Prăbuşirea pieţei imobiliare americane scumpeşte hârtia igienică

G.D.
Internaţional / 12 februarie 2023

Prăbuşirea pieţei imobiliare americane scumpeşte hârtia igienică

Preţurile la hârtie igienică au început din nou să crească iar de vină este prăbuşirea pieţei imobiliare din SUA, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Problemele de pe piaţa imobiliară americană au declanşat o criză în sectorul cherestelei, unde cotaţiile futures au scăzut cu peste 60% în ultimele 12 luni. În consecinţă, fabricile de cherestea au oprit activitatea. În Canada, cel mai mare producător mondial de cherestea, aproximativ o treime din capacităţile gaterelor au fost închise în provincia British Columbia.

Această diminuare a capacităţilor gaterelor a creat o undă de şoc pe lanţul mondial de aprovizionare cu hârtie, care depinde de un produs secundar generat de fabricile de cherestea. Acum lumea se confruntă cu o criză de celuloză, materia primă pentru produse precum hârtia igienică.

Costurile cu celuloza au crescut iar producătorii de hârtie igienică, precum Kimberly-Clark Corp., au majorat la rândul lor preţurile pentru a-şi consolida marjele. Potrivit firmei de cercetare NielsenIQ, preţurile cu amănuntul la hârtie igienică în SUA au crescut cu aproximativ 20% în perioada cuprinsă între luna iulie 2021 şi sfârşitul anului 2022.

Povestea hârtiei igienice demonstrează cât de dificil este pentru lanţurile globale de aprovizionare să îşi revină după şocurile care au bulversat pieţele de materii prime în ultimii ani. Volatilitatea crescută, problemele de logistică create de pandemie şi consecinţele invadării Ucrainei de către Rusia au creat fluctuaţii mari de preţuri şi probleme în aprovizionarea cu materii prime. Aceasta explică de ce inflaţia stimulată de ofertă este dificil de ţinut sub control.

În cazul cherestelei, piaţa a început să se prăbuşească după ce în 2021 a explodat până la un maxim istoric. Scădere a determinat producători precum West Fraser Timber Co. şi Canfor Corp. să reducă şi chiar să închidă operaţiunile în provincia canadiană British Columbia. Această regiune produce o celuloză premium utilizată la producţia de hârtie igienă de calitate ridicată. Canada este responsabilă pentru jumătate din producţia mondială de celuloză premium.

Producătorul brazilian de celuloză Klabin SA a confirmat joi că producătorii de celuloză din întreaga lume au majorat preţurile cu 30 de dolari pe tonă pe fondul problemelor de pe piaţă, de la 940 până la 970 de dolari pe tonă.

Consumatorii încearcă să facă faţă preţurilor mai mari la hârtie igienică prin trecerea la mărcile mai ieftine, cumpărarea unor pachete mai mici sau pur şi simplu reducând cantitatea utilizată. De exemplu, vânzările cu amănuntul de hârtia igienică Kimberly-Clark au scăzut cu 2,9% în perioada noiembrie-ianuarie, după ce compania a majorat preţurile cu 9,7%. Rivalul Georgia-Pacific LLC a înregistrat un declin similar.

O veste bună pentru consumatori este că la orizont se întrevăd semne de bun augur. Închiderea fabricilor de cherestea din Canada a creat, pentru moment, presiuni pe piaţa celulozei dar până la urmă impactul asupra preţurilor va fi echilibrat de un consum mai mic şi noi livrări din Europa de Nord, susţine Kevin Mason, de la ERA Forest Products Research.

Până la finalul acestui an, producătorii de celuloză din Suedia şi Finlanda vor adăuga noi capacităţi de producţie echivalente cu un milion de tone pe an, estimează Patrick Cavanagh, economist şef la Fastmarkets. Aceasta va contracara complet pierderile din Canada, chiar dacă închiderea fabricilor de cherestea din Canada va continua şi în acest an."Întrebarea care se pune acum este dacă va apărea o perioadă în care condiţiile de pe piaţă vor fi dificile, până când vor intra în funcţiune noile capacităţi", spune Cavanagh.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Iau astia hartia igienica de la gura oamenilor!

    1. Mancam mai putin (dam banii la inarmare si razboi)

      folosim mai putina hartie igenica,

      slava ukri 

      Ai tras concluzia ruseasca.

      Dragul meu, iti explic pentru a suta oara: nu Ucraina a invadat Ucraina , ci Rusia.

      Spune-mi daca nu intelegi, ca sa-ti explic ca la prosti. 

      Sa iti explic ca la prosti. Ucraina a macelarit minoritatea ruseasca timp de 8 ani din 2014 pana in 2021. ONU vorbeste de peste 10 000 de civili morti sau raniti in Donbas.

    Foarte ciudat! Pt ca odata cu prăbuşirea pieţei imobiliare, inflatie si tiparire de bani la greu, scade drastic si valoarea dolarului si deci creste substantial cantitatea de hartie igenica verde, ceea ce insemna ca hartia igenica ar trebui sa se ieftineasca!

    VESTE BUNA: vine primavara cu iarba si frunze proaspete, in ciuda virusilor si profitorilor.

    cel mai bine ar fi sa va uitati la domnul caruta cu bani el are “date factuale” si e super inteligent si bogat, oricum mult mai bogat decat isarescu, sau cel putin asa de arogant se da, e clar ca are un complex de superiotate, dar investiti fratilor in caramizi ca vine ciclul exploziei conform carutei cu bani

    Daca in Sua pretul hartiei igienice a crescut cu 20% din iulie 2021 pana la sfarsitul lui 2022, in Romania a crescut cu 100% de la 7 lei (baxul cu 8 role) la 14 lei.

    Acum abia daca mai gasesti aceste baxuri neparfumate la 14 lei, care sunt cele mai ieftine, gasesti baxurile parfumate care costa intre 25-35 lei. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb