Politicienii debordează de idei în privinţa învăţământului

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Politică / 12 august 2016

Politicienii debordează de idei în privinţa învăţământului

educaţie. Banii în plus dedicaţi învăţământului, peste un miliard de lei, au aprins imaginaţia politicienilor, care au lansat mai multe propuneri legate de îmbunătăţirea activităţii în sistemul de educaţie. Se propun multe măsuri cu efecte pe termen scurt şi mai puţin se aduc în discuţii reforme consistente, care să îmbunătăţească activitatea în sistemul de învăţământ pe termen mediu şi lung.

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu a identificat deja primele două măsuri care vor fi luate de minister după această "surpriză" plăcută: "Cu această suplimentare, vor deveni realitate şi două măsuri susţinute de PNL de multă vreme. 1. În premieră, elevii din clasele a XI-a şi a XII-a vor primi manuale gratuite, aşa cum prevede Legea Educaţiei. Guvernul a asigurat fondurile necesare. Sper ca achiziţiile să nu întâmpine probleme şi să nu amâne, sub nicio formă, respectarea unui drept care le-a fost negat, 26 de ani, elevilor din ultimii ani de liceu. 2. Transportul pentru elevii navetişti va fi decontat integral. Plafonarea costului abonamentelor pentru elevii care fac naveta - idee nefericită a guvernului PSD - a crescut cifra abandonului şcolar. Merită să le amintim, când se mai laudă că "n-au tăiat nimic!".

Să ne bucurăm, însă, pentru lucrurile bune care se întâmplă".

Raluca Turcan are o viziune şi mai largă în ceea ce priveşte problemele care au nevoie de o rezolvare urgentă: "Guvernul Cioloş a luat decizia corectă de a majora bugetul Educaţiei cu o sumă suficientă încât să rezolve cele mai urgente probleme din sistem. Soluţii există întotdeauna, contează ca cei aflaţi la guvernare să aibă voinţa de a mişca lucrurile înainte. Am susţinut constant că educaţia este subfinanţată! Am organizat dezbateri în acest sens şi am identificat soluţiile necesare pentru ca sistemul de educaţie românesc să fie unul funcţional. Finanţarea educaţiei este importantă, dar banii trebuie investiţi în elevi şi studenţi, în infrastructură, în activităţile didactice, în cercetare. Această sumă de peste 1 miliard de lei trebuie să fie cheltuită astfel încât să acopere lipsurile mari şi urgenţele din sistem, precum: - problema celor 160.000 de elevi navetişti, prin decontarea integrală a navetei, - elevii din clasele I-IV să aibă un manual nou pe bancă, la începutul anului şcolar, - procurarea manualelor pentru clasele a XI-a şi a XII-a,- finanţarea pentru cei 60.000 de profesori navetişti, pentru care autorităţile locale nu pot deconta transportul, - finanţarea programelor de inserţie şcolară pentru cei 700.000 de copii care nu merg la şcoală şi pentru cei 19.000 de copii care nu se înscriu anual la clasa pregătitoare prin programul "Fiecare copil în grădiniţă", - implementarea programului pilot "Masa la şcoală", - motivarea universităţilor pentru organizarea Masteratelor didactice, o soluţie eficientă în realizarea reformei reale a pregătirii didactice, - sprijinirea şcolilor profesionale şi colegiilor tehnice prin dublarea locurilor de şcolarizare, creşterea burselor şi angajarea unui personal calificat. Statul român trebuie să asigure şanse reale la o educaţie gratuită şi de calitate fiecărui copil, indiferent de mediul din care provine, trebuie să asigure dascălilor un mediu motivant şi trebuie să asigure conexiunea reală şi directă între piaţa muncii şi absolvenţi, astfel încât toate investiţiile realizate în sistemul de educaţie să se întoarcă prin plus-valoarea creată în economie. Aceştia sunt paşii sănătoşi pentru dezvoltarea României".

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a anunţat că aceşti bani vizează aplicarea de măsuri pe axa de educaţie, dar şi unele care se conjugă cu latura socială: "Anul acesta, Ministerul Educaţiei a primit la rectificarea bugetară o sumă foarte mare. Este probabil pentru prima oară în ultimii 25 de ani când Educaţia primeşte la rectificarea bugetară o astfel de sumă importantă, mai mult de un miliard de lei. (...) Acest miliard de lei care revine, la rectificare, Educaţiei este alcătuit din 417,8 milioane de lei destinate învăţământului universitar şi 597,9 milioane lei învăţământului preuniversitar. (...) Sunt măsuri, deopotrivă, pe axa de educaţie, care sunt menite să asigure o anumită stabilitate profesorilor, dar şi elevilor din învăţământul public românesc şi măsuri care se conjugă şi cu anumite decizii care au fost luate pe latură socială. Ministrul Educaţiei a făcut referire şi la "proiectul de OUG pentru asigurarea unei mese calde pentru elevii din învăţământul preuniversitar".

Până la startul noului an şcolar a mai rămas o singură lună, jumătatea lunii septembrie reprezentând an de an momentul adevărului pentru starea materială a învăţământului autohton. Cu această ocazie sunt repuse pe tapet toate problemele - de la lipsa manualelor şi a personalului calificat, până la lipsa avizelor sanitare - chestiuni care depăşesc "posibilităţile" unei rectificări bugetare, fie ea şi generoasă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb