Acţiunile "Aerostar" Bacău (simbol bursier ARS) au urcat, ieri, cu 6,5%, la 5,24 lei/unitate, evaluarea companiei pe bursă ajungând la maximul istoric - de 797,93 milioane de lei, după ce compania americană Raytheon a anunţat că a emis o cerere de ofertă către societatea băcăuană, pentru a obţine mai multe informaţii despre piesele care ar putea fi fabricate la Bacău pentru radarul Patriot, parte din sistemul de rachete Patriot.
Titlurile ARS se află pe un trend ascendent, în ultima perioadă, consemnând o creştere de 28,1%, în ultimele şase luni, şi cu 43,4%, în ultimul an, conform datelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Aurel Cazacu, proprietarul firmei "Criabo Defense&Security", a comentat: "Anunţul Raytheon este un lucru foarte bun, pentru Aerostar şi alte companii autohtone din domeniu. Partenerii americani, chiar dacă nu au obligaţie să facă off-set (n.r. compensaţie obligatorie cerută de guverne străine în schimbul achiziţiei unor sisteme de arme şi servicii aferente), încearcă să coopereze cu industria românească.
Aceste rachete sunt echipamente militare complexe, care au nevoie de asistenţă tehnică. Cea mai bună uzină de la noi, care poate să facă acest lucru, este Aerostar.
După ce sunt livrate aceste rachete, ele intră în sistemul militar şi este nevoie de cooperare pe partea logistică şi mentenanţă, ele trebuie să funcţioneze 24 din 24 de ore. Nu există noţiunea de rateu, pentru că este vorba de securitatea României, care reflectă şi securitatea pe flancul estic al NATO".
Domnia sa consideră că ne putem aştepta, în perioada următoare, la concretizarea unui contract cu Aerostar, dar şi la afaceri pentru alte societăţi româneşti, şi pe alte echipamente.
Raytheon se află în prezent în proces de negociere pentru semnarea de noi memorandumuri cu mai multe companii româneşti.
Vicepreşedintele pe apărare integrată antiaeriană şi anti-rachetă din cadrul diviziei Raytheon Sisteme Integrate de Apărare, Tom Laliberty, a declarat: "Această cerere de ofertă este o oportunitate pentru Aerostar de a furniza componente atât pentru sistemele Patriot destinate României, cât şi pentru inventarul global de sisteme Patriot. Peste 220 de unităţi Patriot aflate în proprietatea a 14 naţiuni, inclusiv România, reprezintă o piaţă foarte mare şi o oportunitate de export foarte bună pentru industria de apărare românească".
În octombrie 2017, Raytheon a semnat cu Aerostar un acord de colaborare privind producţia şi mentenanţa sistemelor Patriot achiziţionate de România.
În decembrie, ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat că România a făcut plata pentru primul sistem de rachete Patriot. Fifor a subliniat că Armata Română nu face shopping cu banii de la buget, în contextul în care încearcă să aducă sume cât mai mari în industria de apărare printr-o cooperare cât mai strânsă la nivel industrial cu producătorii de armament, conform news.ro.
Costul de achiziţie a primului sistem Patriot se ridică la 910,1 milioane de dolari americani, inclusiv TVA, iar valoarea totală estimată a contractului este de 4,64 miliarde de dolari, inclusiv TVA.
Soluţia Patriot de la Raytheon reprezintă un sistem tactic antiaerian şi anti-rachetă, care oferă protecţie împotriva unui număr de ameninţări, inclusiv aeronave, rachete tactice balistice, rachete de croazieră şi vehicule aeriene autonome.