Pop: "Vom primi în scris răspunsul oficial al SRI despre informările privind infecţiile"

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 17 mai 2016

Pop: "Vom primi în scris răspunsul oficial al SRI despre informările privind infecţiile"

Georgian Pop: "Am pus toate întrebările care primează şi care există în spaţiul public şi vom primi răspunsuri aplicate pe toate aceste întrebări"

Tăriceanu: "Sunt suspiciuni că în spatele Hexi Pharma s-ar afla inclusiv un serviciu secret"

UNJR apreciază că valorificarea de către parchete a informărilor trimise de către SRI ar fi putut preveni şi evita îmbolnăvirea şi moartea a mii de români în ultimii 10 ani

Firma Hexi Pharma nu poate fi dizolvată

Preşedintele Comisiei de control SRI, Georgian Pop, a declarat ieri că urmează să primească răspunsul oficial al SRI despre informările privind infecţiile nosocomiale, afirmând că legislaţia ar trebui modificată astfel încât atunci când un beneficiar primeşte o informaţie să existe un feedback. Domnia sa a precizat că a cerut documentul în scris.

Georgian Pop a declarat, potrivit Mediafax: "'Mâine sau în zilele următoare, cel târziu, o să primim răspunsul oficial, adică documentul oficial la activitatea de control şi în mod normal o să fac declaraţii publice după ce primesc acest document, nu pot face înainte. (...) Fiind un subiect extrem de delicat şi de important, am preferat să aleg acest instrument, adică solicitarea unui document scris, să fie negru pe alb. Până primesc răspunsul oficial şi prezint concluziile în mod public pot să asigur că toate aspectele de controversă publică sunt trecute în conţinutul controlului pe care îl efectuăm şi practic răspunsul va fi pe toate aceste aspecte".

Deputatul PSD Georgian Pop a afirmat că a adresat SRI "'toate întrebările care primează în spaţiul public'': "Acestea sunt aspectele de bază ale controlului. (...) Am pus toate întrebările care primează şi care există în spaţiul public şi vom primi răspunsuri aplicate pe toate aceste întrebări. Sunt toate întrebările şi toate aspectele care au fost sesizate în spaţiul public, cu precizarea - acest fenomen nedorit şi negativ al infecţiilor intraspitaliceşti este un aspect de interes de nişă pentru SRI, pentru că până la urmă este dreptul constituţional la sănătate, adică nu reprezintă decât un aspect de nişă. Dar pot spune că, aşa cum a comunicat şi SRI, şi o să dau eu mai multe detalii după ce primesc răspunsul oficial, a fost cunoscut acest fenomen şi factorii sau beneficiarii legali au fost informaţi".

Domnia sa a susţinut că trebuie modificată legislaţia astfel încât dacă un beneficiar legal, dacă primeşte o informaţie, "'să aibă şi un feedback''.

Întrebat dacă miniştrii care ignoră informările SRI ar trebui să răspundă penal, Georgian Pop a răspuns: "Cu siguranţă, şi în urma consultărilor de la Cotroceni există o comisie mare, din care fac parte membrii tuturor partidelor politice, şi ne propunem ca în această perioadă, după campania electorală, în vară, în toamnă, să discutăm updatarea legilor securităţii naţionale şi practic viitorul Parlament să-şi asume legiferarea unui pachet extrem de important a tot ceea ce înseamnă legislaţie pe securitate naţională. Cu siguranţă, acest aspect trebuie reanalizat şi cred că trebuie să găsim o formulă de echilibru în care un beneficiar legal, dacă primeşte o nouă informaţie, să aibă şi un feedback. Dar aici trebuie să vedem exact cum punem din punct de vedere juridic această chestiune. Dar cred că în pachetul de modificare a legilor siguranţei naţionale şi acest aspect trebuie discutat şi legiferat. Eu pledez pentru o formulă echilibrată, pe model nord-atlantic, adică un beneficiar, un ministru sau un preşedinte de Consiliu Judeţean care primeşte o informaţie să aibă un feedback".

Comisia de control SRI a solicitat serviciului să precizeze de când avea datele privind posibilitatea unor infecţii intraspitaliceşti, când au informat prima dată beneficiarii, care sunt aceştia şi dacă au răspuns, a declarat, în urmă cu o săptămână, vicepreşedintele Comisiei de control, Marius Popa.

"'În primul rând, Comisia de control asupra activităţii SRI a solicitat un răspuns ca urmare a unei solicitări făcute de un ONG, ActiveWatch, solicitare care conţinea trei întrebări care erau adresate comisiei şi pe care le-am retransmis SRI. Noi am solicitat nişte informaţii suplimentare legate de acest scandal al infecţiilor intraspitaliceşti, respectiv am solicitat să ne spună de când aveau datele privind posibilele neregului care să faciliteze aceste infecţii, când au informat prima dată beneficiarii, care sunt beneficiarii şi câte informaţii au transmis fiecărui beneficiar şi, de asemenea, dacă au primit un răspuns din partea acestor beneficiari'', a anunţat deputatul PNL Marius Popa.

Comisia poate să trimită mai departe anumitor instituţii ale statutului răspunsul SRI şi să ceară verificarea autenticităţi acestui răspuns, a afirmat vicepreşedintele Comisiei de control asupra activităţii SRI, precizând că DNA sau procuratura ar trebui să verifice pentru că ei sunt singurii care pot să aibă acces la documentele interne ale SRI.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat ieri că există suspiciuni că în spatele firmei Hexi Pharma "s-ar afla inclusiv un serviciu secret", precizând că va solicita Comisiei de Supraveghere a Activităţii Serviciilor să verifice "dacă sunt anumite legături care duc sau nu la serviciile de informaţii din România".

Domnia sa a spus: "Evident că sunt nişte nereguli care s-au produs, este evident că practicile de liberă concurenţă, de liberă competiţie nu au fost respectate, sunt suspiciuni că în spatele acestei firme s-ar afla inclusiv un serviciu secret care foloseşte firma ca sursă de venituri, deci e un paravan comercial de fapt pentru alte activităţi, lucru care iarăşi nu este normal. Ştiţi că în România e o veche discuţie dacă serviciile de informaţii e bine sau e neindicat să facă activităţi comerciale. Nu există transparenţă, nu putem să ştim dacă e ceva de genul acesta, deci ar trebui mai multe măsuri luate şi în primul rând e obligaţia Guvernului să ia aceste măsuri. O să discut şi cu colegii noştri din PSD, una din ideile pe care le am este de a cere Comisiei de Supraveghere a Activităţii Serviciilor să verifice dacă aceste informaţii au un fundament sau nu în ceea ce priveşte firma Hexi Pharma, dacă sunt anumite legături care duc sau nu la serviciile de informaţii din România".

UNJR solicită CSM să comunice public ce au făcut parchetele cu informările de la SRI despre Hexi Pharma

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a solicitat luni plenului CSM să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru a verifica şi comunica public modul în care parchetele au valorificat "datele şi informaţiile" primite în ultimii zece ani de la SRI privind posibile fapte penale care implicau firma Hexi Pharma.

Potrivit unui comunicat al UNJR, citat de Agerpres, informările au vizat fapte "referitoare inclusiv la posibile licitaţii trucate şi diluarea de mii de ori a dezinfectanţilor vânduţi spitalelor".

"SRI a recunoscut într-un comunicat public din data de 9 mai 2016 că numai în ultimii cinci ani a trimis beneficiarilor legali peste 100 de informări despre «chestiuni legate de fenomenul infecţiilor nosocomiale intraspitaliceşti», informări în care «au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanţii utilizaţi la nivelul unităţilor spitaliceşti din ţară». (...) Din comunicatul SRI menţionat reiese evident că acesta a luat la cunoştinţă despre «date şi informaţii din care se indica pregătirea sau săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală». SRI însuşi face legătura de cauzalitate între diluarea dezinfectanţilor şi infecţiile nosocomiale, infecţii care conduc la îmbolnăviri şi decese", se arată în comunicat.

UNJR apreciază că valorificarea de către parchete a informărilor trimise de către SRI ar fi putut preveni şi evita îmbolnăvirea şi moartea a mii de români în ultimii 10 ani.

"Medici şi pacienţi, deopotrivă, sunt îngroziţi că de 10 ani au folosit apa pe post de dezinfectanţi în spitale, motiv pentru care, în mod legitim, se naşte întrebarea ce a făcut justiţia în toţi aceşti ani pentru a preveni această situaţie înfricoşătoare pentru orice om care se internează în spital. (...) Rolul CSM de garant al independenţei justiţiei îi impune şi obligaţia de a prezerva încrederea publicului în justiţie", se menţionează în comunicat.

UNJR a solicitat CSM ca, după efectuarea verificărilor, să comunice câte date şi informări legate de posibila activitate infracţională a firmei Hexi Pharma a trimis SRI către parchete în ultimii 10 ani, spre ce structuri de parchet s-au trimis aceste date şi informări, când au fost transmise şi dacă au fost deschise dosare penale în urma acestora şi care e stagiul dosarelor.

"Investigaţia de presă a scos la iveală nu doar posibile acte de corupţie extinse pe o lungă perioadă de timp, ce ar intra în competenţa DNA, dar şi acte cu consecinţe extrem de grave şi pe termen lung privind viaţa şi sănătatea cetăţenilor români, fapte a căror investigare intră în competenţa altor parchete. Acest gen de fapte nu poate fi ignorat, trecut cu vederea sau minimalizat. (...) Dincolo de ancheta penală demarată în ultimele zile, fiecare cetăţean are dreptul să ştie cum au acţionat instituţiile în raport cu competenţele ce le revin, pentru a preveni sau combate rapid faptele ce au ieşit la iveală acum în urma unei investigaţii jurnalistice", se mai arată în comunicatul UNJR.

Judecători: Firma Hexi Pharma nu poate fi dizolvată

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au decis să admită cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind lichidarea societăţii Hexi Pharma, firmei fiindu-i interzisă dizolvarea, reducerea capitalului social sau înstrăinarea activelor, hotărârea nefiind definitivă.

Decizia Judecătoriei Sectorului 5 arată: "Admite cererea Parchetului. Dispune faţă de Hexi Pharma, pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, următoarele măsuri preventive de la 16 mai până la 14 iulie inclusiv: interdicţia iniţierii procedurii de dizolvare sau lichidare, suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare, interdicţia fuziunii, divizării sau reducerii capitalului social, interzicerea înstrăinării activelor, interzicerea plăţilor şi transferurilor băneşti, cu excepţia celor necesare pentru plata utilităţilor şi a salariilor, interzicerea producerii şi comercializării de produse biocide".

Cererea procurorilor a fost înaintată instanţei după ce firma Hexi Pharma a anunţat miercuri că a demarat deja procedurile legale pentru închidere şi că îşi va retrage toate produsele de pe piaţă, precizând că în urma rezultatelor anunţate în legătură cu produsele companiei, firma îşi cere scuze public.

Produsele biocide Hexi Pharma prezintă diferenţe în concentraţii între valoarea declarată şi cea măsurată, arată primele teste oficiale anunţate de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Victor Strâmbu, acesta precizând că produsele vor fi retrase, iar compania a fost amendată cu 40.000 lei.

La data de 10 mai, pe rolul Tribunalului Bucureşti a fost înregistrat un dosar prin care firma solicită intrarea în insolventă, prima şedinţă de judecată fiind stabilită pentru 17 mai. Potrivit informaţiilor care apar în cererea de insolvenţă, firma Hexi Pharma ar avea datorii de 23.426.229 lei.

Augustin Lazăr: Procurorii de caz vor aprecia când se va lua o măsură în dosarul Hexi Pharma

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat luni că în dosarul Hexi Pharma se va lua o măsură atunci când va fi considerat momentul oportun de către procurorii de caz.

"Probele care au fost administrate de colegi se va aprecia tot de către ei, care va fi momentul oportun, din punct de vedere tactic, pentru a lua o anumită măsură sau alta în cauză", a afirmat Lazăr, la sediul CSM.

Întrebat dacă a primit informări de la SRI privind cazul Hexi Pharma, Lazăr a precizat că aceasta este o chestiune punctuală care va fi comunicată de colegii care se ocupă de dosar, dar la momentul "considerat necesar".

"Este important să avem o anchetă efectivă în cauză, o anchetă care să dea rezultatele pe care toţi le aşteptăm, pentru aceasta trebuie să avem încredere în colegii noştri procurori care coordonează o echipă mare de poliţişti care lucrează. După cum aţi văzut, a fost o acţiune de 150 de poliţişti în toată ţara, există resurse substanţiale care au fost alocate în aceste cauze şi trebuie să avem încredere că vor reuşi să clarifice cauza şi respectând şi principiul prezumţiei de nevinovăţie", a spus procurorul general.

Lazăr a adăugat că va fi dat un comunicat de presă foarte detaliat în acest sens. "Noi avem deja o sesizare, n-am putea spune în acest moment dacă a fost cam târzie sesizarea, dar observăm tempoul în care se realizează ancheta, adică într-un termen rezonabil noi vom realiza o anchetă efectivă şi vom putea clarifica aceste lucruri", a explicat Augustin Lazăr.

Compania Hexi Pharma a fost pusă sub urmărire penală de procurorii Parchetului General pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, în dosarul dezinfectanţilor diluaţi din spitale.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Comisia de control a SRI este subordonata conducerii SRI.

    Degeaba incearca sa salveze aparentele. Pana acum, daca ar fi fost o adevarata comisie de control, i-ar fi chemat de mult la ordine!

    Ce mare secret de stat sunt aceste substante dezinfectante?!? 

    serios? controlorul sri. in loc sa ii cheme pe sefi pt explicatii, el cere document scris, sa il faca din vorbe departamentul de comunicare al sri. penibil

    nici daca faceau concurs, nu gaseau pe unul mai praf decat Georgian Pop ca sa "controleze" SRI-ul. unde e mintea omului astuia? SRI trebuie chemat la audieri publice, nu sa dea in scris. nu cred ca exagerez ca toata tara vrea sa afle ce naiba s-a intamplat cu informarile, ce au facut autoritatile si cum de am ajuns in halul in care aflam de la un jurnalist de la o publicatie sportiva despre aceste nereguli?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb