Cel mai mult suferă cei care au fost nevoiţi să îi suporte hachiţele cusurgiului pictor, sperând că desenaşele cu care li se pansau rănile le vor asigura o bătrâneţe liniştită.

Schimbarea de viziune a pieţei vine mult din deschiderea online produsă în rândul unor categorii tot mai mari de cumpărători şi posibili cumpărători. Informarea nu se mai face acum din auzite, iar imposibilitatea de a participa la o licitaţie nu mai este o problemă. Cumpărătorii solvabili au un program aglomerat, nu pot veni în sală şi nu au timp să îşi pregătească o licitare la telefon. Mai ales acum, rezolvă totul pe internet. Acolo vezi toată oferta şi pui banul acolo unde îţi place. Mulţi dintre artiştii care stăteau pe piaţă doar în virtutea unui renume venit nu se mai ştie de unde, sunt în retragere, alţii câştigă în interesul publicului, un public din ce în ce mai larg.

Accesul online nu este doar la piaţa românească, ci şi la cea internaţională, sau măcar la informaţia de acolo, dacă preţurile sunt cam prohibitive. Aşa se formează şi gustul, nu mai cumpărăm gloria internă despre care nu ştiam mare lucru, pentru că am văzut afară altceva, mai altfel. Astfel, tinerii capătă o şansă, dar ea nu este valabilă decât pentru cei valoroşi, adevăraţi, care pot ocupa piaţa. De artă, nu Victoriei şi nici măcar Universităţii, astea tot tablouri din trecut sunt. Un artist tânăr care uimeşte prin viziune şi originalitate are toate şansele acum să se impună, şi nu numai prin licitaţii. Sunt mulţi tineri care vând masiv online, alţii fie s-au mutat peste hotare, fie sunt şi mai prezenţi pe respectiva piaţă decât dacă ar fi cu domiciliul acolo. Să fim atenţi şi la acele mecanisme ale pieţei, agenţiile şi iniţiativele specializate, care se mişcă foarte bine pe pieţele internaţionale. Mai sunt şi târgurile sau festivalurile din străinătate unde banii de chirie ai românilor sunt foarte buni, la fel de buni ca ai altora.

Un artist care se mişcă bine pe prima scenă a peisajului artistic de la noi este Felix Aftene, care este prezent în vânzări, dar şi pe simezele de la Muzeul Colecţiilor de Artă. Expoziţia vernisată cu exact două săptămâni în urmă se numeşte "Noi şi ele - o privire asupra lumii animalelor", şi, după cum mărturiseşte autorul, este o propunere de dialog, pornind de la experienţa personală. Desigur, discuţia plastică este despre om şi cum se poartă el cu animalele. Mă regăsesc în atitudinea artistului şi nu sunt singurul şi nici printre puţinii. Felix Aftene a fost şi la Art Safari, dar şi în licitaţiile caselor bucureştene. Un parcurs de excepţie a reuşit la Vikart, casa de licitaţii care va împlini doi ani în decembrie.

În iulie trecut, s-a vândut, cu 9 mii de euro, "Despre inocenţă", lucrare din 2017, în care un peşte pluteşte deasupra candidului personaj central. Până atunci, cel mai mare preţ Felix Aftene de la Vikart era de 7 mii de euro, pentru o lucrare proaspătă, din 2020, diafană, delicată, alegorică, în care apare şi o pasăre, un canar, după cât este de galbenă. În acest context, povestea artistului despre lumea animalelor ne apare clar ca o preocupare mai veche, propusă spre psihanaliză. O altă "Adoraţie", tot din 2020, se vânduse, tot în 2020, în mai, cu 6,5 mii de euro, având un subiect asemănător, cu o păsărică galbenă. O "Adoraţie" cu totul diferită de cele descrise mai sus s-a vândut chiar la prima licitaţie Vikart, din decembrie 2019, când în China se lansa coronavirusul şi lumea era aşa senină. "Clasicii artei contemporane" s-a numit, foarte inspirat, prima licitaţie Vikart, iar pictura lui Felix Aftene, care a primit 4.600 de euro, se numea "Adoraţie" şi reprezenta o frumoasă tânără, însărcinată, deşi are un pahar de vin, ţinut impropriu în mână, de cupă nu de picior, cu un lichid roşu, probabil vin, dar cu aripioare de îngeriţă, care se uită la o colivie goală. Iată că pasărea, probabil galbenă, este prezentă şi în această pictură, şi nu oricum, ci prin absenţă. O piesă foarte interesantă este "Visul pescarului", vândută în iunie trecut cu 4,5 mii de euro. Lucrarea este din 2016, iar elementul animalier care reapare nu este pasărea, ci peştele, desigur.

O lucrare potrivită acestui moment al discuţie este "Îmblânzitorul de păsări", din 2020, vândută în iulie, dar la Artmark, cu 5,5 mii de euro. Personajul alegoric al artistului revine, cu aripi de azur, purtând în mâini o colivie goală, zorindu-se, parcă, să o scoată din discuţie. Pasărea este însă prezentă, însoţeşte personajul, dar nu ca o scăpată din închisoare, ci ca un personaj esenţial al poveştii. Şi, într-adevăr, coliviile lui Felix Aftene sunt toate goale şi nu par a fi fost vreodată altfel, pentru că nu au uşiţă, niciuna, niciodată. O astfel de colivie, nefuncţională dar plină de sensuri, apare, alături de un peşte plutind, şi în "Pescarul", lucrare din 2016, vândută cu 4.250 de euro, în decembrie trecut, la o "caritabilă", la Artmark. Cel mai mare preţ obţinut pentru o lucrare de Felix Aftene la o licitaţie Artmark este de 9.750 de euro şi a fost realizat în acest an, în februarie. Se numeşte "Îmblânzitorul de păsări", cu acelaşi personaj angelic, cu coroană de flori-stea, şi este prima lucrare în care apar două păsărici, de fapt două animale deodată. A doua de acest fel, foarte asemănătoare, cu aceleaşi personaje şi poziţie cu păsărele galbene, de această dată cu acelaşi titlu, a fost vândută în luna următoare, martie, în acest an, cu un preţ asemănător şi el, 9.000 de euro. Un alt motiv al operei tânărului artist pe care îl regăsim în licitaţii, este doamna cu colivia. În "Afrodita. Despre libertate", o femeie neînsărcinată, cu trăsături de antichitate grecească văzută de Evul Mediu, apare lângă o colivie, goală şi fără ieşire, sau intrare.

O pictură de Felix Aftene care îşi cere intens dreptul de atenţie este "Migraţiune", lucrare din 2021, vândută deja în luna aprilie a acestui an, cu 5,5 mii de euro. Un personaj precum cei identificaţi cu expresia artistului, dar cu tenul mult mai întunecat şi cu o apariţie de lider mongol, pluteşte prin peisajul emblematic al artistului, ţărm de mare, ţinând în mână o cutie cu şase spaţii în care se află, ca într-un insectar, tot atâtea păsări de un albastru ca aripile personajului şi marea din pictură. Nimic şi nimeni nu mă poate împiedica să văd aici multă geopolitică, actualitate internaţională, subiecte fierbinţi şi dureroase, alegorie şi gingăşie, rezonanţă şi filosofie, inteligenţă şi talent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb