Ponta, Duvăz şi Ursache au devenit acţionari în clubul de fotbal "FC Naţional"

Darius Porumboiu
Ziarul BURSA #Companii / 16 august 2004

În declaraţiile lor de interese nu figurează însă noile deţineri

Victor Ponta susţine că nu a ştiut că asociaţia "FC Naţional" s-a transformat în societate comercială şi că a primit 1% din club

În primăvara anului trecut, preşedintele PSD Adrian Năstase le-a cerut membrilor partidului de guvernămînt să renunţe să se mai implice în activitatea unor cluburi de fotbal. Clubul FC Naţional s-a înfiinţat în 1993, cînd Cornel Dinu, pe atunci preşedintele clubului, a schimbat denumirea echipei din "FC Progresul". Clubul în asociere cu BNR a construit stadionul din Parcul cu Platani, Banca Naţională fiind şi principalul finanţator, pînă în 1998, cînd acţionar principal devine Sorin Ovidiu Vîntu. După scandalul SOV, Vîntu nu mai susţine echipa, iar, în 2002, clubul rămîne fără apă, gaze şi electricitate. În acel moment, antrenor principal este numit Cosmin Olăroiu care, pentru a salva clubul, investeşte circa 800.000 de dolari. Gino Iorgulescu, preşedintele clubului, încearcă să vîndă echipa, însă din cauza datoriilor negocierile eşuează. Surse apropiate clubului susţin că, după ratarea vînzării, pentru a scăpa de datorii, Gino Iorgulescu constituie o nouă societate şi jucătorii sînt puşi să semneze noi contracte cu clubul. În 2003, vicepreşedintele Dinamo, Gigi Neţoiu, investeşte, împreună cu "Vincon" Vrancea, 300.000 de dolari în "FC Naţional". Din motive necunoscute, în această vară, Neţoiu se retrage de la "FC Naţional".

Trei miniştri din Cabinetul Năstase - Victor Ponta, Bogdan Niculescu-Duvăz şi Mircea Ursache - riscă să fie sancţionaţi, fiindcă nu şi-au actualizat declaraţiile de interese, conform legii 161/2003, care îi obligă pe demnitari să declare, în termen de 30 de zile, orice modificări survenite în deţinerile lor de capital. Pe 23 iunie, doar la trei zile după ce PSD a pierdut alegerile locale, cei trei importanţi membri ai partidului de guvernămînt au devenit acţionari-fondatori ai societăţii "Fotbal Club Naţional 2000" SA, care administrează echipa din Parcul cu Platani, liderul la zi din Divizia A. Acţionarul majoritar al noii societăţi este Gino Iorgulescu, cu 91%, restul capitalului social fiind împărţit de către nouă persoane fizice, printre care şi cei trei miniştri nominalizaţi.

Victor Ponta spune că nu a ştiut că fosta asociaţie "FC Naţional" s-a tranformat în societate pe acţiuni. "Eram într-adevăr membru în asociaţie, alături de Bodgan Niculescu-Duvăz şi Mircea Ursache, însă nu ştiu nimic de societatea pe acţiuni", ne-a precizat Victor Ponta. Declaraţia sa pune într-o lumină ciudată modul în care s-a constituit această societate şi ridică o întrebare: cine a vărsat banii pentru constituirea capitalului social, în locul celor trei demnitari? Nici Gino Iorgulescu, preşedintele executiv al clubului, nici Cosmin Olăroiu, managerul clubului, nu au putut fi contactaţi ieri ca să comenteze modul în care s-a constituit această societate. Victor Ponta spune că va opera imediat în declaraţia sa de interese faptul că a devenit acţionar al clubului de fotbal: "În declaraţia mea de interese este trecut doar faptul că sînt membru în asociaţia «FC Naţional». Acum că mi-aţi spus că deţin şi 1% din club, chiar mîine o să operez modificarea". Nici declaraţia de interese a lui Mircea Ursache nu cuprinde modificarea respectivă, în document menţionîndu-se doar că este membru în fundaţia "FC Naţional". În schimb, declaraţia lui Bogdan Niculescu-Duvăz nu cuprinde nici măcar acest din urmă aspect, ministrul pentru relaţia cu partenerii sociali menţionînd doar că este acţionar cu 0,02% din Societatea de Gaz şi Electricitate, şi că nu a primit niciodată dividende.

Nici Bogdan Niculescu-Duvăz nu a putut fi contactat ieri ca să comenteze modul în care a devenit acţionar fondator în "FC Naţional 2000" şi de ce acest lucru nu apare în declaraţia sa de interese, datată la 23 iulie 2004, la fix o lună de la înregistrarea noii societăţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb