Plouă cu amenzi pe piaţa de energie

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 1 septembrie 2014

Plouă cu amenzi pe piaţa de energie

Reglementatorul pieţei de energie (ANRE) a dat o mulţime de amenzi operatorilor care activează pe bursa de electricitate, conform unor surse apropiate situaţiei. ANRE i-ar fi sancţionat pe traderi şi unii producători pentru că nu au definit corect limitele de variaţie a cantităţilor contractate. Alţi operatori au fost amendaţi pentru că au încheiat contracte cu preţuri variabile pe care ANRE nu le-a considerat clar definite, mai spun sursele noastre.

Pe pieţele OPCOM (operatorul bursei noastre de energie) în ultimul an au fost încheiate multe tranzacţii în care energia a fost contractată la preţuri şi cantităţi variabile. Numai că nu toţi operatorii au fost amendaţi potrivit surselor din piaţă.

"Cele mai multe probleme au fost înregistrate pe cantităţile variabile din contracte. ANRE consideră că legea Energiei nu a fost respectată din cauza introducerii în contracte a unei benzi de variaţie a puterii. Astfel, în viziunea reglementatorului, nu poate fi determinată exact cantitatea contractată. Operatorii amendaţi au atacat deciziile ANRE în instanţă", afirmă sursele menţionate.

Printre amendaţi s-ar număra şi OPCOM, întrucât ar fi permis încheierea acestor contracte cu probleme, dar şi Complexul Energetic Oltenia pentru formula de preţ practicată în unele tranzacţii, ne-au declarat sursele citate. OPCOM şi Complexul Oltenia ar urma să atace, la rândul lor, amenzile primite în instanţă, după cum spun sursele noastre.

Evenimentul a stârnit multă îngrijorare în rândul traderilor de energie, care nu înţeleg cum interpretează ANRE contractele cu preţuri şi cantităţi variabile, mai ales pentru operatorii care încheie tranzacţii pe termen lung.

Reglementatorul a pus paie pe foc săptămâna trecută, adoptând un ordin privind noi reguli de tranzacţionare pe OPCOM prin care interzice, de la 1 ianuarie 2015, încheierea de contracte cu preţuri şi cantităţi variabile. Ordinul a fost respins de operatori în perioada în care a fost dezbătut public.

Acum majoritatea furnizorilor de electricitate consideră că piaţa primeşte o lovitură grea întrucât nu vor mai putea fi încheiate contracte pe termen lung. Traderii afirmă că este o nebunie să vinzi energie la preţ fix pe termen lung, pe o piaţă cu fluctuaţii importante.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. traderii considera degeaba, rolul lor nu este esential; au facut cartel impreuna cu distribuitorii privati ca sa puna presiune pe producatorii de stat, ca sa le cumpere energia la pret cat mai scazut, energie care ajunge la consumatorul final la pret mau mult decat dublu, fara nici un risc pentru intermediari

    1. Energia ajunge la consupatorul final la pret aproape triplu !

      Cartelul este evident iar producatorii de stat sunt capusati ! 

      Cine este in CA de la OPCOM ???

      CA OPCOM: Anca Dobrică, preşedinte; Cristiana Chiriac, membru; Nechita Ştefanov, membru; Victor Ionescu, membru.

    Cernat nu relizeaza -cred eu- ce buba sparge cu asta. O sa avem reveletia victimei colaterale : ENERGIA EOLIANA.

    1. energia eoliana nu e victima colaterala ci capusa fara limite, pusa pe distrus industria Romaniei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb