Preda, Voinescu şi Macovei au lansat o platformă cu 35 de idei pentru PDL

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 31 martie 2011

Cristian Preda, Sever Voines-cu şi Monica Macovei au lansat, ieri, pe blogurile personale, o platformă cu 35 de idei pentru ca PDL să devină "un partid popular modern". Platforma propusă de ei sub titlul "PDL - un partid popular modern. 35 de paşi necesari" cuprinde măsuri pe care, în opinia lor, partidul ar trebui să le ia pentru a se construi ca singurul partid de dreapta din ţara noastră.

Potrivit Mediafax, Cristian Preda, Sever Voinescu şi Monica Macovei atrag atenţia asupra necesităţii susţinerii de către PDL exclusiv a oamenilor competenţi pentru funcţii publice, dar şi ca partidul să-şi publice semestrial veniturile şi cheltuielile, care trebuie să fie "decente". "Avem nevoie de persoane care s-au distins deja în cariera profesională, nu de unele care sunt înregimentate tocmai pentru că nu au o formare solidă şi o carieră profesională consistentă", susţin Preda, Voinescu şi Macovei, care apreciază drept "crucială" punerea în funcţiune a departamentelor de specialitate ale PDL.

Preda, Voinescu şi Macovei subliniază, de asemenea, că transparenţa trebuie să vizeze atât fondurile de care dispune PDL, cât şi modul în care ele sunt cheltuite. În acest sens, PDL trebuie să fie iniţiatorul reformei sistemului de finanţare a activităţilor politice din România, după model german. În ceea ce-l priveşte, PDL va trebui să publice la intervale regulate informaţii despre veniturile şi cheltuielile partidului. "Este nevoie, de altminteri, ca finanţarea generală şi cheltuielile să fie decente, inclusiv în timpul campaniilor electorale", susţin aceştia.

Ei mai vor ca PDL să-şi asume o identitate de dreapta deschisă, care să includă orientarea liberală sau neoliberală, orientarea conservatoare.

Reducerea taxelor şi impozitelor

Cristian Preda, Sever Voinescu şi Monica Macovei mai susţin, în platforma lansată ieri, reducerea ca număr şi în cuantum a taxelor şi a impozitelor, un sistem de pensii sustenabil, astfel ca pensiile de stat să nu fie în pericol, dar şi salarii mărite până în 2012 pentru medici şi profesori.

Cei trei democrat-liberali propun diminuarea prezenţei statului în economie, care, în opinia lor, va avea un triplu efect: creşterea eficienţei, scăderea corupţiei şi depolitizarea unor decizii economice. Ei cer trecerea economiei de la o dezvoltare bazată pe consum la o dezvoltare bazată pe producţie.

Diminuarea poverii fiscale pe muncă

Preda, Voinescu şi Macovei susţin diminuarea poverii fiscale pe muncă, ca un prim pas al unei ample şi bine gândite politici de reducere a taxelor şi impozitelor, atât în cuantum cât şi în numărul lor.

Semnatarii platformei mai propun şi înscrierea în Constituţie a unui deficit bugetar maxim de 3%, precum şi elaborarea bugetului cu minimum 6 luni înainte de debutul anului fiscal şi consultarea cu autorităţile europene competente, pentru o sincronizare cu politicile ţărilor membre şi participarea la strategia "semestrului european" propusă de Comisia Eu-ropeană ca o nouă fază a integrării.

Preda, Voinescu şi Macovei se pronunţă şi în favoarea unei protecţii sociale ţintite, dar şi a unui sistem de pensii sustenabil, în virtutea căruia pensiile de stat să nu fie niciodată în pericol.

Ei susţin şi "restructurarea masivă a regiilor şi agenţiilor de stat, printr-un proces combinat de privatizare şi contracting out". În opinia lor, scoaterea regiilor şi a agenţiilor de stat din universul clientelar al partidelor este una dintre condiţiile reabilitării politicii în ochii cetăţenilor.

Combaterea evaziunii fiscale

Preda, Voinescu şi Macovei vor şi creşterea puterii statului în combaterea evaziunii fiscale, susţinând că "indisciplina financiară nu e o povară culturală de nedepăşit, iar rolul statului poate fi acela de a educa, prin exemplu, mediul economic".

Baza de calcul a salariilor personalului medical şi a celui din educaţie ar trebui - în mod ideal - să crească până în 2012 cu minimum 50%. Altfel, exodul medicilor va fi accelerat, iar şcolile vor fi abandonate de profesorii competenţi.

Preda, Voinescu şi Macovei mai susţin şi că întregul sistem al adminis-traţiei publice trebuie reformat şi raţionalizat. Informatizarea, concentrarea pe serviciul prestat cetăţeanului şi nu pe rigorile birocraţiei instituţionale, profesionalizarea, eficientizarea (prin introducerea unor standarde de cost) şi depolitizarea structurilor administraţiei ar trebui să fie ideile de bază ale reformei sistemului administrativ, susţin aceştia.

Cristian Preda, Sever Voinescu şi Monica Macovei susţin, în platforma lansată miercuri, limitarea - prin Constituţie - a susţinerii politice la miniştri şi secretari de stat, dar şi introducerea în legea fundamentală a obligaţiei ca alocările bugetare să fie distribuite echitabil în teritoriu.

Semnatarii vor şi eliminarea oricărei posibilităţi de ingerinţă a Parlamentului sau a altor instituţii publice în actul de justiţie referitor la un dosar care vizează un parlamentar sau un ministru, precum şi introducerea pentru parlamentari şi miniştri a interdicţiei de a exercita, în paralel cu mandatul, acele funcţii şi activităţi care pot duce la situaţii de conflict de interese, de pildă iniţierea unor proiecte de lege sau amendamente sau prin luarea unor decizii în interes personal sau clientelar contrar interesului public, întrucât activitatea în Parlament sau Guvern trebuie să fie dedicată exclusiv interesului public.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Mult prea tarziu pentru noi (si pentru voi). Voi ne-ati inselat si umilit iar noi v-am pus CRUCE pe vecie - la toti si la tot ce este portocaliu. Vreti sa reformati Romania iar voi nu ati avut capacitatea sa va detasati de Dictator si de Vaca blonda!!!!

    1. Acum mai puteti face un singur lucru bun pentru natiune - SA PLECATI DE AICI IN FRUNTE CU BETIVANUL SI FRATELE LUI TRAFICANTUL!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb