POTRIVIT INSIDE PARADEPLATZ UBS explorează o fuziune cu Credit Suisse

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 septembrie 2020

UBS explorează o fuziune cu Credit Suisse

Dacă tranzacţia va avea loc, atunci va fi cea mai mare operaţiune de acest gen realizată de UBS în mai bine de două decenii

UBS Group AG şi Credit Suisse Group AG ar putea fuziona, preşedinţii primelor două mari bănci din Elveţia luând deja în considerare crearea unui gigant european de profil, conform informaţiilor apărute în presa străină.

O asemenea tranzacţie ar crea una dintre cele mai mari instituţii financiare din Europa şi ar susţine eforturile ambelor bănci de a câştiga cote de piaţă importante în Asia. Conform Inside Paradeplatz, proiectul de fuziune a fost denumit "Signal" şi este condus de preşedintele UBS, Axel Weber, care negociază cu Urs Rohner, omologul său de la Credit Suisse.

Presa străină scrie că Weber l-a informat deja pe ministrul Finanţelor din Austria, Ueli Maurer, în privinţa planului de fuziune, pe care l-a adus la cunoştinţă şi Autorităţii Federale de Supraveghere a Pieţei Financiare.Totuşi, deocamdată, poziţia oficială a celor două bănci este că fuziunea UBS-Credit Suisse este "un zvon".

Inside Paradeplatz scrie că Axel Weber va fi preşedintele noii entităţi, dacă aceasta va fi creată, iar cineva din conducerea Credit Suisse va ocupa funcţia de director executiv (CEO).

Eventuala fuziune dintre UBS şi Credit Suisse va da naştere uneia dintre cele mai mari bănci de investiţii din Europa, totodată rivală pentru giganţii americani Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co. şi Wells Fargo & Co.Consultancy.eu scrie că Axel Weber ia în calcul realizarea fuziunii în 2021, operaţiune de care se ocupă societatea de consultanţă McKinsey & Co. Potrivit McKinsey, entitatea combinată "va pune în umbră tot ceea ce a existat în centrul financiar până acum".

Cu venituri anuale de peste 30 de miliarde de dolari, UBS Group este o bancă de investiţii multinaţională, iar Credit Suisse - cu venituri anuale ce trec de 24 de miliarde de dolari - este un administrator global de averi, bancă de investiţii şi furnizor de servicii financiare.

UBS are circa 70.000 de salariaţi la nivel mondial, iar Credit Suisse - 50.000. În ţara de origine, Elveţia, UBS numără 20.000 de angajaţi, iar Credit Suisse - 15.000. Potrivit consultancy.eu, eventuala fuziune dintre cele două bănci va genera disponibilizarea a 10%-20% din personalul pe care îl au aceste instituţii creditoare, împreună, la nivel mondial.

Dacă fuziunea se va materializa, atunci va fi cea mai mare operaţiune de acest gen realizată de UBS în mai bine de două decenii. Ultima fuziune care a implicat UBS a fost realizată cu Basler Bankverein, în 1997.

UBS şi Credit Suisse au mai luat în calcul, anterior, realizarea unei fuziuni, însă specialiştii spun că momentul actual este cel oportun pentru finalizarea unei astfel de afaceri, în condiţiile în care băncile din toată lumea sunt afectate de dobânzile mici şi de creşterea tendinţei de economisire.

Sergio Ermotti, UBS: "Consolidarea sectorului bancar european este inevitablă"

Consolidarea sectorului bancar european este "inevitablă", conform directorului executiv al UBS, Sergio Ermotti, care afirmă, citat de Reuters, că în utlimii doi ani, dezbaterea din Europa a fost prea concentrată pe instituţiile "prea mari ca să falimenteze" ("too big to fail"), în loc să fie acordată atenţie celor "prea mici ca să supvieţuiască sau să fie competitive".

În opinia sa, în contextul generat de pandemia de COVID-19, lucrurile sunt extrem de clare: consolidarea este inevitabilă.

Ermotti, care va fi înlocuit în noiembrie de fostul şef al băncii olandeze ING Groep NV, Ralph Hamers, afirmă că autorităţile de reglementare au fost vocale în ultimele luni cu privire la deschiderea către consolidare.

Amintim că, potrivit unei analize Citigroup Inc., cele mai mari bănci din Uniunea Europeană au avut pierderi din împrumuturi de cel puţin 23 de miliarde de euro (26,8 miliarde de dolari) în trimestrul al doilea din anul curent, după cele de 25 de miliarde de euro din primul trimestru. Însă, Luis de Guindos, vicepreşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), afirmă că cele mai multe bănci ale Uniunii Europene sunt suficient de puternice ca să supravieţuiască impactului crizei coronavirusului, doar că acestea trebuie să fie extrem de prudente atunci când distribuie dividende.

"Profiturile bancare nu ar trebui utilizate pentru plata dividendelor, ci pentru sprijinirea în continuare a împrumuturilor", spunea, în luna iulie, de Guindos, menţionând că rata medie a capitalului creditorilor europeni este de aproximativ 15%.

Profitul UBS a scăzut, cel al Credit Suisse a sporit în trimestrul al doilea din 2020

UBS a raportat, pentru trimestrul al doilea din acest an, un profit net de 1,23 miliarde de dolari, mai mic cu 11% faţă de acelaşi interval din 2019, din cauza problemelor cauzate de pandemie. Analiştii anticipau un câştig de 973 milioane de dolari.

Rezultatul include cheltuieli pentru pierderile din credite de 272 de milioane de dolari.

Venitul operaţional a ajuns la 7,4 miliarde de dolari, de la 7,5 miliarde de dolari în anul anterior.

Tot în trimestrul al doilea din anul curent, profitul net al Credit Suisse a sporit cu 24%, la 1,162 miliarde de franci (1,27 miliarde de dolari), în timp ce analiştii aşteptau numai 838,9 milioane de franci. Provizioanele pe care şi le-a constituit a doua mare bancă elveţiană în perioada menţionată au fost de 296 milioane de franci.

Veniturile băncii s-au situat la 6,2 miliarde de franci, comparativ cu 5,58 miliarde în trimestrul al doilea din 2019.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb