Polonia ar putea extrăda cetăţenii ucraineni care fug de război

E.M.
Internaţional / 5 septembrie 2023

Polonia ar putea extrăda cetăţenii ucraineni care fug de război

Polonia şi alte ţări din UE ar putea fi copleşite de cereri ucrainene de extrădare a bărbaţilor cu vârstă de încorporare în armată care au fugit de război şi au părăsit ţara dând mită, relatează news.ro.

Unii ucraineni sunt deja predaţi de Polonia serviciilor ucrainene, iar Kievul ia în considerare urmărirea penală a oamenilor care nu au mers la război şi s-au refugiat în străinătate deoarece au dat mită. Ucraina are graniţe cu cinci ţări în care bărbaţii ucraineni apţi de serviciu militar ar fi putut intra: Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Moldova. Autorităţile se tem că numărul celor care au fugit poate fi de ordinul a zeci de mii.

Preşedintele grupului parlamentar al partidului de guvernământ Servitorul Naţiunii, David Arahamia, a sugerat că agenţiile ucrainene de aplicare a legii vor cere extrădarea bărbaţilor cu vârstă de recrutare care au părăsit ilegal Ucraina pentru a scăpa de mobilizare.

Toate certificatele care declară un bărbat "inapt de serviciu militar" eliberate de comisiile medicale militare după 24 februarie 2022 urmează să fie verificate, printr-un ordin al preşedintelui Zelenski.

Autorităţile de la Kiev declară că zeci de mii de bărbaţi cu vârstă de recrutare ar fi putut primi decizii false în schimbul unei mite cuprinse între 3.000 şi 15.000 de dolari.

Potrivit datelor solicitate de Rzeczpospolita Comandamentului Gărzii de Frontieră din Polonia, în perioada 24 februarie 2022 - 31 august 2023, în jur de 2,87 milioane de cetăţeni ucraineni cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani au intrat în Polonia. Dintre aceştia, aproximativ 80.000 de bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, care erau potenţial eligibili pentru serviciul militar, au intrat în ţară, dar despre ei nu se mai ştie nimic în prezent şi, de asemenea, nu se ştie câţi dintre aceştia aveau scutire medicală.

Fedir Venislavski, membru al Comisiei pentru securitate naţională, apărare şi informaţii din Verhovna Rada, parlamentul Ucrainei, a declarat: "Aceasta este o cifră importantă pentru Ucraina, deoarece aceste persoane ar fi putut fi mobilizate şi ar fi putut mări rândurile forţelor noastre armate, consolidând astfel apărarea şi securitatea noastră".

Deputatul nu exclude posibilitatea ca procuratura ucraineană să îi urmărească penal pe aceşti cetăţeni plecaţi în străinătate. Unii dintre ei au fugit ilegal prin aşa-numita "frontieră verde", iar pe Nipru sunt arestaţi în mod regulat intermediarii implicaţi.

Cetăţeni ucraineni au fost deja extrădaţi de Polonia în Ucraina. Inspectorul Mariusz Ciarka, purtător de cuvânt al Poliţiei poloneze, afirmă că au existat o serie de cazuri de persoane care au fost prinse în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera, fără a avea o scutire de serviciul militar. Cazurile nu îi includ doar pe ucrainenii care vor să scape de armată, ci şi pe cetăţenii polonezi care le facilitează trecerea.

Pentru a-i aduce în ţară pe oamenii apţi de serviciu militar care au plecat ilegal, Ucraina trebuie să emită un mandat de arestare internaţional pentru fiecare dintre ei.

"Dacă oprim un astfel de străin, de exemplu pentru un control rutier obişnuit, sistemul nostru KSIP (Sistemul Naţional de Informaţii al Poliţiei - n.r.) va arăta că este o persoană urmărită de procuratura ucraineană, deoarece există date prin Interpol. Noi reţinem o astfel de persoană şi informăm Procuratura. Instanţa poloneză decide apoi dacă el sau ea va fi extrădat(ă)", a explicat pentru Rzeczpospolita inspectorul Mariusz Ciarka, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Poliţie.

Potrivit informaţiilor primite de Rzeczpospolita de la Poliţia de Frontieră, Polonia, în baza unui acord cu Ucraina, expulzează deja cetăţeni ai acestei ţări care sunt implicaţi în introducerea ilegală de imigranţi în Europa.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Deci NUMAI cei din Ucraina trebuie extrădați,

    ceilalți imigranți ilegali NU,

    ce mișto e democrația occidentala și statul de drept 

    1. Statul de drept ieuropean la cel mai scarbos nivel.

      Daca turcii cer o extradare pentru ancheta, europenii zic nu, pentru ca nu suntem singuri ca va fi bine tratat. Dar in schimb trimit la moarte sigura refugiatii ucrainieni care clar nu au votat Zelenski si nici pe banda lui banderista nazista de la Kiev, si au preferat sa isi scape pielea in Vest. 

    Si Romania ar trebui sa inceapa extradarea. Vacanta in strainatate s'a terminat pentru ucrainieni, abia acum incepe razboiul.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb