Raportul de ţară al Comisiei Europene privind Justiţia a rămas un instrument birocratic, total depăşit, care o dată pe an sau o dată la şase luni mai foloseşte la o bătălie politică, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele PSD, Victor Ponta, ministru pentru Relaţia cu Parlamentul.
Potrivit Agerpres, domnia sa a explicat: "Raportul de ţară are foarte puţină relevanţă faţă de ceea ce se întâmplă în Justiţia din România. Se spune acolo că s-au înregistrat progrese, dar România trebuie să rămână în continuare monitorizată. Nu se spune până când, de ce, dacă lucrurile merg bine, de ce anume mai suntem monitorizaţi, iar dacă merg rău, ce anume mai trebuie să facem".
Ponta a spus că, din păcate, în 2005, Justiţia a încăput pe mâna ministrului Monica Macovei şi "a unor medici din străinătate", însă tratamentul pe care aceştia i l-au administrat "s-a dovedit falimentar", aflându-se, azi, într-o situaţie mult mai gravă.
Victor Ponta a precizat: "Rămânem pe acelaşi tratament, vorbim din nou despre DNA, care are activitate foarte bună, deşi nimeni din România sau de la Bruxelles nu poate să spună care sunt rezultatele acesteia, tăcând de o lună şi jumătate în cel mai mare scandal în care a fost implicat un membru al Guvernului actual. Raportul spune că ANI e foarte bun, (...) ne laudă că au fost adoptate Codurile civil şi penal, însă am constatat că nimeni de la Bruxelles nu a citit ce scrie în acestea".
Vicepreşedintele social-democrat consideră că Raportul Comisiei Europene, care urmează să fie dat publicităţii astăzi, "nu menţionează un cuvânt despre problemele reale al Justiţiei româneşti", care ţin de faptul că instanţele şi parchetele nu au bani să funcţioneze, iar magistraţii nu şi-au primit sporurile salariale.
Vicepreşedintele PSD a explicat: "Ar trebui să ne intereseze mai mult decât părerea unor experţi destul de birocraţi despre ce ar trebui să facem. Toată Justiţia înseamnă numai anticorupţie şi numai anticorupţie la nivel înalt, eventual împotriva lui Adrian Năstase, atât este toată Justiţia în acest raport"
Ponta a reamintit că, în cadrul şedinţei de luni a liderilor coaliţiei guvernamentale, ministrul Finanţelor a fost mandatat să găsească o soluţie rapidă pentru asigurarea cheltuielilor administrative ale Justiţiei.
De asemenea, Ponta a afirmat că liderii coaliţiei au solicitat stoparea "unui discurs, cu totul şi cu totul greşit, prin care o parte a societăţii este învrăjbită împotriva magistraţilor".
"Nu va exista Justiţie în România atâta vreme cât nu vom avea magistraţi bine pregătiţi, bine plătiţi şi responsabili", a conchis vicepreşedintele PSD.