Prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, le-a solicitat joi angajaţilor termocentralei Mintia să reia lucrul şi să-şi respecte astfel obligaţiile legate de siguranţa Sistemului Energetic Naţional, dar şi contractul pe care unitatea de producţie îl are încheiat cu Primăria Deva pentru asigurarea apei calde populaţiei din municipiu, scrie g4media.
Prefectul arată că salariile angajaţilor de la termocentrala Mintia sunt plătite la zi, iar drepturile suplimentare prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă vor fi achitate "în cel mai scurt timp posibil".
"Este de neînţeles atitudinea negativă a angajaţilor de la Termocentrala Mintia, mai ales a celor calificaţi să repornească producţia, în condiţiile în care salariile sunt plătite la zi, iar conform discuţiilor dintre greviştii foamei şi reprezentantul guvernului în judeţul Hunedoara, prin care au încetat această formă de protest, drepturile suplimentare prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă vor fi plătite în cel mai scurt timp posibil. Prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, solicită de urgenţă Termocentralei Mintia să respecte contractul pe care îl are cu Primăria municipiului Deva şi să reia furnizarea apei calde", a transmis Prefectul Vasilică Potecă printr-un comunicat de presă, citat de Agerpres.
Termocentrala Mintia trebuia să repornească joi dimineaţa unul dintre grupurile energetice, însă o parte a salariaţilor au continuat protestul declanşat la începutul săptămânii trecute, solicitând plata unor drepturi băneşti întârziate de şase luni.
La solicitarea prefectului judeţului Hunedoara, conducerea Complexului Energetic Hunedoara a fost prezentă joi pentru discuţii cu protestatarii, însă aceştia au refuzat dialogul, precizează Prefectura.
Pe de altă parte, conducerea Sindicatului "Solidaritatea Hunedoara" a înaintat o sesizare, joi, la SRI şi DIICOT, în care arată că oprirea termocentralei Mintia a fost determinată iniţial de lipsa stocurilor de cărbune, după care angajaţii au declanşat un protest spontan determinat de nemulţumirile generate de neplata tuturor drepturilor băneşti, notează g4media.
"În tot acest timp factorii de decizie guvernamentali nu au încercat un dialog cu protestatarii. (...) Oprirea Termocentralei Mintia din lipsă de stoc de cărbune a lăsat cetăţenii municipiul Deva fără apă caldă, în plină stare de alertă, iar lipsa dialogului cu protestatarii a dus la prelungirea acestei stări", se susţine în sesizare.
Angajaţii termocentralei Mintia au refuzat să pornească, joi, instalaţiile de la un grup energetic, aşa cum era planificat, o parte dintre aceştia semnând tabele cu demisii în bloc.
Cele două sindicate din cadrul termocentralei au anunţat că nu sunt implicate în acest protest, el fiind asumat individual de către fiecare angajat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2020, 18:44)
Din pacate singura solutie ar fi trecerea grupurilor de pe carbune pe gaz. Costul productiei de energie electrica si termica pe carbune este prea mare si nu este rentabil.