Premier Energy Group raportează venituri normalizate de 534,8 milioane euro şi un profit net normalizat de 39,9 milioane de euro în prima jumatate a anului 2024

R.S.
Piaţa de Capital / 29 august 2024

Premier Energy Group raportează venituri normalizate de 534,8 milioane euro şi un profit net normalizat de 39,9 milioane de euro în prima jumatate a anului 2024

Premier Energy Group raportează venituri de 512,4 milioane de euro în primele şase luni ale anului 2024, o creştere de 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (YoY), cu venituri normalizate de 534,8 milioane de euro, o creştere de 21% YoY. EBITDA normalizată a înregistrat o creştere de 3%, ajungând la 53,2 milioane de euro, conform unui comuicat transmis redacţiei.

Jose Garza, CEO al Premier Energy Group, a declarat: "În prima jumătate a anului 2024, Premier Energy a înregistrat o creştere robustă în toate diviziile, în ciuda provocărilor din industrie. Atât volumele de furnizare a energiei electrice, cât şi cele de gaze naturale au înregistrat creşteri semnificative, de două cifre. Această creştere a fost determinată de achiziţii strategice, precum CEZ Vânzare şi un parc eolian de 18 MW, dar şi de extinderea organică, inclusiv în segmentul de gaze naturale, unde ne-am extins reţeaua de distribuţie, am crescut volumele furnizate şi numărul de clienţi. Am atins toţi indicatorii cheie de performanţă care se aflau sub controlul nostru. Modelul nostru de afaceri diversificat şi integrat vertical s-a dovedit a fi o strategie de succes în acest mediu complex. Ca parte a dezvoltării noastre continue, am adăugat 80 MW de capacitate eoliană şi 5 MW de capacitate solară după 30 iunie, menţinându-ne pe drumul cel bun pentru a atinge obiectivele noastre strategice", potrivit comunicatului.

În ceea ce priveşte principalele rezultate operaţionale, producţia din sursele de energie regenerabilă (RES) deţinute a înregistrat o creştere de 7%, determinată în principal de activele de generare recent achiziţionate şi dezvoltate. Această creştere a fost temperată de condiţiile de vânt mai puţin favorabile din România. Grupul a înregistrat, de asemenea, o creştere de 48% a cantităţii de energie electrică furnizată şi o creştere de 26% a cantităţii de gaze naturale furnizate, reflectând extinderea capacităţilor sale de furnizare de energie. Numărul de clienţi deserviţi de reţeaua de distribuţie a gazelor naturale a crescut cu 11%, consolidând astfel poziţia de piaţă a Grupului. În plus, odată cu achiziţia CEZ Vânzare, redenumită Premier Energy Furnizare, Compania a adăugat 1,3 milioane de clienţi de furnizare în portofoliul său de clienţi în creştere. Integrarea acestor noi clienţi este în desfăşurare şi se derulează conform planului. Operaţiunile din Moldova au performat conform aşteptărilor, contribuind pozitiv la rezultatele financiare generale.

Petr Stohr, CFO Premier Energy Group, a adăugat: "În ciuda unei pieţe de energie complexe şi volatile în prima jumătate a anului 2024, Grupul Premier Energy a înregistrat o creştere de 21% a veniturilor normalizate, ajungând la 534,8 milioane de euro, şi a menţinut o evoluţie stabilă a EBITDA pe o bază normalizată. Această performanţă reflectă rezilienţa modelului nostru operaţional integrat vertical şi diversificat. Deşi costurile dezechilibrelor de energie electrică, nesustenabil de ridicate, şi condiţiile de piaţă mai slabe au afectat o parte din profitabilitate, am gestionat eficient în prima jumătate a anului şi avem o poziţie financiară solidă, cu aproximativ 109 milioane de euro în capital de lucru net şi sold de numerar, ceea ce ne întăreşte convingerea că suntem bine poziţionaţi pentru a continua să stimulăm creşterea şi să implementăm strategia declarată în mod eficient."

Veniturile din segmentul de energie regenerabilă din România au înregistrat o scădere de 13%, ajungând la 87,4 milioane de euro. Acest segment a fost afectat de scăderea generală a preţurilor la energie electrică, de introducerea noii taxe de solidaritate pentru centralele de producţie de energie electrică începând din aprilie 2024 şi de reducerea producţiei eoliene în România. Segmentul recent achiziţionat de furnizare de energie din România a generat venituri de 78,6 milioane de euro în primele sale trei luni de apartenenţă la Grup, de la finalizarea achiziţiei în aprilie. Veniturile din activitatea de distribuţie şi furnizare a gazelor naturale au crescut cu 20% în prima jumătate a anului. Activitatea de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din Republica Moldova a înregistrat o scădere de 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut conform standardelor IFRS, dar a rămas practic stabilă pe o bază normalizată, la aproximativ 200 milioane de euro pentru perioada de şase luni, se menţionează în comunicat.

EBITDA normalizată pentru primele şase luni ale anului 2024 a fost de 53,2 milioane de euro, comparativ cu 51,4 milioane de euro înregistrate în primul semestru al anului 2023. Normalizarea include valoarea deviaţiilor tarifare din Republica Moldova, în sumă totală de 17,6 milioane de euro, comparativ cu o performanţă peste aşteptări şi, prin urmare, o ajustare negativă de 36,2 milioane de euro în primul semestru al anului 2023, precum şi impactul tarifelor mai scăzute la energia furnizată, dar nefacturată în Moldova, în valoare de 4,8 milioane de euro (comparativ cu un impact pozitiv de 12,7 milioane de euro în primul semestru al anului 2023).

Profitul înainte de impozitare a fost de 23,2 milioane de euro pentru primul semestru al anului 2024, înregistrând o scădere de 64%, iar profitul după impozitare s-a ridicat la 19,9 milioane de euro, o scădere de 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Profitul net normalizat, ajustat pentru impactul după impozitare al deviaţiilor tarifare şi al energiei furnizate, dar nefacturate, a fost de 39,8 milioane de euro, înregistrând o creştere normalizată de 48% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Premier Energy Group a menţinut o poziţie financiară extrem de lichidă, cu aproximativ 109 milioane de euro în capital de lucru net şi sold de numerar la sfârşitul primului semestru al anului 2024. Această lichiditate puternică susţine capacitatea Grupului de a naviga eficient prin provocările pieţei şi sprijină investiţiile continue în iniţiative de creştere, se precizează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. 6 paragrafe de gargara inainte sa aflam ca profitul dupa impozit e cu -60% mai mic :)). magia presei

    1. Exact

      17 lei? 15 lei?

      Pretul tinta la 12 luni e undeva la 16-16,5 lei. Asta in conditii normale de piata.

      Dar daca fondurile de pensii cumpara ca proastele, indiferent de indicatorii companiei, nu va scadea atat, ci va umflata in continuare cu pompa .... 

    altii cu cioara vopsita. pardon, normalizata

    1. Exact ca AROBS

      Si multa gargara, exact ca BNET. 

      Doar ca ei nu sunt companie IT :))) totusi nu scade car ar merita, pentru ca o tin umflata fondurile de pensii care cumpara ca proastele 

      Lasa ca vedeti la anul ce dividend vor da ... ca si astia dau tot din profitul individual nu din cel consolidat, cu care se tot lauda ... maxim 3 % dividend ...  

    Meserie tata, totul creste la ei, productia de energie a crescut, distributia a crescut, distributia de gaze a crescut, nr. de clienti a crescut .... dupa care ajungem la profit ... - 64%

    Nu vreau sa fiu rau pt. ca era de asteptat scaderea adica pana si H2O a avut - 32% dar dupa ce am citit toata prezentarea asta m-a bufnit rasul 

    Era de asteptat o scadere semnificativa a CA si a profitului, in trend cu ceilalti jucatori din piata energiei. Eu ma asteptam la ceva in intervalul 30-50%.

    1. Cifra de afaceri nu a scazut ci chiar a crescut cu 10%

      La profit intradevar pe energie regenerabila au facut in loc de 21 mil Euro => 1 mil euro, iar pe Moldova au bagat pierdere fiindca anul trecut au avut 38 mil profit si era prea mare din cauza reglementarii. In schimb au avut profit bun pe furnizare energie electrica ( unde Electrica a avut pierdere ) si pe distributie gaze. 

      Per ansamblu fiind o firma de crestere a a avut rezultate foarte bune, iar pozitia de cash este buna. 

      Spre deosebire de Arobs cu profit normalizat care e inainte de a distribui actiuni gratuite aici chiar e mai de interes. Atata tot ca puteau spune inainte de listare: Hey anul trecut rezultatele au fost umflate pe Moldova, anul asta trebuie sa rectificam !

    Mie mi se par rezultate chiar bune in conditiile pietei de acum. Mi se pare ca au tinut sub control destul de bine tampenia care se intampla la regenerabile. Stiu ca e dificil de inteles cu normalizarea, dar e ceva normal la companiile mari. Comparatia cu bnet e deplasata rau

    1. Firmele de crestere vin cu profit in scadere?

      majoritatea vin cu pierderi, nicidecum profit

    care comentati pe aici, intelegeti macar diferentele majore dintre RAS si IFRS?

    1. Pare prea tehnic sa intelegem.

      Ceva, aparent, mai uman ar fi diferenta dintre venituri si venituri normalizate. Daca ne explici, poate intelegem. 

      La IPO avea p/e de 6. Acum are p/e de 12. Normalizat e un termen dupa care ne ascundem scaderea profitului net. Ca asta mananca gura actionarului, nu cifra de afaceri sau ebidta. Apropo de firmele de crestere: sunt si firme de scadere?

      Am vazut ca exista si EBITDA normalizata. Asteptam, cu speranta, si cifra de afaceri normalizata.

      Ehe! Nu e pentru oricine "diferentele majore dintre RAS si IFRS". Necesita condeie iscusite. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb