Portugalia nu exclude naţionalizarea companiei aeriene TAP şi a altor companii afectate de coronavirus

C.B.
Internaţional / 14 aprilie 2020

Portugalia nu exclude naţionalizarea companiei aeriene TAP şi a altor companii afectate de coronavirus

Portugalia ar putea fi nevoită să naţionalizeze compania aeriană TAP şi alte companii afectate de impactul economic al pandemiei de coronavirus, a declarat marţi premierul Antonio Costa, transmite Reuters.

TAP a fost parţial privatizată în anul 2015 iar statul portughez deţine în prezent o participaţie de 50%. Restul acţiunilor sunt deţinute de consorţiul privat Atlantic Gateway, condus de antreprenorul brazilian David Neeleman, şi angajaţii TAP care deţin un pachet de 5%.

"Nu putem exclude necesitatea de a naţionaliza TAP şi alte companii care sunt absolut esenţiale pentru ţară. Nu putem risca să le pierdem", a declarat premierul Antonio Costa pentru cotidianul Observador. "Aceasta este o criză sanitară care se transformă într-o criză economică şi nu o putem lăsa să se înrăutăţească", a adăugat premierul portughez.

Luni seara, ministrul portughez de Finanţe, Mario Centeno a spus şi el că naţionalizarea TAP ar putea fi o opţiune. "Cu siguranţă nu vom elimina nicio posibilitate. TAP se confruntă cu provocări unice, însă sunt multe modalităţi prin care putem interveni iar naţionalizarea poate fi una din aceste modalităţi", a spus Centeno, care este şi preşedintele Eurogrupului.

Luna trecută, TAP a anunţat că va concedia, temporar, 90% din angajaţii săi în contextul în care pandemia de coronavirus a paralizat transportul aerian de pasageri. TAP a încheiat anul 2019 cu pierderi nete de 106 milioane de euro iar în luna februarie în presa germană au apărut informaţii potrivit cărora Lufthansa şi United Airlines analizau o posibilă preluare în comun a TAP.

Premierul Antonio Costa a recunoscut că au existat companii interesate de TAP adăugând însă că în acest moment acest interes a fost suspendat deoarece toate companiile aeriene se gândesc cum să facă faţă pandemiei şi nu la noi investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dupa cum ma asteptam, marele plan incepe cu nationalizarea marilor companii.. un lucru intr-un fel normal.

    In Romania ma astept la nationalizari imediate in sectorul energetic si banci, acolo unde s-au petrecut principalele abuzuri la consumatori (vezi OUG 114 /2018, care a impus taxe pe lacomie acestor companii) principiul fiind acelasi.  

    Karl Marx e printre noi.. bantuie. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb