SUA şi Polonia au încheiat un acord de cooperare în domeniul energiei nucleare, conform căruia Polonia ar putea cumpăra tehnologie nucleară în valoare de 18 miliarde de dolari de la companii americane, a anunţat luni Departamentul american al Energiei, transmite Reuters, conform Agerpres.
SUA concurează cu China şi Rusia precum şi cu alte ţări pentru a furniza tehnologie în domeniul energiei nucleare ţărilor care doresc să îşi construiască primele lor centrale nucleare sau să îşi extindă programele în acest domeniu.
"Sperăm că decizia finală care va fi luată de Polonia în timp va rezulta în alegere tehnologiei americane", a declarat secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette. Acesta a adăugat că reactoarele nucleare vor permite reducerea dependenţei Polonia de Rusia pentru aprovizionarea cu energie.
Polonia, care în mod tradiţional este un important cumpărător de gaze naturale ruseşti, speră să pună capăt acestor achiziţii după anul 2022. În schimb, va primi gaze naturale printr-o conductă din Norvegia şi gaze naturale lichefiate din SUA şi alte surse.
Departamentul american al Energiei a precizat că pe parcursul următoarelor 18 luni, SUA şi Polonia vor lucra la un program destinat construirii a şase reactoare nucleare precum şi la posibilele acorduri de finanţare.
Primul reactor este programat să devină operaţional până în 2033, în cadrul unui program care ar putea avea o valoare de până la 40 de miliarde de dolari, a declarat un oficial din cadrul Departamentului american al Energiei. Polonia ar urma să cumpere tehnologie nucleară în valoare de cel puţin 18 miliarde de dolari de la companii americane, a adăugat oficialul american. Acesta a mai spus că grupul Westinghouse, o companie deţinut de Brookfield Asset Management , Bechtel and Southern Co şi guvernul american, va participa în prima fază a acordului cu un studiu de inginerie pentru centralele nucleare avute în vedere.
La începutul acestei luni, Dan Brouillette şi ministrul român al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat un proiect de acord interguvernamental în valoare de opt miliarde de dolari pentru a coopera la extinderea şi modernizarea programului de energie nucleară civilă din România. Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie al SUA, acest acord istoric va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza şi tehnologia SUA cu o echipă multinaţională care construieşte unităţile de reactor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă.