PONTA: "Reducerea CAS poate fi menţinută timp de 8 ani, dacă se recuperează datoriile"

IOANA POPA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 iunie 2014

"Reducerea CAS poate fi menţinută timp de 8 ani, dacă se recuperează datoriile"

Update 17:50 MFP: "Guvernul a aprobat reducerea CAS, la propunerea Ministerului"

Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Finanţelor Publice, proiectul de lege privind reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor de asigurări sociale plătite de către angajator, măsură care se va aplica începând cu data de 1 octombrie 2014, transmite un comunicat al MFP.

Astfel, potrivit proiectului de lege, se diminuează cotele plătite de angajatori în funcţie de condiţiile de muncă pentru contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii de la 20,8% la 15,8% pentru condiţii normale de muncă, de la 25,8% la 20,8% pentru condiţii deosebite de muncă şi de la 30,8% la 25,8% pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă.

"Este cea mai consistentă diminuare a contribuţiilor de asigurări sociale aplicată pentru angajator, într-o singură etapă, în ultimii 14 ani. Aplicarea acestei măsuri va contribui la atragerea investiţiilor şi la stimularea muncii în România. Reducerea poverii fiscale asupra forţei de muncă va susţine crearea de noi locuri de muncă, generând efecte economice pozitive atât pentru companii, cât şi pentru salariaţi. În esenţă, stimularea ocupării forţei de muncă este cea mai bună formă de protecţie socială şi de creştere a veniturilor individuale, în linie şi cu recomandările Comisiei Europene", a afirmat Ioana-Maria Petrescu, ministrul Finanţelor Publice.

De asemenea, prin utilizarea sumelor relativ disponibilizate se vor asigura surse suplimentare pentru investiţii cu impact asupra creşterii economice. Totodată, se asigură condiţii pentru o îmbunătăţire a performanţelor de competitivitate ale sectorului privat, în condiţiile în care România devine mai competitivă prin costuri comparativ cu ţările din jur.

Impactul bugetar estimat pentru aplicarea reducerii CAS pentru ultimul trimestru al acestui an este de 850 de milioane de lei. Pentru anul 2015, impactul bugetar al aplicării acestei măsuri este de 4,8 miliarde de lei.

Impactul aplicării reducerii CAS va fi compensat pentru anul 2014 din veniturile încasate suplimentar din impozitul pe construcţii, faţă de sumele estimate. Astfel, sumele declarate de către operatorii economici pentru taxa pe construcţii speciale este de 1449 mil. lei, iar la primul termen de plată s-au încasat 710,4 mil lei, în condiţiile în care s-a estimat că în 2014 se vor încasa 488 de milioane de lei din impozitul pe construcţii.

În anul 2015, impactul aplicării acestei măsuri va fi compensat prin: creşterea veniturilor bugetare încasate de către ANAF ca urmare a aplicării măsurilor de eficientizare a sistemului de colectare; îmbunătăţirea sistemului de colectare a impozitelor şi taxelor ce vizează recuperarea arieratelor fiscale înregistrate de contribuabilii mijlocii. De asemenea, modificările survenite asupra Legii insolvenţei nr. 85/2006 vor permite recuperarea debitelor curente şi diminuarea volumului arieratelor.

Alte măsuri de compensare a aplicării reducerii CAS în 2015 vizează:

- Operaţionalizarea completă a Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală;

- Dezvoltarea analizei de risc generalizată la nivelul întregii activităţi de administrare fiscală, în baza informaţiilor de natură fiscală despre contribuabili, precum şi dezvoltarea aplicaţiilor informatice în vederea efectuării de analize ale rezultatelor acţiunilor de inspecţie fiscală, în scopul confirmării criteriilor de risc şi a furnizării de informaţii pentru analizele de risc viitoare;

- Intensificarea verificărilor la persoanele fizice cu averi mari, conform Codului de procedură fiscală, şi relansarea campaniei de notificare prin transmiterea de scrisori către contribuabilii ce prezentau riscul de nedepunere a declaraţiei de venit din străinătate;

- Întărirea controlului vamal;

- Continuarea simplificării accesului contribuabilului la propriul dosar fiscal prin crearea posibilităţii de accesare a informaţiilor privind propriile obligaţii fiscale (S.M.S., e-mail) şi a plăţii electronice a acestora (card, S.M.S.) către Trezorerie;

- Continuarea simplificării declaraţiilor fiscale precum şi dezvoltarea declarării electronice;

- Implementarea procedurilor şi dezvoltarea unui sistem informatic pentru realizarea schimbului automat de informaţii cu statele membre UE începând cu anul 2015 în conformitate cu prevederile Directivei 2011/16/UE.

- Creşterea pe termen mediu a obligaţiilor la bugetul general consolidat ca urmare a efectelor de multiplicare economică determinate de această măsură, ce decurg din creşterea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă.

România va respecta prevederile regulamentului privind consolidarea supravegherii poziţiilor bugetare şi supravegherea şi coordonarea politicilor economice, CE 1466/1997, referitor la reducerea deficitului bugetar pentru atingerea obiectivului pe termen mediu în anul 2015.

Anterior dezbaterii şi adoptării de către Guvern, proiectul de lege a fost suspus consultărilor în Comisia de Dialog Social şi în CES. Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere şi aprobare Parlamentului.

---

Update 14:50 Surse: Proiectul legii de reducere a CAS a fost aprobat de Guvern

Proiectul legii de reducere a contribuţiilor de asigurări sociale, cu 5 puncte procentuale de la 1 octombrie, a fost aprobat, astăzi, de Guvern şi va fi trimis la Parlament, au declarat pentru presă surse oficiale.

Premierul Victor Ponta a precizat anterior că proiectul va fi discutat, azi, de Guvern şi trimis cât mai rapid la Parlament, unde va fi adoptat de Senat în procedură de urgenţă şi de deputaţi la începutul lunii iulie.

------

Există posibilitatea susţinerii CAS pentru mai mulţi ani dacă se recuperează arieratele datorate către bugetul asigurărilor sociale, a declarat ieri, într-un comunicat, premierul Victor Ponta. În prezent, există 54,2 mii de contribuabili aflaţi în insolvenţă şi cu arierate către bugetul de stat în valoare de 41,91 miliarde lei. Primul-ministru Victor Ponta a anunţat că există surse clare pentru susţinerea reducerii CAS şi pentru anii următori, dacă se recuperează datoriile de la contribuabilii aflaţi în insolvenţă. În acest scop, este absolut necesară promulgarea noului Cod al insolvenţei, cerut şi de către mediul economic.

Victor Ponta susţine: "Avem o veste bună şi una proastă. Vestea bună este că, dacă vor fi recuperate cele aproape 40 de miliarde de lei datorate de contribuabilii aflaţi în insolvenţă către ANAF, reducerea CAS cu 5 p.p. la angajator poate fi menţinută pentru o perioadă de aproximativ 8 ani, la un cost bugetar de 4,8 miliarde de lei pe an al acestei măsuri.

Vestea proastă este că, în prezent, există un blocaj în ceea ce priveşte Codul Insolvenţei, care încă nu este promulgat. Dacă ar fi promulgat, nu ar mai exista discuţii cu privire la sustenabilitatea CAS nu doar pentru anul acesta, dar şi pentru viitor. De aceea am cerut astăzi (nr. Ieri) CCR să transmită preşedintelui motivarea în cazul Legii Insolvenţei, astfel încât acesta să promulge actul normativ. Este bine pentru economie şi este bine pentru buget să avem cât mai rapid promulgată noua lege. Sper că preşedintele nu va căuta niciun tertip să nu promulge legea, după ce va primi motivarea Curţii. A venit timpul să spunem stop celor care au folosit procedura insolvenţei pentru a nu îşi plăti datoriile".

Din date publice, este confirmat faptul că, la finalul lunii apilie, erau 54,2 mii contribuabili aflaţi în procedura insolvenţei, care aveau arierate către ANAF în valoare de 41,91 miliarde lei. Cele mai mari arierate înregistrate de contribuabili se datorează bugetului de stat (29,7 miliarde lei) şi bugetului asigurărilor sociale (8,99 miliarde lei). De asemenea, către bugetul asigurărilor sociale de sănătate se înregistrează arierate de 2,29 miliarde lei. Din cele 41,9 miliarde de lei arierate înregistrate de către contribuabilii aflaţi in insolvenţă, la masa credală au fost înscrise arierate în valoare de 36 miliarde de lei, în jur de 86% din total.

Premierul Ponta a acuzat existenţa unei "neglijenţe grave" pe traseul Curtea Constituţională-Preşedinţie

Premierul Victor Ponta a transmis, ieri, o scrisoare preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, în care arată că netransmiterea către preşedintele Traian Băsescu a deciziei privind Legea insolvenţei, procedură care să permită promulgarea actului, generează neîncasarea unor venituri bugetare considerabile.

Şeful Guvernului aminteşte că, în 21 mai, Curtea, cu unanimitate de voturi, a respins ca neîntemeiată obiecţia de neconstituţionalitate asupra unor dispoziţii din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, formulată de către deputaţi PNL, şi arată că, potrivit Constituţiei, actul normativ trebuie promulgat de către preşedintele ţării în cel mult zece zile de la primirea deciziei CC, prin care i se confirmă constituţionalitatea.

"În acest context, netransmiterea către preşedintele României a deciziei Curţii Constituţionale prin care s-a respins excepţia de neconstituţionalitate a unor dispoziţii din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, inclusiv a considerentelor deciziei, este de natură să genereze neîncasarea unor venituri considerabile către bugetul de stat. Îmi exprim convingerea că, din această perspectivă, veţi dispune măsurile corespunzătoare pentru ca decizia Curţii Constituţionale să producă efectele prevăzute de lege", afirmă Ponta în scrisoare.

Premierul Ponta a acuzat, recent, existenţa unei "neglijenţe grave" pe traseul CC-Preşedinţie şi a unui "circuit de interese" care blochează Codul insolvenţei, el arătând că le va scrie lui Traian Băsescu şi Augustin Zegrean pentru a-i ruga să urgenteze promulgarea acestui act normativ.

Ponta a spus că în 2013 Guvernul a aprobat prin OUG noul Cod al insolvenţei, iar CC a transmis că este foarte bună legea, dar este necesară adoptarea prin lege, în Parlament. "Deci au trecut câteva luni în care evazioniştii s-au bucurat foarte tare. S-a aprobat prin Parlament, dar a fost contestată de colegii liberali, adică exact cei care făcuseră OUG când erau la guvernare. Am înţeles şi asta. Au trecut patru săptămâni, se împlinesc poimâine, de când CC în unanimitate a respins contestaţia PNL şi totuşi Codul insolvenţei nu este promulgat. Eu pot să cred aici ori că este vorba despre o neglijenţă gravă, pentru că sunt patru săptămâni în care noi nu putem să încasăm bani la bugetul de stat, fie că e ceva mult mai rău decât atât", a precizat Ponta, citat de Mediafax.

El a arătat că preşedintele Traian Băsescu spune că nu poate promulga legea pentru că nu a primit motivarea de la CC, în timp ce CC precizează că nu a avut timp să scrie motivarea. "Noi facem rost de bani dacă acest circuit de interese care a blocat modificarea Legii insolvenţei anul trecut şi care blochează şi azi, când vorbesc, reuşim să-l rupem şi de acolo o să obţinem foarte mulţi bani care să acopere şi CAS şi alte lucruri", a spus Ponta.

Întrebat ale cui sunt interesele pe care le apără Băsescu, Ponta a răspuns: "Ştiţi foarte bine că preşedintele şi anul trecut a ieşit să apere un trust de presă, care e în insolvenţă şi care îl apără pe domnia sa. Am înţeles. Am făcut proiectul de lege, l-am adoptat, s-a făcut de către PNL contestaţie, că acuma trustul trecuse la PNL, s-a respins, şi avem patru săptămâni de când nu reuşim. Am făcut toate procedurile aşa cum ne-a cerut şi domnul preşedinte Băsescu, şi CC".

Ponta a spus că atât el personal cât şi ANAF caută în fiecare zi legea în Monitorul Oficial ca să o aplice şi să strângă bani la buget. "Vorbesc de datorii de miliarde de lei la bugetul de stat ale acestor comapanii care sunt de ani de zile în insolvenţă, dar funcţionează foarte bine fără să plătească taxe şi impozite şi eu nu găsesc legea. Între CC şi preşedinte nu reuşim să o găsim. O să trimit o scrisoare preşedintelui CC, preşedintelui României, rugându-i să promulgăm odată Codul insolvenţei. Asta e cea mai important măsură de strâs bani la buget", a mai spus Ponta.

Zegrean: Motivarea deciziei CC privind insolvenţa, în cel mult 30 de zile de la data pronunţării

Motivarea deciziei din 21 mai privind Legea insolvenţei, prin care se constata că este constituţională, se redactează în cel mult 30 de zile de la data pronunţării, arată preşedintele CC, Augustin Zegrean, în răspunsul dat premierului, după ce acesta i-a trimis ieri dimineaţă o scrisoare.

Preşedintele Curţii Constituţionale (CC), judecătorul Augustin Zegrean, arată în răspunsul la scrisoare premierului Victor Ponta că în şedinţa din 21 mai, Plenul CC, cu unanimitate de voturi, a respins ca neîntemeiată obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că mai multe prevederi din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi ale legii, în ansamblul său, sunt constituţionale, în raport de criticile formulate.

Decizia este definitivă şi general obligatorie, arată preşedintele CC, în răspunsul la scrisoare.

"Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul Deciziei numărul 283 din 21 mai 2014. Potrivit dispoziţiilor art.60 alin.(1) teza a doua din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, termenul de redactare a actului jurisdicţional este de cel mult 30 de zile de la data pronunţării", Augustin Zegrean.

Preşedintele Curţii mai precizează că, după redactare, decizia va fi comunicată preşedintelui României şi va fi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor a depus, în 22 aprilie, sesizarea la Curtea Constituţională, arătând că legea încalcă liberul acces la justiţie şi proprietatea, introduce o discriminare şi poate afecta industria. Sesizarea PNL a vizat 15 articole din proiectul de lege.

Deputatul PNL Theodor Nicolescu declara atunci că prin accesul la buletinul procedurilor de insolvenţă, pe internet, se poate vedea dacă s-a admis o cerere de deschidere a procedurii de insolvenţă sau că există un raport al administratorului judiciar, însă nu există niciun fel de detaliu gratuit cu privire la ce s-a discutat şi s-a dispus în cauza respectivă.

Reducerea CAS va avea un impact negativ mediu anual de 4,409 miliarde lei, în următorii 5 ani

Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale va avea un impact negativ asupra bugetului general consolidat calculat la o medie anuală de 4,409 miliarde lei, în următorii cinci ani, se arată în motivarea la proiectul de Lege pentru modificarea Codului Fiscal, publicată de Ministerul Finanţelor. În 2014, impactul este estimat la minus 850 milioane lei, în 2015 la minus 4,86 miliarde lei, în 2016 la minus 5,206 miliarde lei şi în 2017 şi 2018 la minus 5,564 miliarde lei.

Conform proiectului de act normativ, citat de Agerpres, cotele plătite de angajatori, în funcţie de condiţiile de muncă, pentru contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii vor fi diminuate la 15,8% pentru condiţii normale de muncă, 20,8% pentru condiţii deosebite de muncă şi 25,8% pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă. În prezent, cotele sunt de 20,8%, 25,8% şi, respectiv, 30,8%.

Această modificare va determina, conform motivării, "creşterea fondurilor rămase la dipoziţia angajatorului, surse care pot fi folosite pentru crearea de noi locuri de muncă, contribuind astfel la creşterea bazei de calcul a contribuţiilor sociale". De asemenea, va duce la creşterea numărului de contribuabili, implicit la eficientizarea raportului contribuţii/beneficiari şi a mesei de impunere, respectiv creşterea veniturilor asupra cărora se aplică contribuţia, va stimula mediul de afaceri şi va reduce rata efectivă de taxare a muncii.

Impactul social va fi "crearea de noi locuri de muncă, diminuarea fenomenului muncii neformalizate şi implicit asigurarea prestaţiilor acordate din sistemele de asigurări sociale (servicii medicale, indemnizaţii pentru boală şi maternitate, indemnizaţii de şomaj, pensii)".

În motivare se mai menţionează că impactul negativ generat de această măsură va fi compensat pe anul 2014 din veniturile încasate suplimentar din impozitul pe construcţii, care a fost proiectat pentru anul 2014 în valoare de 488 milioane lei, a fost declarat în valoare de 1,449 miliarde lei şi a fost încasat la primul termen de plată în sumă de 710,4 milioane lei. Anul viitor, impactul negativ va fi compensat prin creşterea veniturilor bugetare încasate ca urmare a implementării de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a măsurilor de eficientizare a sistemului de colectare a veniturilor bugetare şi de creştere a gradului de conformare voluntară, atât la declarare cât şi la plată. Compensarea va veni, potrivit iniţiatorilor proiectului de Lege, şi din creşterea pe termen mediu a obligaţiilor la bugetul general consolidat ca urmare a efectelor de multiplicare economică determinate de această măsură, ce decurg din creşterea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă. (A.G.)

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Am putea spune si noi ca daca se recupereaza tot ce au furat politicienii , inclusiv cei din guvernarea de astazi , se poate mentine si doua sute de ani aceasta reducere .

    De ce au fost deranjati?Saraci nu mai pot dormi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb