Praga îşi intensifică acţiunile de a pune frână site-ului Airbnb şi altor platforme de închiriere, despre care autorităţile spun că alungă localnicii de pe piaţa imobiliară şi schimbă faţa cartierelor, notează Bloomberg.
Capitala Cehiei a aprobat recent un plan prin care solicită modificări legislative care să permită autorităţilor locale să restricţioneze închirierile de scurtă durată, să îmbunătăţească colectarea impozitelor şi să forţeze platformele să partajeze mai multe detalii despre utilizatorii săi, inclusiv numărul de oaspeţi în timpul unui sejur.
Oraşul cooperează cu guvernul şi va încerca să împingă schimbările prin parlament în acest an.
"Trebuie doar să putem contracara efectele nefavorabile ale avântului închirierilor pe termen scurt prin intermediul platformelor digitale pentru cetăţeni, fie că este vorba de cartiere pline de turişti, creşterea chiriilor sau lipsa de locuinţe", a spus Hana Kordova Marvanova, care a pregătit propunerea. "Din păcate, legislaţia actuală nu ne oferă mijloace pentru a aborda problema", a adăugat aceasta.
Praga a dezbătut ani de zile dacă va aplica reguli mai stricte pentru Airbnb.
Potrivit autorităţilor din Praga, problema a luat amploare în ultima perioadă din cauza închirierilor tot mai multe prin Airbnb şi a reclamaţiilor tot mai numeroase ale cetăţenilor cu privire la zgomot, deteriorarea clădirilor istorice şi creşterea chiriilor. De asemenea, oraşul se confruntă cu o criză a locuinţelor, deoarece apartamentele sunt scoase de pe piaţă de către proprietarii care au intrat în nebunia închirierilor pe termen scurt, tendinţă în creştere în toată Europa.
Airbnb a contestat acuzaţiile că sistemul său supraaglomerează piaţa locuinţelor şi îi îndepărtează pe localnici. Purtătoarea de cuvânt a companiei, Kirstin Macleod, a declarat că un studiu din 2018 realizat de Centrul Ceh de Analiză Economică şi de Piaţă a concluzionat că spaţiile de cazare Airbnb erau echivalente cu doar 1,8% din numărul total de locuinţe ale oraşului.
Cu toate acestea, compania ia "preocupările locale în serios", a spus ea într-un răspuns prin e-mail la întrebările adresate de Bloomberg şi este dispusă să colaboreze cu toate autorităţile din Praga şi de pe glob pentru a face viaţa la domiciliu viabilă şi în siguranţă.
Un alt studiu realizat în acelaşi an, realizat de Institutul de Planificare şi Dezvoltare din Praga, a arătat că până la 5% din toate apartamentele din cartierul vechi al capitalei şi 10% din zonele înconjurătoare sunt listate pe Airbnb. Aproximativ 80% din proprietăţile listate pe platformă sunt apartamente întregi, potrivit studiului.
Până în prezent, Praga nu a reuşit să reglementeze site-ul de închirieri, iar eforturi similare au eşuat anterior să obţină sprijinul parlamentarilor. Kordova Marvanova a mai spus că discuţiile anterioare cu Airbnb nu au adus niciun rezultat pentru oraş.
În prezent şi-a unit forţele cu Ministerul Dezvoltării Locale pentru a finaliza propunerile înainte de a merge la parlament.
În cazul în care modificările vor fi adoptate, platformele de tip Airbnb vor trebui să ofere municipalităţilor informaţii detaliate despre unităţile listate pe platforma sa, să împartă baza de date de gazde şi numărul de oaspeţi. Potrivit lui Kordova Marvanova, Praga a condus negocieri nereuşite cu Airbnb cu privire la furnizarea datelor.
De asemenea, oraşul propune să acorde drepturilor autorităţilor locale să interzică închirierea de apartamente întregi, spre deosebire de camere single, să limiteze numărul de zile închiriate sau să supună apartamentele închiriate la reguli mai stricte de securitate la incendiu.
Consiliul Praga a aprobat campania de a se alătura celor 10 oraşe europene - Amsterdam, Barcelona, Berlin, Bordeaux, Bruxelles, Cracovia, Munchen, Paris, Valencia şi Viena - care au semnat o scrisoare prin care îi cer Comisiei Europene să îşi actualizeze legile.