Combinatul siderurgic "Mechel" Târgovişte a cerut, marţi, intrarea în insolvenţă, în vederea reorganizării, după ce a fost vândut, alături de celelalte active pe care grupul rus le avea în România, societăţii "Invest Nikarom" Bucureşti, contra unei sume de aproximativ 50 de euro.
Într-un comunicat remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB), reprezentanţii combinatului au precizat: "Dorim să menţionăm că se are în vedere protejarea intereselor societăţii şi relansarea activităţii pe baze solide în temeiul unui plan de reorganizare, care avem convingerea că va conduce la viabilizarea societăţii. Cu sprijinul «Invest Nikarom», societatea care deţine indirect pachetul majoritar de acţiuni, se vor face eforturi pentru repornirea activităţii la «Mechel» Târgovişte în condiţii de eficienţă economică".
Dosarul pentru cererea de intrare în insolvenţă a fost înregistrat la Tribunalul Dâmboviţa.
După primele nouă luni ale anului trecut, combinatul a raportat datorii în valoare de 613 millioane lei, la o cifră de afaceri de 773,2 milioane lei, în scădere cu aproape 10% faţă de perioada similară din anul precedent. "Mechel" Târgovişte înregistra pierderi, la trei trimestre, de 78 milioane lei.
În ultimii ani, "Mechel" România a avut mai multe anunţuri prin care îşi anunţa intenţia de contractare a unor credite de la bănci precum "ING Bank" sau "UniCredit Ţiriac Bank", pentru capital de lucru.
În vara lui 2011, reprezentanţii "Mechel" spuneau că intenţionează că atragă credite de la patru grupuri bancare, în valoare totală de 173,5 milioane de euro, pentru activele din România, în vederea finanţării capitalului de lucru şi refinanţării unor credite contractate anterior.
Compania mai dorea să încheie un împrumut în valoare de 30 de milioa-ne de dolari de la "Bancpost".
Anul trecut, grupul a anunţat că a luat un credit de 50 milioane euro de la Erste Group Bank şi BCR, acordul de împrumut fiind unul de tip "multiborrower multivalută" pentru finanţarea capitalului de lucru, cu garanţii materiale (stocuri şi creanţe) şi cu o scrisoare de garanţie din partea companiei mamă - "Mechel OAO".
• Ponta: "Criza în care se află compania este o realitate pe care nici noi, nici alte ţări europene nu am putut să o combatem"
Premierul Victor Ponta a promis, ieri, că Executivul va sprijini orice nou inves-titor care vrea să salveze uzinele Mechel din România, subliniind: "Compania «Mechel» şi-a închis nu doar în Româ-nia, în vreo 12 ţări, operaţiunile. Este afectată şi România. Tot ceea ce ţine de statul român, pentru a ajuta un nou inves-titor, vom face, însă e vorba de o investiţie privată. Am verificat dacă s-au respectat toate condiţiile la momentul privatizării şi s-au respectat, iar criza în care se află compania este o realitate pe care nici noi, nici alte ţări europene nu am putut să o combatem altfel. O să acordăm orice sprijin pentru un nou investitor care să salveze acele uzine ce ţineau de compania «Mechel»".
Primul ministru a subliniat, citat de Mediafax, că "Mechel" este o companie privată "care poate să vândă şi pe două miliarde, şi pe doi lei, pentru că e privată, nu e a statului": "Eu nu pot să intervin, după cum nu pot să intervin nici la dumneavoastră, dacă vreţi să vă vindeţi maşina, nu pot să vă spun cât să luaţi pe ea. În realitate, ceea ce se întâmplă cu uzinele din România şi din celelalte ţări europene este un tip de reorganizare faţă de care statul român, fiind vorba de o companie din Rusia, nu are absolut niciun control".
Victor Ponta a făcut, anul trecut, unele declaraţii privitoare la problemele de la combinatul din Câmpia Turzii, solicitându-i lui Daniel Chiţoiu, ministrul economiei de la acea vreme, să verifice "rapid" modul în care au fost respectate angajamentele de privatizare de la combinatul "Mechel" Câmpia Turzii şi apreciind că avem de-a face cu un nou "exemplu de succes «Nokia»".
Ionel Blănculescu, secretarul executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, consideră că "sprijinul" promis de premier pentru investitorii de la "Mechel" reprezintă, de fapt, o promisiune de a modifica schema de ajutor pentru sectorul energiei.
Domnia sa ne-a declarat: "Guvernul şi-a schimbat viziunea faţă de schema de ajutor aprobată pentru sectorul energetic, după ce a conştientizat că toate costurile din energie cad pe umerii industriei. Astfel, schimbând cadrul legis-lativ din domeniu, vine în ajutorul tuturor investitorilor din industrie, nu doar în sprijinul celor de la «Mechel»".
Compania care a preluat cele cinci active româneşti - "Mechel East Europe Metallurgical Division" SRL şi combinatele "Ductil Steel" Buzău, "Mechel" Câmpia Turzii, "Mechel" Târgovişte, "Laminorul "Brăila - este controlată de două persoane cu cetăţenie rusă - Svetalana Chumakova şi Victor Chumakov, părinţii Olgăi Chumakova - şeful reprezentanţei "Mechel" în România.
Olga Chumakova nu a dorit nici ieri să comenteze pe marginea tranzacţiei, subliniind că va reveni în scurt timp cu un comunicat.
Activele deţinute de corporaţia rusă în România aveau bugetate pentru acest an pierderi de 2,4 miliarde ruble (circa 60 milioane euro), a menţionat Evgeny Mikhel, directorul general al "Mechel", în comunicatul în care a anunţat vânzarea, adăugând: "Această tranzacţie reprezintă încă un pas în implementarea strategiei revizuite a «Mechel», cu scopul de a dezvolta liniile de producţie cheie şi de a renunţa la activele care nu se încadrează în profilul de bază al grupului. Am anunţat anterior intenţia de a ieşi din sectorul producţiei de oţel în Europa, care produce pierderi constant atât în prezent, cât şi în viitorul apropiat. Nu numai că are un impact negativ asupra rezultatelor financiare şi fluxului de numerar ale grupului, dar creşte costurile alternative, ceea ce nu ne putem permite în timp ce investim în proiecte miniere promiţătoare (...) Având în vedere pierderea de 2,4 miliarde ruble planificată pentru activele din România în 2013, această tranzacţie va avea un efect financiar simţitor pentru acţionarii noştri. Fluxul de numerar astfel deblocat va fi utilizat pentru activităţile noastre operaţionale, precum şi pentru scăderea gradului de îndatorare a companiei".
Societatea bucureşteană are un capital social vărsat de 99.979 lei şi activează în domeniul comerţului de maşini şi echipamente.
• "Mechel" a transferat combinatul de la Târgovişte către "Mazur Investments Limited", acum şase zile
Combinatul de la Târgovişte a fost preluat de la "Mazur Investments Limited", care a intrat în posesia a 86,6034% din capitalul social al "Mechel" Târgovişte printr-o majorare de capital făcută de "Mechel International Holdings" GmbH, prin aport în natură, în data de 15 februarie 2013, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori abia în data de 19 februarie, zi în care a fost făcut şi anunţul de vânzare a tuturor celor cinci active.
Acesta arată că "Mazur Investments Limited" este o firmă înregistrată în Cipru.
Reprezentanţii Consiliul de Administraţie (CA) al "Mechel" Târgovişte l-au schimbat pe Yury Gushchin din funcţia de preşedinte al CA, locul său fiind ocupat, acum, de rusul Oleg Shvedakov.
Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte a fost preluat în 2002 de firma "Conares Trading", înregistrată în Elveţia, care a devenit ulterior parte a grupului metalurgic rus "Mechel".
Producţia este oprită, la Târgovişte, încă de anul trecut şi rămâne oprită şi în luna februarie, angajaţii fiind în şomaj tehnic.
• Blănculescu: "Cei de la «Mechel» au acţionat conform filozofiei ruseşti în afaceri"
Ceea ce se întâmplă, acum, la "Mechel" înseamnă o relocare a activităţii, este de părere Ionel Blănculescu, opinând că uzinele "Mechel" nu mai au niciun viitor în ţara noastră, întrucât nu mai au piaţă de desfacere.
"Din punctul meu de vedere, «Mechel» este istorie. Situaţia economică din întreaga Europă duce la dispariţia pieţei de desfacere a produselor fabricate în aceste combinate. Nu mai suntem competitivi pe piaţa europeană".
Domnia sa ne-a spus că cei de la "Mechel" au acţionat conform "filozofiei utilizate de ruşi în afaceri: "Filozofia rusească în afaceri presupune un gen de transfer continuu de pe o afacere pe alta. Ei, acum, se pare că se concentrează pe o mare afacere din domeniul resurselor minerale şi, în acest scop, au renunţat la o serie de active din mai multe ţări".
Corporaţia "Mechel OAO" dezvoltă, printre altele, un proiect de 2,86 miliarde dolari, care presupune exploatarea zăcământului de cărbune cocsificabil din Elga şi construcţia căii ferate care va lega acest zăcământ cu Magistrala Baikalo-Amurskaia, din Rusia. Acest proiect este unul strategic, prioritar pentru "Mechel", fiind unul dintre cele mai mari programe implementate în Rusia de o companie privată.
Proiectul minier situat în partea de sud-est a regiunii Iakuţia din Rusia este amintit şi în hotărârea Consiliului de Administraţie al "Mechel OAO" care a avut loc în data de 21 septembrie 2012, în cadrul căreia, printre altele, a fost adoptată decizia de vânzare a unor active deţinute de Grup.
În toamna anului trecut, "Mechel" a oprit temporar producţia din cadrul combinatelor de pe piaţa noastră, "din cauza preţurilor nefavorabile de pe pieţele europene ale oţelului, legate de creşterea preţurilor pentru deşeuri feroase şi de cererea slabă pentru produse finite", potrivit unui comunicat al companiei.
Grupul are nevoie de lichidităţi pentru a-şi reduce datoriile, care se ridică la peste 9 miliarde euro.
"Mechel" s-a confruntat cu probleme în rambursarea creditelor, dar şi cu reducerea masivă a preţului acţiunilor la bursa de la Moscova, ceea ce a antrenat şi scăderea ratingului său de HSBC, "Goldman Sachs", "Societe Generale", "Moody's" şi "Credit Suisse", conform presei străine.
"Mechel" a primit, astfel, calificativul de "investiţie nerecomandată".
Corporaţia rusă a cumpărat combinatele de la statul român în 2003, printre angajamentele asumate numărându-se realizarea de investiţii tehnologice în valoare de 16,5 milioane de euro.
1. El Dorado for Investment
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 21.02.2013, 13:45)
Cu ani in urma o stire trecea neobservata (bineinteles nu si de mine) in presa austriaca. O anumita firma se retragea din Romania pentru ca acolo costurile cu protectia sociala erau cele mai scazute relativ la toate firmele care faceau parte din concernul respectiv.Cine va plati pentru acei minunati lucratori? Tanarul si curajosul, pardon fascinantul Vitto ...