Parlamentul polonez, controlat de populiştii naţionalişti, a decis joi să desfăşoare un controversat referendum naţional în ziua alegerilor legislative la 15 octombrie, relatează Agerpres.
Opoziţia a anunţat boicotarea acestui referendum organizat la iniţiativa partidului aflat la putere Lege şi Justiţie (PiS), care nu este, potrivit acesteia, decât o încercare de "manipulare" a alegerilor.
Potrivit sondajelor, PiS, la putere din 2015, este creditat cu aproximativ 33% din intenţiile de vot, chiar înaintea Platformei Civice (29%). Urmează ultranaţionaliştii libertarieni Konfederacja (12%), coaliţia A Treia Voce (9,5%) şi stânga (aproape 9%).
Desfăşurarea referendumului a fost adoptată cu 234 de voturi pentru, 210 împotrivă şi şapte abţineri.
PiS doreşte ca polonezii să răspundă la patru întrebări: dacă vor "să fie vândute activele statului unor entităţi străine", dacă susţin "posibila creştere a vârstei de pensionare", dacă vor "înlăturarea gardului de la frontiera cu Belarus" şi dacă sunt în favoarea "admiterii a mii de imigranţi ilegali din Orientul Mijlociu şi Africa, în conformitate cu mecanismul de relocare forţată impus de birocraţia europeană".
Potrivit puterii, întrebările sunt importante pentru viitorul Poloniei şi viaţa polonezilor.
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller, a estimat că liderul principalului partid de opoziţie Platforma Civică (PO), Donald Tusk, "se teme de acest referendum ca diavolul de apa sfinţită", deoarece prin răspunsurile lor cetăţenii riscă să limiteze viitoarele decizii, în cazul victoriei la alegerile parlamentare.
La rândul ei, întreaga opoziţie denunţă o "înşelăciune neruşinată" din partea puterii.
"Puneţi în faţa polonezilor întrebări fără importanţă pe care nimeni, niciun partid nu le ridică astăzi", a declarat Krzysztof Gawkowski, deputat de stânga, joi înainte de vot.
Potrivit acestuia, nimeni din opoziţie nu vorbeşte despre creşterea vârstei de pensionare, relocări forţate sau privatizări.
Pentru Paulina Hennig-Kloska din partidul centrist Polska 2050, referendumul este organizat cu scopul de "a manipula alegerile şi diviza din nou societatea".
Potrivit deputatului de stânga Joanna Senyszyn, întrebările puse de PiS sunt pur şi simplu "profund stupide, tendenţioase, ideologice, antieuropene, bazate pe fundamente false şi imprecise".
Opoziţia consideră de asemenea că organizarea referendumului este un mijloc de eludare a limitelor cheltuielilor electorale, precis definite de lege, în timp ce valoarea cheltuielilor publice într-o campanie pentru referendum nu cunoaşte restricţii.