Viceliderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor, Eugen Nico-lăescu, a anunţat, ieri, că formaţiunea sa a depus un proiect de lege a insolvenţei persoanelor fizice.
Conform actului normativ, cetăţenii care nu-şi mai pot permite să plătească datoriile la bănci vor putea intra sub protecţia tribunalului.
Potrivit Agerpres, Eugen Nicolăescu a explicat: "O astfel de lege ar permite românilor care nu îşi mai pot plăti datoriile în primul rând la bănci, din cauza conjuncturii economice nefavorabile, să intre sub protecţia tribunalului. Băncile nu vor mai putea, astfel, să-l execute silit pe debitor, iar datoriile vor putea fi reeşalonate pe o perioadă de maxi-m trei ani".
Liberalul susţine că inexistenţa unei asemenea legi conduce azi la discriminare între cetăţenii români şi cei europeni nerezidenţi în România, dar care au credite în ţara noastră.
Eugen Nicolăescu a precizat: "Persoanele care sunt din Uniunea Europeană, dar nu sunt rezidente în România, se bucură de legea din ţara în care provin, iar majoritatea statelor europene precum şi SUA au o astfel de lege. România şi Bulgaria sunt singurele ţări din estul Europei care nu au o lege a falimentului personal". Liberalul a afirmat că această lege nu va încuraja neplata datoriilor, ci oferă "o alternativă de supravieţuire" cetăţenilor care nu îşi mai pot plăti datoriile.
De altfel, pentru a demonstra acest lucru, Nicolăescu a enumerat şi o serie de condiţii pe care trebuie să le respecte cei care ar putea intra sub incidenţa unei asemenea legi.
"Conform prevederilor din acest proiect de lege, declararea falimentului personal vine numai ca ultimă soluţie, în cazul în care debitorul e de rea-credinţă sau dacă debitorul este fraudulos", a explicat Eugen Nicolăescu.
Potrivit acestuia, proiectul de lege îi are în vedere în principal pe cetăţenii disponibilizaţi sau pe cei care au suferit reduceri drastice de venituri şi nu îşi mai pot permite plata datoriilor.
"Debitorul de bună-credinţă care a acoperit un minim de 75% din valoarea totală a creanţelor acceptate în lista creditorilor va putea beneficia de închiderea anticipată a procedurii şi de ştergerea din toate registrele de publicitate şi evidenţele publice a consecinţelor juridice ale insolvenţei", a încheiat deputatul liberal.