Plata defalcată a TVA, doar companiilor care semnează contracte cu statul

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 septembrie 2017

Plata defalcată a TVA, doar companiilor care semnează contracte cu statul

Pentru restul, opţională până în 2019

----

Actualizare 13:44 Consultanţii Fiscali: Textul Ordonanţei privind plata defalcată a TVA necesită, în continuare, o serie de corecţii tehnice

Textul Ordonanţei privind split TVA necesită, în continuare, o serie de corecţii tehnice cu privire la prevederile tranzitorii legate de aplicarea opţională a sistemului de plată defalcată a TVA de către unele companii începând cu data de 1 octombrie, sunt de părere reprezentanţii Camerei Consultanţilor Fiscali (CCF), într-un comunicat de presă, transmis Redacţiei.

În document se arată: "Atragem atenţia asupra faptului că textul OG nr. 23/2017, aşa cum a rezultat în urma amendamentelor aprobate de către Comisia pentru Buget din Senatul României, necesită în continuare o serie de corecţii tehnice cu privire la prevederile tranzitorii legate de aplicarea opţională a sistemului de plată defalcată a TVA de către unele companii începând cu data de 1 octombrie. În acest sens, CCF va întreprinde toate demersurile necesare pentru identificarea modificărilor necesare pentru asigurarea unui cadru legislativ corespunzător pentru toate persoanele impozabile, care vor aplica acest sistem în toată această perioadă, spre a fi avute în vedere în dezbaterile ce vor urma în Camera Deputaţilor privind sistemul de plată defalcată a TVA".

Totodată, Camera Consultanţilor Fiscali salută decizia Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senatul României prin care prevederile cu privire la plata TVA defalcat cuprinse în OG nr. 23/2017 devin obligatorii, începând cu 1 ianuarie 2018, doar pentru persoanele juridice aflate în relaţii contractuale cu instituţiile publice şi pentru companiile cu capital majoritar de stat, urmând ca pentru toate celelalte categorii de persoane impozabile, sistemul de plată defalcată a TVA să rămână în continuare opţional până la data de 1 ianuarie 2019.

În comunicat se mai arată: "Camera Consultanţilor Fiscali a militat ca, în procesul de dezbatere în Parlament a OG nr. 23/2017, să fie aduse amendamente care să prevadă aplicarea opţională a TVA defalcat şi după data de 1 ianuarie 2018. Apreciem decizia membrilor Comisiei de a ţine cont de solicitările venite din partea tuturor reprezentaţilor mediului de afaceri care, în ultima perioadă, şi-au prezentat îngrijorarea cu privire la consecinţele pe care aplicarea obligatorie şi într-un termen foarte scurt a unui astfel de sistem de plată a TVA le-ar putea avea asupra întregii activităţi economice din România".

În plus, CCF îşi exprimă speranţa că această decizie de prelungire a aplicării opţionale a sistemului de plată defalcată a TVA va fi menţinută în procesul de aprobare în şedinţa de plen a Senatului, cât şi în cadrul dezbaterilor ce vor urma în Camera Deputaţilor.

(M.I.)

------

Parlamentarii PSD au introdus, în cadrul şedinţei Comisiei de buget-finanţe, un amendament cu privire la TVA defalcată, respectiv să se aplice doar companiilor care fac contracte cu statul, iar pentru restul companiilor să devină opţională până la 1 ianuarie 2019, susţine Florin Cîţu, senator PNL şi vicepreşedinte în Comisie, într-o postare pe Facebook.

"A fost respins amendamentul meu prin care aplicarea legii cu TVA defalcată devenea opţională pe o perioadă de timp nedeterminată. PSD a introdus un amendament, care a fost aprobat, prin care TVA defalcată se va aplica doar companiilor care fac contracte cu statul, iar pentru restul companiilor devine obligatorie de la 1 ianuarie 2019", a spus Cîţu, care precizează că a votat împotrivă, deoarece crede că singura soluţie este să nu se aplice această lege.

Potrivit acestuia, citat de Agerpres, Comisia a dat raport negativ pentru ordonanţa care face plata contribuţiilor pentru contracte part-time să fie la nivelul celor pentru contracte full-time.

De asemenea, susţine senatorul, comisia a adoptat un amendament al PNL de eliminare a supraaccizei la combustibil.

"Aceasta este situaţia acum. Totul se poate schimba la votul din plen. De aceea este nevoie de presiune din partea dumneavoastră, societatea civilă, pentru a ne asigura că, ceea ce am reuşit astăzi, nu este întors în Plen sau la Camera Deputaţilor", a mai arătat vicepreşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat.

Pârvan (PIAROM): ANAF are sistemele informatice învechite şi nu are capacitatea să implementeze split TVA

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) are sistemele informatice învechite, nu au fiabilitate, şi nu are capacitatea să implementeze split TVA, a declarat, ieri, Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), într-o dezbatere organizată la Comisia economică din Senat.

"În această săptămână am testat un judeţ şi o trezorerie. La data de 21 septembrie, într-un judeţ întreg, nu o să nominalizez, la întrebarea «Este o companie care a optat?», răspunsul a fost zero. Pe 25 septembrie, adică ieri, la nivelul unui ANAF de sector nu a optat nimeni. Credem, din datele culese de la ANAF, nu din mediul de afaceri - care a fost clar că nu se poate - că nu au capacitatea (de a implementa split TVA, n.r.). Au sistemele informatice învechite, care nu au fiabilitate, pe care nu se pot baza nici măcar pe operaţii curente", a spus Pârvan.

Acesta a precizat că PIAROM rămâne la propunerea ca split TVA să fie opţional pentru firme, de la 1 ianuarie 2018.

La rândul său, Valentin Mavrodin, director general al Trezoreriei Ministerului Finanţelor Publice (MFP) a arătat că soluţiile pentru implementarea split TVA sunt la faza de testare şi pot fi implementate începând cu 1 octombrie.

"M-am prezentat la această şedinţă pentru a descrie în mod clar şi pragmatic soluţiile pe care le vom oferi pentru această implementare. Ele sunt la nivel de testare şi pot fi implementate începând cu 1 octombrie. S-a asumat, prin proiectul de act normativ, că vom deschide acele conturi automat şi le vom publica pe site fără a fi necesară deplasarea contribuabililor la sediile Trezoreriei. Din punct de vedere al extraselor de cont electronice, a fost creată toată infrastructura necesară pentru a livra aceste documente în format electronic, cu semnătură electronică, în conţinutul lor având un fişier "xml" care poate fi procesat automat şi importat în aplicaţiile operatorilor care doresc o astfel de procesare automată", a explicat Mavrodin.

Potrivit acestuia, la nivel naţional, a fost construit un sistem de raportare unde toate entităţile publice trimit electronic MFP rapoarte privind execuţia, rapoarte financiare, bugete, angajamentele bugetare.

"Toate sunt în timp real. Dacă sectorul public se afla la un moment dat într-o zonă deficitară, vă pot spune că, astăzi, este foarte avansat. De ce am adus în discuţie acest subiect? Instituţiile publice, chiar şi operatorii economici care vor intra în sfera de TVA, vor putea opta şi pentru varianta electronică de procesare a tranzacţiilor în sensul că există reglementat un document, ordin de plată, unde îşi vor insera toate tranzacţiile. Această infrastructură este de un an şi jumătate", a arătat oficialul MFP.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, declara, în data de 30 august, la începutul şedinţei de Guvern, că pentru plata defalcată a TVA s-a stabilit ca termen obligatoriu de implementare 1 ianuarie 2018, fiind introdus şi un termen opţional, respectiv 1 octombrie 2017.

"Plata defalcată a TVA este un mecanism care este introdus pentru a creşte gradul de colectare a TVA la buget, pentru a crea un echilibru în piaţă între agenţii economici, pentru că astăzi există o diferenţă mare între cei care nu plătesc TVA şi-l folosesc în alte scopuri şi cei care sunt de bună credinţă şi fac aceste plăţi. Pentru acest mecanism s-a stabilit un termen de 1 ianuarie 2018, termen obligatoriu de implementare, cu un termen opţional de 1 octombrie", a afirmat Mişa.

Oficialul a menţionat, la vremea respectivă, că firmele care optează să implementeze noul sistem de la 1 octombrie vor beneficia de facilităţi fiscale, printre care reducerea impozitului pe profit cu 5 procente, pentru a-şi acoperi cheltuielile necesare cu modificarea, iar pentru cei care nu au obligaţiile fiscale reprezentând TVA la zi, dar le achită, va exista scutirea de penalităţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb