Electricite de France (EDF), cea mai mare companie de utilităţi din Franţa, va lansa un proces de reorganizare în data de 28 mai, când reuniunea Consiliului de Administraţie va analiza renaţionalizarea activităţilor nucleare ale grupului, conform unei surse din interiorul EDF, citată de Reuters, care confirmă informaţiile publicate în acest sens de ziarul Le Parisien.
Sursa a subliniat că acest proiect va fi prezentat ulterior, în data de 7 iunie, celor aproximativ 200 de directori din fruntea companiei şi în 20 iunie - organizaţiilor sindicale.
În acest context, acţiunile EDF au înregistrat o creştere de peste 3% ieri, pe piaţa din Paris, deşi oficialii companiei nu au confirmat cele spuse de sursa amintită.
Guvernul francez, care deţine 83,7% din acţiunile EDF, analizează de mai mult timp o restructurare a companiei în ideea de a izola operaţiunile din domeniul energiei nucleare, care sunt volatile, de restul activităţilor.
Autorităţile au în plan ca operaţiunile nucleare ale EDF să revină sub controlul statului fără să fie preluate participaţiile deţinute de minoritari la alte activităţi ale companiei.
EDF operează 58 de reactoare nucleare şi realizează aproximativ 75% din producţia de electricitate a Franţei. Însă, în ultima vreme, compania a fost afectată de desele opriri ale reactoarelor din motive de securitate şi în plus trebuie să facă investiţii de aproximativ 55 de miliarde de euro pentru modernizarea centralelor nucleare.
Conform Le Parisien, planul EDF, denumit Project Hercules, va implica crearea unui nou holding care va deţine activităţile nucleare ale EDF, distribuţia en-gros de electricitate şi, posibil, hidrocentralele.
În noiembrie 2018, guvernul francez informa că ia în considerare majorarea deţinerii statului la EDF şi posibila creare a unei noi companii-mamă, cu subsidiare.
Conform Le Parisien, printre instituţiile financiare care lucrează la mai multe scenarii de restructurare a EDF se numără Societe Generale, JPMorgan Chase & Co., UBS, Oddo şi Natixis.