Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, a declarat, marţi, că fostul şef al SRI, George Maior, a confirmat faptul că SRI l-a informat pe preşedintele de la acea vreme, Traian Băsescu, cu privire la motivele pentru care Alina Bica trebuia refuzată în funcţia de procuror-şef al DIICOT.
Domnul Manda a spus: "Au fost discuţii punctuale dacă, în cazul doamnei Bica, s-a implicat domnia sa sau Serviciul. A spus că în cazul doamnei Bica existau nişte informaţii la nivelul serviciului, că, din câte îşi aminteşte, la iniţiativa SRI a fost informat preşedintele României, domnul Traian Băsescu, cu motivele pentru care ar trebui să fie respinsă propunerea doamnei Bica ca nominalizare la DIICOT".
De asemenea, Manda a mai afirmat că Maior a fost întrebat şi despre implicarea sa sau a Serviciului în numiri în funcţii sau respingeri în diferite funcţii atât în Guvern, cât şi în unităţile de parchet sau instanţe, acesta negând orice implicare: "A spus că nu s-a implicat SRI, nu s-a implicat domnia sa, iar dacă s-a întâmplat vreodată să-şi exprime opinia, şi-a exprimat un punct de vedere, dar acesta nu a fost în calitate de director al SRI, ci un punct de vedere al domniei sale, conform percepţiilor domniei sale".
În septembrie 2015, fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop au fost trimişi în judecată pentru luare de mită şi respectiv complicitate la dare de mită, pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, acuzat de dare de mită.
Anchetatorii susţin că, în schimbul banilor primiţi, Alina Bica ar fi determinat înlocuirea procurorului de caz şi ar fi făcut presiuni asupra unui alt subordonat de-al său, pentru a fi pronunţată o soluţie de clasare în dosarul în care Horia Simu era urmărit penal.
• Manda: "Maior a confirmat lista de participanţi la evenimentele SRI, oameni din conducerea unităţilor de forţă, unităţi de parchet, Poliţie, unităţi de informaţii, instanţe, conducerea din partidele politice, persoane din Guvern"
Claudiu Manda a mai declarat marţi, că George Maior a confirmat faptul că mai multe persoane din conducerea unităţilor de forţă din România, de la unităţi de parchet, unităţi de poliţie, unităţi de informaţii, de instanţă, conducerea din partidele politice şi persoane din Guvern au participat la petreceri sau evenimente oficiale în sediile SRI, printre care Laura Codruţa Kovesi, Liviu Dragnea, Victor Ponta şi judecătoarea Livia Stanciu.
Domnia sa a spus: "A fost abordat un subiect legat de petrecerile sau evenimentele din sediile SRI. A confirmat aceste evenimente. Cu ocazia Zilei Naţionale a României, cu ocazia Zilei SRI sau cu ocazia zilelor de naştere sau de nume ale domniei sale sau ale domnului prim-adjunct (Florian Coldea - n.r.). A confirmat lista de participanţi. Noi am mai avut în cadrul comisiei astfel de nominalizări. Toate unităţile de forţă, conducerea unităţilor de forţă din România, de la unităţi de parchet, unităţi de poliţie, unităţi de informaţii, de instanţă, conducerea din partidele politice, persoane din Guvern. Unele dintre ele sunt apărute în spaţiul public ca persoane. Am reluat discuţia cu domnul Maior dacă au fost. Le-a confirmat pe acestea, spunând că unele persoane au fost mai des, altele mai rar, dar că persoanele apărute în spaţiul public se confirmă că au participat, spunând că nu este nimic rău în acest lucru - să existe şi o discuţie informală şi o întâlnire informală între oameni care au relaţii formale şi instituţionale".
De asemenea, Manda susţine că la aceste evenimente au luat parte şi şefi ai STS, SIE, SPP, DGA, DGIP.
Manda a explicat că din declaraţiile lui Maior a reieşit faptul că aceleaşi persoane frecventau des întâlnirile de la sediile SRI: "Nu am stat să detaliem dacă există vreo diferenţă de la un an la celălalt. Au fost câteva dintre acestea care, a spus, au venit mai rar decât celelalte, dar mi-e greu acum să vă dau nume. A spus că au fost întâlniri la K2 şi T14 şi a fost întrebarea aceasta legată de tăierea porcului şi a spus că a fost o masă de Crăciun şi atât, pe care a confirmat-o că a existat. Cred că a confirmat şi domnul Dragnea şi doamna Kovesi participarea la acea masă de Crăciun".
• Maior: "Mi-am susţinut punctul de vedere în legătură cu legalitatea şi felul în care s-a transformat Serviciul într-o instituţie puternică a statului"
Ambasadorul român în SUA, George Maior, a declarat, ieri, după audierea în Comisia SRI, care a durat circa şase ore, că şi-a susţinut punctul de vedere în legătură cu legalitatea şi felul în care s-a transformat Serviciul Român de Informaţii într-o instituţie puternică a statului.
Domnia sa a spus: "A trecut foarte repede (audierea - n.r.), a fost extrem de interesantă, extrem de detaliată. Ca mesaj general şi de interes, am spus şi la intrarea la aceste audieri, am venit cum am venit întotdeauna la audierile în Parlament în această comisie. Mi-am susţinut punctul de vedere în legătură cu legalitatea şi felul în care s-a transformat Serviciul într-o instituţie puternică a statului român, care a asigurat securitatea naţională şi a cetăţenilor ei şi faptul că mi-am îndeplinit mandatul sub umbrela strictă a legalităţii. În rest, au fost foarte multe întrebări legate de relaţia Serviciului cu Justiţia, dacă anticorupţia este o problemă de securitatea naţională, aşa cum a fost definită de CSAT, de întâlnirile cu membri ai Guvernului, oameni politici, de aserţiunile unor persoane care au venit la comisie în legătură cu presa".
Maior a spus, la intrarea în sala de audieri a Comisiei de control parlamentar a SRI, că el consideră că şi-a făcut datoria "foarte bine" în funcţia de director al serviciului, care a ajuns "una dintre cele mai respectate instituţii în comunitatea de servicii şi informaţii occidentală".
Claudiu Manda, a declarat, miercuri, că s-a solicitat SRI să transmită o notă secretă la care a făcut referire fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) Horia Georgescu în care erau vizate mai multe persoane, printre care Klaus Iohannis, la vremea respectivă primar al Sibiului. Manda a spus că, "surprinzător sau nu", informarea a plecat de la SRI către ANI chiar în ziua în care Klaus Iohannis devenea membru al Partidului Naţional Liberal, iar la trei zile după a preluat funcţia de prim-vicepreşedinte al formaţiunii.