Prăbuşirea preţurilor la carnea de pasăre i-ar putea falimenta pe crescători

Eli Roman
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 11 octombrie 2005

Primele estimări cu privire la reducerea vînzărilor vor fi realizate în cursul acestei săptămîni

Vînzările de carne de pasăre şi ouă pe piaţa internă au scăzut, în aceste zile, din cauza suspiciunii existenţei virusului gripei aviare, deşi nu avem o confirmare oficială în acest sens, ne-a declarat Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR). În prezent nu este cunos-cut procentul cu care s-au redus vînzările de carne de pasăre, primele cifre cu privire la această reducere urmînd să fie cunoscute după jumătatea săptămînii. Scăderea vînzărilor ar putea avea implicaţii şi asupra preţurilor de comercializare ale produselor. În mod normal, dacă cererea pentru aceste produse este mică, atunci şi preţurile lor vor scădea, consideră domnul Van, subliniind însă că "o reducere accentuată a preţurilor ar putea însemna falimentul crescătorilor de păsări".

"Cu siguranţă şi exportul va fi compromis în următoarea perioadă, pentru circa 30-45 de zile. Exporturile noastre anuale nu depăşeau 4.000 de tone, adică aproximativ 2% din totalul producţiei", a spus Van. Anul trecut exporturile de carne de pasăre au însumat 8.000 de tone. Pentru anul acesta exporturile au fost estimate la circa 16.000 tone. În aceste condiţii, previziunile specialiştilor cu privire la exporturi nu vor fi îndeplinite, apreciază Ilie Van. Domnia sa a mai menţionat că primele transporturi cu produse din carne de pasăre către pieţele externe urmează să plece săptămîna aceasta.

"Vom constata dacă sînt sau nu probleme la graniţă din acest punct de vedere, ţinînd cont de faptul că Bulgaria, Ungaria şi Polonia au luat deja măsuri unilaterale de stopare a exportului din ţările suspecte de existenţa virusului gripei aviare", a precizat preşedintele UCPR.

Cu toate acestea, firmele afiliate la UCPR nu exportă în aceste ţări, principalii parteneri fiind Olanda, Marea Britanie, Germania şi Grecia. "Uniunea Europeană nu a luat deocamdată oficial nici o măsură în această privinţă", a subliniat Ilie Van, preşedintele UCPR.

În opinia domnului Van, situaţia de pe piaţa internă nu ar trebui să favorizeze importurile de carne de pasăre, atît timp cît şi în cinci state din America, Asia şi Europa există focare de gripă aviară. "Dacă exită un recul pe piaţa internă nu văd de ce n-ar exista şi pe cea externă", afirmă Ilie Van adăugînd că, de regulă, consumatorul cumpără carnea din import pentru că este mai ieftină.

În aceste ultime zile pe piaţa internă s-a putut observa o uşoară scădere a consumului de carne de pasăre dar în acelaşi timp o creştere a cererii de produse obţinute în unităţile de abatorizate conforme din punct de vedere igienico-sanitare, spune Gheorghe Antochi, preşedintele societăţii "Agricola Internaţional" Bacău. "Consumatorul este mai atent la ceea ce cumpără, astfel agenţii economici care realizau produse prin cine ştie de garaje nu-şi vor mai vinde produsele", ne-a declarat domnul Antochi. Domnia sa spune că în următoarele zile este aşteptată o scădere a vînzărilor, alimentată şi de oprirea temporară a exporturilor. "Agricola" Băcău urma să exporte o cantitate de 100 de tone de carne de pasăre în Anglia, Franţa şi Germania, dar acum este aşteptată poziţia Autorităţilor Sanitar Veterinare din ţările amintite. "Decizia ţărilor din UE faţă de exporturile din ţara noastră va depinde de rezultatul analizelor din Anglia", mai spune domnul Antochi. În opinia domniei sale, reprezentanţii instituţiilor de specialitate de la nivelul ţării ar trebui să apară în mass-media şi să arate că nu există efecte asupra populaţiei dacă aceştia consumă carne şi produse de pasăre tratate termic.

Oficialii MAPDR şi cei ai ANSVSA au anunţat populaţia că nu există nici un pericol în privinţa consumului de carne de pasăre şi de ouă dacă acestea provin de la ferme autorizate şi certificate sanitar veterinar, populaţia fiind totuşi reticentă în consumul de astfel de prodise, în urma apariţiei suspiciunii evoluţiei gripei aviare.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb