Preşedintele Poloniei a declarat că investigaţiile la locul unde marţi a aterizat o rachetă rătăcită, trasă în războiul dintre Rusia şi Ucraina - incident în urma căruia doi polonezi au murit -, vor continua să fie o operaţiune comună cu Statele Unite. Declaraţia liderului polonez, făcută după ce a discutat cu şeful CIA, care se află la Varşovia, vine după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ceruse ca experţilor ucraineni să li se permită accesul, relatează CNN, conform News.ro.
Anchetatorii americani lucrează în prezent la faţa locului, a declarat ieri preşedintele polonez Andrzej Duda. "Preşedintele Biden şi-a declarat sprijinul într-o conversaţie cu mine, ieri, am acceptat acest sprijin, astfel încât se poate spune că această anchetă este condusă în comun de noi şi de partea americană - sau de Alianţa Nord-Atlantică şi de noi", a punctat Andrzej Duda.
De la Washington, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a confirmat, de asemenea, că experţi americani se află pe teren în Polonia, ajutând la ancheta poloneză.
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat ieri, la o întâlnire cu presa ucraineană, că un grup de experţi ucraineni trebuie să aibă acces la locul unde s-a petrecut incidentul. El a mai spus că vrea să vadă "numărul de pe rachetă, pentru că toate rachetele au numere pe ele" şi a opinat că reprezentanţii Ucrainei ar trebui să fie invitaţi la o reuniune virtuală a NATO cu privire la incident.
Preşedintele polonez Andrzej Duda s-a întâlnit ieri la Varşovia cu directorul CIA, Bill Burns, după incidentul din estul Poloniei care s-a soldat cu doi morţi, potrivit şefului Biroului de Securitate Naţională al Poloniei, Jacek Siewiera. "În cursul serii, preşedintele AndrzejDuda a discutat cu şeful CIA, William Burns, care se află la Varşovia după vizitele sale la Ankara şi Kiev", a scris Siewera într-o postare pe Twitter, însoţită o fotografie de la întâlnire.
El a adăugat că s-a discutat despre situaţia generală de securitate, precum şi despre contextul evenimentelor recente. "Treabă multă pe linia Polonia - Statele Unite astăzi", a comentat oficialul polonez.
Statele Unite au declarat, la rândul lor, că au "încredere deplină" în ancheta poloneză referitoare la racheta care a ucis două persoane în apropiere de graniţa ţării cu Ucraina. "Partea responsabilă în ultimă instanţă pentru acest incident este Rusia pentru că invazia sa în curs", a subliniat ieri, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, Adrienne Watson.
"Avem încredere deplină în ancheta guvernului polonez cu privire la explozia din apropierea graniţei lor cu Ucraina şi îi felicităm pentru modul profesionist şi deliberat în care o desfăşoară", a transmis Watson. "Nu am văzut nimic care să contrazică evaluarea preliminară a preşedintelui Duda, potrivit căreia această explozie a fost cel mai probabil rezultatul unei rachete a apărării antiaeriene ucrainene care, din nefericire, a aterizat în Polonia", a adăugat ea.
Anterior, preşedintele polonez Andrzej Duda declarase că racheta care a lovit marţi teritoriul ţării a fost "probabil un accident" al apărării aeriene a Ucrainei şi "nu există niciun indiciu că acesta a fost un atac intenţionat asupra Poloniei".
"Acestea fiind spuse, oricare ar fi concluziile finale, este clar că partea responsabilă în ultimă instanţă pentru acest incident tragic este Rusia, care a lansat un val de rachete asupra Ucrainei cu scopul specific de a viza infrastructura civilă. Ucraina a avut - şi are - tot dreptul să se apere", a punctat Watson.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reiterat ieri că racheta care a ucis două persoane în Polonia era rusească. "Nu am nicio îndoială că această rachetă nu era a noastră", a declarat Zelenski la televiziune. "Cred că a fost o rachetă rusească", a adăugat el, în timp ce oficialii NATO au spus că a fost probabil o rachetă a sistemului ucrainean de apărare aeriană.
Ucraina are dovezi ale unei "urme ruseşti" în explozia din estul Poloniei, a declarat ieri Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, fără a da detalii. El a declarat că Ucraina doreşte o investigare comună a incidentului împreună cu partenerii săi şi vrea să vadă informaţiile care au stat la baza concluziilor aliaţilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 11:29)
Ce ancheta ??!!,
se stie exact cine e de vina, ca si la
sabotajul de la Nord S. 1+2
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 12:06)
Asa se face in Rusia, te condamna fara ancheta.
In tarile civilizate treci inainte prin niste filtre, nu sari direct pe geam sau te impusti accidental.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 12:07)
Nu pricepe rusnacul de la 1