Politicienii defilează cu gazele nedescoperite din Marea Neagră

ANA ZIDARU
Ziarul BURSA #Politică / 4 septembrie 2014

Politicienii defilează cu gazele nedescoperite din Marea Neagră

În preambulul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, oficialii noştri au găsit de cuviinţă să defileze cu gazele nedescoperite încă din Marea Neagră, previzionând României viitorul fabulos al independenţei energetice din 2019-2020.

În august, premierul Victor Ponta a efectuat o vizită pe platforma maritimă Ocean Endeavor din zona românească de ape adânci a Mării Negre, unde companiile ExxonMobil şi Petrom efectuează foraje de explorare pentru zăcămintele de gaze naturale. Ieri, a venit şi rândul preşedintelui Traian Băsescu să viziteze impresionanta platformă.

Victor Ponta a declarat, după ce şi-a încheiat vizita din august, că interesul Guvernului este să stimuleze investiţiile în sectorul petrol şi gaze naturale, inclusiv în perimetrele din Marea Neagră şi a subliniat: "Aceste resurse vor avea o contribuţie esenţială la securitatea energetică a României şi de aceea Guvernul va continua să sprijine investiţiile importante pe care ExxonMobil, Petrom şi alte companii le dezvoltă în această perioadă în zona românească a Mării Negre". Ulterior, şeful Executivului şi-a postat pe facebook mesajul: "România are nevoie de independenţa energetică. Trebuie să ne putem asigura, din resursele proprii, energia necesară - şi să ne gândim şi la Republica Moldova. Avem garanţia că, imediat ce se începe exploatarea resurselor descoperite în Marea Neagră acestea vor intra în sistemul nostru naţional, iar beneficiarul principal va fi România".

Ieri, preşedintele Traian Băsescu a spus, nici mai mult nici mai puţin, că este optimist că România va fi capabilă, în 2019-2020, să-şi acopere necesarul de gaze atât pentru ţara noastră, cât şi pentru Republica Moldova, prin forările care se vor face în Marea Neagră. Difuzat în direct de aproape toate posturile TV, domnia sa a menţionat, mândru: "A fost un obiectiv al meu să înceapă forările în Marea Neagră şi iată că au început. Ştim că, anul trecut, Deepwater Champion a descoperit un zăcământ important în Domino 1. Acum se forează în Domino 2. Platforma Ocean Endeavor va rămâne, implicit, în trimestrul I al anului viitor pentru alte prospecţiuni, inclusiv în alte perimetre pe care Exxon şi Petrom le au în concesiune".

Preşedintele s-a declarat optimist că România va fi capabilă, în jurul anilor 2019-2020, să acopere nevoile de gaze nu numai ale României, dar şi ale Republicii Moldova. "Este o prioritate pe care ambele companii, şi Exxon, şi Petrom, o cunosc. Dacă vor fi resurse şi pentru export, cu atât mai bine", a adăugat domnia sa.

Traian Băsescu susţine că în octombrie se va şti care este cantitatea de gaz din Domino 2 şi se va putea face evaluarea costurilor de producţie. "Vă pot spune că, dacă se vor confirma zăcămintele aşa cum sperăm, Exxon şi Petrom trebuie să facă investiţii de circa 4-5 miliarde de dolari pentru ca zăcământul să poată fi exploatat", a precizat preşedintele.

Gazele interne numai ieftine nu sunt

Populaţia s-a obişnuit cu dictonul că gazele extrase din pământul patriei sunt ieftine şi că facturile ne cresc din cauza importurilor de la ruşi. Aşa că dă bine să spui că stai pe un zăcământ senzaţional de gaze în Marea Neagră şi că o să le dăm cu tifla ruşilor.

În declaraţiile oficiale, conducerile Petrom şi Exxon sunt, însă, rezervate în privinţa estimărilor rezervelor de gaze din Marea Neagră spunând că trebuie să mai cerceteze zona încă vreo câţiva ani de acum încolo, cu costuri de miliarde de dolari, ca să-i evalueze corect potenţialul. Reprezentanţii companiilor petroliere au subliniat şi că astfel de explorări de frontieră sunt riscante şi că pot aduce dezamăgiri.

În plus, specialiştii din piaţa de energie au atras de nenumărate ori atenţia că Petrom şi Exxon şi alţi concesionari ai resurselor noastre de petrol şi gaze dispun cum vor de producţie pentru a o valorifica avantajos, conform legii. Adică Petrom şi Exxon vor vinde gazul la preţul pieţei, cui dă mai mult, fără să-i poată cineva impiedica să exporte. Şi ţările din jurul României au multă nevoie de gaze.

Dar politicienii omit să prezinte poporului şi reversul monedei, la fel cum uită să menţioneze că miliardele de euro investite de companii în foraje şi explorări trebuie recuperate prin preţul de vânzare a gazelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb