Ponderea aurului este mai mare decât cea a dolarului american în rezervele internaţionale ale Rusiei

J.P.
Internaţional / 12 ianuarie 2021

Ponderea aurului este mai mare decât cea a dolarului american în rezervele internaţionale ale Rusiei

Pentru prima dată în istorie, ponderea ocupată de aur în rezervele internaţionale ale Rusiei este mai mare decât cea a dolarului american, arată datele publicate luni de Banca Centrală a Rusiei, informează Bloomberg, citat de Agerpres.

Conform acestor date, publicate cu o întârziere de şase luni, la finele lunii iunie 2020 rezervele internaţionale ale Rusiei se situau la 583 de miliarde de dolari. La acea dată, Rusia avea rezerve de aur în valoare de 128,5 miliarde de dolari, cu aproape patru miliarde de dolari mai mult decât rezervele în dolari americani. Procentual, ponderea ocupată de aur în rezervele internaţionale ale Rusiei a crescut până la 22,9%, în timp ce ponderea dolarului a scăzut până la 22,2%. A scăzut de asemenea şi ponderea ocupată de moneda euro, la 29,5% de la 30,6%, precum şi cea a yuanului chinez, la 12,2% de la 13,2%.

Pe parcursul ultimilor ani, Rusia a promovat o strategie de "dedolarizare" a economiei în ideea de a-şi diminua vulnerabilitatea la sancţiunile americane, adoptate pe fondul deteriorării relaţiilor dintre Washington şi Moscova. În prezent, aurul este a doua mare componentă în rezervele internaţionale ale Băncii Rusiei, după euro, care asigură aproximativ o treime din activele totale ale Băncii Centrale.

"Acesta este un comportament atipic pentru o ţară şi o economie de mărimea Rusiei", apreciază Timur Nigmatullin, manager de investiţii la firma Otkritie Broker, adăugând că în mod normal ţările preferă un mix de valute forte, în loc de metale preţioase, în rezervele lor internaţionale.

Creşterea ponderii ocupată de aur în rezervele internaţionale ale Rusiei a profitat şi de creştere cu 26% a cotaţiei metalului galben în perioada dintre lunile iunie 2019 şi iunie 2020. Datele oficiale mai arată că în aceiaşi perioadă Banca Centrală a Rusiei a cumpărat de asemenea aur în valoare de 4,3 miliarde de dolari.

În total, în ultimii cinci ani, Rusia a cheltuit peste 40 de miliarde de dolari pentru a-şi majora rezervele de aur, devenind cel mai mare cumpărător mondial de aur. Banca Centrală a Rusiei a încetat să mai cumpere aur în luna martie 2020, în cel mai grav moment al pandemiei, iar în luna iulie a anului trecut guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina a spus că este mulţumită de nivelul actual al rezervelor de aur.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. :)

    privit un ch art al DXY (indicele consolidat al usd) , monthly level, din 1980-1981 pana in prezent :)  

    e acolo o formatiune de finalizare a trendului descendent valid in ultimii 270-300 de ani (datele anterioare sunt obtinute prin retroproiectie).

    formatiunea descrisa de mine la nivelul perioadei 1980 - prezent se numeste bullish ending diagonal si promite ceva excelent la nivelul anilor si zecilor de ani din viitor (dupa atingerea unui minim al dolarului in 2022, probabil) 

    1. traducerea a ce am scris mai sus: strategia Rusiei e gresita pe termen mediu (3-5 ani) , lung (decada) si foarte lung (pana la 7-8 decade)!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb