Polonia: Guvernul precedent a utilizat programul de spionaj Pegasus, indică un raport al Parchetului general

R.S.
Internaţional / 16 aprilie

Polonia: Guvernul precedent a utilizat programul de spionaj Pegasus, indică un raport al Parchetului general

Fostul guvern polonez, condus de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), a spionat câteva sute de persoane folosind software-ul israelian Pegasus, indică un raport elaborat de Biroul procurorului general al Poloniei şi adresat parlamentului, transmite astăzi DPA.

Programul informatic israelian a fost utilizat pentru a monitoriza 578 de persoane în perioada 2017 - 2023, arată raportul citat.

În prezent, o comisie parlamentară de anchetă investighează dacă guvernul PiS, care s-a aflat la conducere până în decembrie anul trecut, a folosit Pegasus pentru a-şi spiona opozanţii politici.

Potrivit unor relatări din media poloneze, în prezent există indicii că guvernul PiS a folosit software-ul Pegasus şi pentru a monitoriza politicieni din rândurile sale, potrivit DPA.

Săptămâna trecută, ministrul justiţiei polonez Adam Bodnar a anunţat că 31 de oameni care au făcut obiectul unor acţiuni de monitorizare în care a fost folosit Pegasus vor fi citaţi ca martori de către Parchetul polonez.

Ulterior, eurodeputatul Krzysztof Brejza a anunţat că a primit o astfel de citaţie. Brejza este membru al Coaliţiei Civice, formaţiunea actualului premier polonez Donald Tusk.

În 2022 Jaroslaw Kaczynski, preşedintele PiS, aflat atunci la putere, a recunoscut că ţara sa a cumpărat acest soft de spionaj, dar a respins acuzaţiile conform cărora el a fost utilizat împotriva opoziţiei politice, relatează DPA.

Programul informatic Pegasus nu poate fi vândut decât statelor, iar aceste vânzări trebuie să obţină undă verde din partea unei comisii speciale a Ministerului Apărării israelian responsabilă cu aprobarea vânzărilor de arme. De îndată ce este instalat într-un telefon mobil, Pegasus permite accesul la mesagerie şi la datele utilizatorului şi poate activa aparatul de la distanţă pentru capturi de sunet sau de imagini, conform DPA.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Orientul e majoritar din autocratii sau regimuri de forta sau pseudo democratii de fatada ca asa s a ajuns la crearea acestui soft. Dar iata ca si democratiile il cumpara pt ca lupta politica in zilele noastre e de fapt o competitie de spionaj urmat de justitie sel ectiva.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb