Actualizare 10:45 Ponta: "Respingerea cotelor obligatorii de refugiaţi este o greşeală. Mi-o asum, alături de preşedinte"
Ţara noastră a greşit atunci când a votat în Consiliul JAI, alături de Ungaria şi Slovacia, împotriva cotelor obligatorii de refugiaţi, a declarat premierul Victor Ponta, luni seară, spunând că îşi asumă această greşeală, alături de preşedintele Klaus Iohannis, potrivit unor surse din presă.
"Cred că acel episod a trecut şi cred că am învăţat că în Europa nu trebuie să fii neapărat cu Ungaria împotriva celorlalţi şi trebuie să înţelegi ce poţi să câştigi", a spus premierul, luni seară, la o emisiune a postului de televiziune B1 TV.
La intervenţia moderatorului, care i-a spus că a afirmat că a fost o greşeală faptul că România a votat în Consiliul JAI împotriva cotelor obligatorii de imigranţi, Ponta a replicat: "Da, mi-o asum şi eu alături de preşedinte. Eu, ministrul de Interne. Am fost mai mulţi acolo, am discutat destul de mult".
Întrebat de ce s-a ajuns la această greseală, premierul a spus că a contat foarte mult şi presiunea mediatică.
"Cred că a contat foarte mult şi presiunea mediatică. A anunţat preşedintele ceva, cred că îi era greu să dea înapoi", a adăugat Victor Ponta.
(A.L.)
-------
Victor Ponta a declarat, luni, că România se pregăteşte pentru primirea refugiaţilor care vor fi repartizaţi ţării noastre conform cotei obligatorii şi, potrivit primului-ministru, aceştia vor ajunge în ţară "în perioada următoare", el menţionând totodată că statul român va acorda un ajutor Serbiei, transmit surse din presă.
Premierul Victor Ponta a declarat, la postul de televiziune B1 Tv, întrebat fiind când vor ajunge în ţară primii refugiaţi, că sunt aşteptaţi "în perioada următoare", adăugând că "e posibil" ca până la sfârşitul anului să ajungă în România familii de refugiaţi, dar nu are o dată când va începe efectiv transferul imigranţilor.
"Încă nu avem aceste date, e posibil ca, până la sfârşitul anului, un număr de familii să intre în ţară", a arătat premierul, adăugând că în România s-au făcut două tabere pentru refugiaţi la Timiş şi "se caută facilităţi", principala problemă fiind că aceştia trebuie integraţi.
"Avem două tabere în Timiş pentru refugiaţii ce vor veni prin cotă. Am căutat facilităţi de cazare. Problema e că, dacă primesc statutul de refugiaţi, ei sunt cetăţeni egali cu noi, doar că nu au voie să voteze. În rest, au voie să meargă unde vor, nici măcar nu pot să-i ţin în România dacă nu vor, au dreptul să meargă la spital, teoretic, problema e că nu au card de sănătate, teoretic au voie la şcoală, practic nu au fişe şcolare, teroretic au voie să muncească, practic nu le recunosc studiile. Nici nu pot să-şi deschidă cont în bancă", a mai spus premierul.
"Cea mai mare greşeală e să-i ţii în tabere permanente. Nu au condiţii, cheltuielile sunt foarte mari. Acum ne-am dat seama că din 2006 noi alocăm 3 lei pe zi şi 60 de bani de cheltuială. E jenant şi ruşinos. Problema e să încerci să-i integrezi, să-i ajuţi să-şi găsească o locuinţă. Pe hârtie avem multe, în realitate nu avem această experienţă şi această cultură", a menţionat Ponta.
Şeful Executivului a vorbit şi despre trierea refugiaţilor, despre care a spus că se face, potrivit acordurilor internaţionale, de către autorităţile din prima ţară în care aceştia ajung, însă şi România va avea un cuvânt de spus în privinţa celor care vor fi repartizaţi ţării noastre.
"Avem un cuvânt de spus: participăm cu nişte criterii. Vreau să fie foarte clar, nu va exista un criteriu de religie, să ne ducem noi să spunem cine e creştin, cine e musulman, cine e budist. Se pune doar problema de a fi din ţări care într-adevăr sunt în conflict - Siria, Irak, Afghanistan - şi se pune problema de a avea familii", a subliniat Ponta.
Mai mult, prim-ministrul a anunţat că statul român va acorda un ajutor Serbiei pentru gestionarea crizei refugiaţilor.
"Cred că poimâine (miercuri n.r.) o să dăm un ajutor. Ne-au cerut vecinii noştri sârbi un ajutor. O parte (dintre refugiaţi n.r.) sunt în Serbia, o parte sunt la graniţa Turciei cu Grecia. La Edirne e o tabără de câteva zeci de mii de oameni pe care turcii nu îi lasă să plece. O parte au trecut Croaţia mai departe şi cei mai mulţi s-au dus în Suedia, Germania, Austria", a subliniat premierul.
1. Penibilitate maxima, de rasul lumii...
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 07.10.2015, 00:11)
Imi este asa de rusine cu acest om si cu cei care se huzuresc in actualul guvern, ca ma gandesc cum de-l mai suporta familia. Pardon, pe dl. Ponta il suporta, ca dl.Sarbu i-a luat locul d-lui Vacaroiu, ca functie in serviciul secret binecunoscut, avand ca functie publica pe cea a d-lui Vacaroiu. Deci, maurul Ponta si-a facut datoria, maurul Ponta poate sa plece... Intrebarea, noi cu cine votam? Cu actualii fosti FSN-isti sau cu fostii actuali ofiteri? Problema este, noi votam cu ei, dar tara cine o dezvolta? Ca strainii au problemele lor, incercand sa opreasca caderea pietelor internationale si a economiei in general. Noi ai cui mai suntem? Adica, noi, cand mai mirosim si noi a bruma de constructie de infrastructura? Nu de alta, insa ramanem ca intotdeauna in urma istoriei si nu din cauza strainilor, ci din cauza lipsei noastre de intelepciune, a noastra a cetatenilor ramasi in tara. Ca cei din straintate au facut si ei ce-au putut, au fost scanteia, au schimbat balanta, dar noi acum de ce o re-inclinam in favoarea tradatorilor de tara? De ce nu iesim acum sa obligam hotia sa plece si sa incercam sa punem in locul ei niste "dilentantisti" necunoscatori in ale spionajului, al manipularii si al coruptiei? Ce ne opreste? Cine ne-ar opri?