Ponta se grăbeşte să dea ajutor de stat industriei

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 3 aprilie 2014

Ponta se grăbeşte să dea ajutor de stat industriei

Premierul Victor Ponta vrea ca ţara noastră să fie printre primele din Europa care să aplice schema de exceptare a marior consumatori de la susţinerea energiei regenerabile.

Domnia sa a declarat, la debutul şedinţei de Guvern de ieri: "Vreau să îl rog pe domnul ministru Constantin Niţă, ca pe 8 aprilie, când se publică regulamentul Comisiei Europene privind sprijinul pentru marii consumatori, să aibă grijă ca ţara noastră să încerce să aplice, în continuare, printre primii din Europa, la toate schemele prin care să îi sprijinim pe cei care creează locuri de muncă şi plătesc taxe către buget".

Schema de sprijin la care se referă primul ministru este un ajutor de stat permis de Uniunea Europeană pentru industria mare consumatoare de energie electrică. Conform draft-ului regulamentului european publicat în iarnă, industria cu risc de relocare şi mare consumatoare de energie, precum aluminiul, siderurgia, metalurgia, va fi scutită de plata a 85% din costurile cu energia verde, până în 2017.

În ţara noastră, cei mai mari combatanţi ai generosului sistem de sprijin pentru energia verde au fost Alro Slatina şi Arcelor Mittal Galaţi. ANRE (reglementatorul pieţei de energie) estimează că, în condiţiile actuale privind evoluţia dezvoltării sectorului de producere a energiei electrice din surse regenerabile, impactul certificatelor verzi în factura consumatorului final va fi de circa 35 de lei/MWh. Astfel, dacă Uniunea Europeană aprobă României acordarea acestor ajutoare, marii consumatori vor plăti doar 5,25 de lei/MWh pentru cota obligatorie de certificate verzi.

Industria s-a plâns că nu poate transfera costurile cu energia verde către cumpărători întrucât "joacă" într-o economie globală, unde sunt în competiţie cu ţări din afara UE.

Ieri, Victor Ponta a mai spus că efectul măsurilor adoptate privind energia electrică (n.r. amânarea tranzacţionării unei părţi din certificatele verzi şi "îngheţarea" cotei obligatorii) începe să se vadă deja şi că "avem o scădere cu 3% a impactului preţurilor pe energie".

Premierul a continuat: " Şi, la fel la gaze. Domnul ministru Răzvan Nicolescu m-a informat că oricum nu avem un impact major din liberalizare şi că, în funcţie de distribuitori, cetăţenii din zona de sud a ţării chiar au o scădere a preţului la gaze şi cei din nord o creştere cu 1,5%".

În preţul final plătit de consumatori sunt incluse costurile cu achiziţia gazului propriu-zis (aici preţul a crescut), dar şi tarifele de transport, distribuţie şi furnizare. În cazul locuitorilor din sudul ţării, scăderea tarifului de distribuţie a atenuat din creşterea preţului gazului la producător, rezultând o scădere a preţului final din factură.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb