Secretarul de stat american, Mike Pompeo, aflat în faţa Congresului pentru a explica inerţia aparentă a Statelor Unite în faţa ameninţărilor din partea Rusiei împotriva soldaţilor săi din Afganistan, a invocat joi moartea a 300 de ruşi în Siria pentru a demonstra fermitatea Washingtonului, conform hotnews.
În cadrul unei audieri parlamentare, secretarul de stat a fost interogat în mai multe rânduri de senatorii democraţi cu privire la "bonusurile ruseşti", şi anume acele recompense ale Rusiei pentru talibani pentru uciderea soldaţilor americani în Afganistan.
Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat săptămâna aceasta că "nu a discutat niciodată" acest lucru cu omologul său rus Vladimir Putin în recentele sale apeluri telefonice. "Nu am discutat deloc despre acest lucru. A fost o convorbire pentru a discuta alte lucruri, iar, sincer, aceasta este o problemă despre care mulţi oameni au spus că este ştire falsă", a spus Trump.
Mike Pompeo nu a lămurit dacă el a ridicat problema cu propriul omolog rus, Sergey Lavrov.
"Pot asigura poporului american că de fiecare dată când am vorbit cu ministrul de externe Lavrov, am ridicat probleme care pun în pericol interesele americane, indiferent dacă este vorba despre soldaţii noştri din Siria, soldaţii noştri aflaţi pe teren în Afganistan sau ce se întâmplă în Libia ", a declarat el evitând un răspuns ferm.
Presat de întrebări cu privire la atitudinea lui Donald Trump, el a încheiat spunând: "Nu cred că există nicio îndoială în mintea tuturor liderilor ruşi, inclusiv Vladimir Putin, că Statele Unite United se aşteaptă să nu-i omoare pe americani".
"Vă pot asigura că cei 300 de ruşi care au fost în Siria, care au ameninţat America şi care nu mai sunt din această lume înţeleg şi acest lucru", a adăugat el.
Mike Pompeo nu a spus la ce incident face referire, dar au existat numeroase rapoarte de atacuri aeriene care au ucis ruşi în februarie 2018 în apropierea oraşului sirian Khasham.
Cotidianul New York Times, care a dezvălui afacerea recompenselor rusesti, scria că Moscova intenţionează să răspundă la atacurile care au ucis sute de luptători pro-Damasc, precum şi mulţi mercenari ruşi.
Rusia sprijină militar regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Rusia a dezminţit în iunie informaţiile publicate în New York Times conform cărora serviciile de informaţii americane sunt convinse că Moscova a oferit prime unor combatanţi apropiaţi talibanilor pentru a ucide soldaţi ai Occidentului în Afganistan.
"Aceste acuzaţii nefondate şi anonime care afirmă că Moscova se află în spatele morţii unor soldaţi americani în Afganistan au dus deja la ameninţări directe la adresa vieţii unor angajaţi ai ambasadelor ruse de la Washington şi Londra", a notat pe Twitter ambasada rusă în SUA, conform Agerpres.
Într-un alt mesaj, ambasada i-a cerut ziarului NYT "să înceteze să fabrice informaţii false" şi autorităţilor americane "să ia măsuri eficiente" pentru a asigura securitatea angajaţilor.
Potrivit unor responsabili anonimi citaţi de NYT, o unitate a serviciilor de informaţii ale armatei ruse a distribuit discret bani unor combatanţi islamişti sau unor criminali înarmaţi apropiaţi talibanilor pentru a ucide soldaţi americani sau ai NATO în Afganistan.